Ђакон Ненад Илић: Има нас на Сајму – Ткачов, Catena Mundi III и Facebook проповеди

Ђакон Ненад Илић

Ђакон Ненад Илић

Сајам књига – сви знамо да није као што је некад био, али ипак одлазимо тамо. Кад је вашар – није лоше да је вашар књига. 🙂 У проласку сајмом, у мору књига, види се и понешто што нас заиста може обрадовати.

Док се ми верски и национално опредељени коначно не консолидујемо и уместо да свако за себе као шљунак повремено избацујемо вредне производе, који не могу да се виде у маси потрошачке робе за све укусе, уместо да научимо како да то уграђујемо у лепу видљиву грађевину Духа – није лоше да уочимо по неке добре знаке.

Од онога што сам видео могу да издвојим два занимљива, да кажемо пројекта, пошто се ради о књигама које надилазе уобичајену продукцију.

Наравно да још много тога другога завређује пажњу али упадају у очи дела оца Андреја Ткачова у пет књига (издавачка кућа Бернар) и Catena Mundi III (издавачка кућа Catena Mundi).

ni-27102016

Отац Андреј Ткачов је тренутно можда водећа личност православне мисије. Свако време изнедри по неког православног сведока који уме језиком времена да проговори о вечним темама. Који уме да се суочи са свакодневним проблемима и да споји вечно и садашње, свакодневно. Оно у чему живимо. Без непотребних компромиса, али и без резерватске инфериорности или непотребног презира према баналности свакодневице. Озбиљно, искрено и корисно за све хришћане. Свака част Николи Дробњаковићу и његовим сарадницима из „Бернар“-а на храбрости да штампају чак пет драгоцених књига Оца Андреја! Пример да се вера убедљивије сведочи и шири можда и боље ван институционалних оквира. Организам је изнад институције, то не бисмо смели никад да заборавимо. Јер то нас доводи пред конструктивну процену сопствене одговорности за сведочење које је свим вернима Цркве заповеђено.

Што се тиче Catena Mundi III – ради се о сјаном успеху у оном најтежем. Успеху у томе да се направи не други, већ чак трећи наставак успешне ствари а да притом по нечему буде чак и бољи од претходних. Капитално дело на преко хиљаду страна са изврсним изабраним текстовима великог броја најзначајнијих српских аутора, на коме су више од две године радили Бранимир Нешић и сарадници, са рецензентима Милом Ломпаром и Милошем Ковићем – драгоцен је допринос самоосвешћењу српског народа.

fejsbukopetiopetslajd1a

И наравно, не замерите – тешко је избећи одређену субјективност, у контексту поређења разних нових форми могли бисмо ту на мала врата да придружимо и нашу скромну књигу – сукоб са растућом виртуелношћу, претварање разговора и живе, непрекинуте дискусије у књигу, сведочење нових поља саборности, сведочење живе Цркве која се не одриче одговорности за народ у коме делује.

Допуна наслова и опрема: Стање ствари

(Фејсбук страница ђакона Ненада Илића)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

1 reply

  1. Чуди ме, да је аутор пропустио, да нешто каже о књизи БОЖЈА ПОРУКА ЗА ТИНЕЈЏЕРЕ. Књига се, формата А4 у тврдом, 256 страна, луксузном повезу ДЕЛИ бесплатно. Упитах присутне на штанду, како смислише ТИНЕЈЏЕР на ћирилици и добих питање: „Па како би требало?“. Кажем ја, па ваљда „за младе“. Изгледа да ту реч не познају. Упитах, да ли имају неки предговор или препоруку СПЦ и ту одговорише, да немају благослов. Наравно, да немају ништа од православне цркве. Узех ја три комада и прочитах, да је књига поклон Istočno evropske misije(www.eemeurope.org) захваљујући даровима верника широм света. Предложих свештенику, који је разгледао књиге на суседном штанду, да погледа књигу и да о садржају нешто напише. Само је ћутао и ништа није одговорио. Па ево, предлажем аутору, да погледа шта пише у тој књизи и да прокоментарише садржај. Чини ми се, да делење ПОМЕНУТЕ КЊИГЕ, штампане у 5.000 примерака, која се БЕСПЛАТНО дели, може више штете да нанесе, него што је могућа корист од књига, које аутор у тексту спомиње. Ако је поменути тираж, већ отишао, имам вишка, ако је аутор заинтересован

Оставите коментар