Драган Петровић: Шта чека Француску после масакра недужних у Ници

Др Драган Петровић

Др Драган Петровић

Док су Французи туговали због пораза „галских петлова“ у финалу Првенства Европе против Португалије (0:1) и, успут, одахнули да на ЕП није било терористичких напада, шок је уследио 14. јула у престоници француског туризма, Ници…

Терористички напад у Ници на Дан француске државности 14 јула, на чувеној улици Енглеском шеталишту, однео је осамдесет пет жртава и још стотину повређених, од којих је много људи у животној опасности. 

Исламисти преузимају одговорност за овај терористички акт, али још увек је непознато да ли је убица Мохамед Лахулеј-Бухлел (31), иначе рођен у Француској, тунишког порекла, имао директне помагаче и логистичаре?!

Француска је после одржаног Првенства Европе у фудбалу (које је, на срећу, прошло без тежих инцидената, безбедност је била на највишем нивоу) планирала да крајем месеца укине ванредно стање…

Али, сада је председник Оланд био принуђен да то пролонгира, бар за још три месеца.

Француска је у болу, неверици, али људи се полако привикавају на чињеницу да нигде више нису сигурни, па ни ексклузивним летовалиштима-градовима као што је бисер француског туризма – Ница…

Овај безумни чин је, иначе, „само нови“ у серији сличних терористичких напада у Француској и региону (Белгији пре свега) у протеклих годину-две.

Од оног 7-9 јануара 2015, кад је у нападу на редакцију „Шарли ебдоа“ хладнокрвно, „по списку“ убијено петнаест невиних људи, али и неколико терориста у Паризу.

Тринаести новембар 2015. памти се, нажалост, по терористичком нападу у срцу Града светлости, у концертној сали „Баталкан“…

Тада је убијено 130 људи и рањено 350.

И тада је слободарска Француска невољно била присиљена да уведе ванредно стање.

Двадесет другог марта у Бриселу је у терористичким нападима убијено 32 особе, а више од 300 је рањено.

Овде бих укратко, као стручњак за Француску, а и међународне односе, дао себи слободу да понудим прогнозу могућих последица овог терористичког напада у низу…Како за саму Француску, тако и за могући расплет будућих догађаја у унутрашњој политици Француске, али по и међународну сцену.

Напад у Ници

Напад у Ници

На унутрашњем плану:

* У Француској неповерење већинске беле Француске према делу становништва у земљи ваневропског порекла ће се повећати;

* Нарочито према оном – исламске вероисповести.

* Истовремено јачаће тежње за блокадом, или макар успоравањем пријема нових миграната.

На политичкој сцени:

* Највећи губитник, тренутно је владајућа Партија социјалиста и Франсоа Оланд, који су у међувремену у силазној путањи у бирачком телу, што су показали и избори за Европски парламент у Стразбуру и регионални избори крајем 2015. године.

* Овоме треба додати и последице недавног Брегзита, које погађају присталице ЕУ, а одговарају највише Националном фронту, али и другим евроскептичним, па и одмерено-уздржаним у односу на Унију, странкама…Као што су Странка социјалне сигурности Доминика Де Вилпена, центриста Франсоа Бајру, левичар глобалиста Меланшона…

За неодеголистичку УМП, која је већ изнутра раслојена на више фракција по стратешким питањима, које предводе Саркози, Филон, Копе, укључујући и онај део критички према ЕУ и наклоњен посебно Русији, морамо сачекати да видимо да ли ће догађаји везано за наставак тероризма, сада у Ници, још више утицати на унутрашњу раслојеност странке.

* Вероватно ће, када је у питању УМП, јачати већ исказана спремност за стратешком политиком која је, макар за корак ближа још деснијем Националном фронту;

* Политичари УМП су већ, заједно са истакнутим политичарима деснице и центра Француске, тражили укидање ЕУ санкција Русији, пооштрену антимигрантску политику, извесну сарадњу и са Русијом по питању Сирије, односно борбуе против ИСИЛ, а врло је могуће да ће показати извесну резерву у односу на укупну досадашњу политику Оланда према ЕУ.

Поред тога тешко да све фракције УМП могу имати по свим овим питањима сложну политику, па је логично да наставак тероризма (везано за Ницу и догађање Брезгита) могу одржати лако јединство прилично разноврсних фракција у УМП.

* Председник владе из редова социјалиста Валас је наговестио стварање широког свефранцуског фронта против тероризма. Међутим, само дан пре терористичког атака у Ници, председник регије југа земље, у којој је и Ница, из редова неодеголистичке УМП је послао председнику Оланду апел и негодовање због недовољних овлашћења и недовољних акција које предузима власт против тероризма и тражио појачање активности управо у својој регији.

* Потпуно је јасно да ће највећи даљи узлет и ветар у леђа имати Марин Ле Пен и Национални фронт.

Управо је Национални фронт најевроскептичнија странка у земљи, и у исто време са наглашеном дистанцом према мигрантима, али и исламском фундаментализму, израженом код дела популације у Француској неевропског порекла.

Марин Ле Пен је после Нице изјавила:

„… рат против исламског фундаментализма у Француској још није почео, а требао је одавно. Крајње је време да га објавимо.“

Попустљивост власти према мигрантској политици, укључујући и подређивање политици ЕУ по том питању, али све већа запажања опозиције и интелектуалаца да званична ЕУ и нема адекватна безбедносна решења по питању опасности од тероризма, доводе у све тежу ситуацију Партију социјалиста и Оланда.

Партија социјалиста се, заправо, налази разапета између потребе отварања много радикалније борбе према исламском тероризму, мигрантском питању, и са друге стране – да је, практично, једина странка која у свом бирачком телу има бираче у Француској неевропског порекла.

Пролећа 2017. године Француску очекују председнички избори.

Стиче се утисак да Марин Ле Пен јача своје позиције у континуитету, а Оланд их свакодневно слаби.

Спољнополитички план:

* Требало би очекивати да Француска има већу сагласност за борбу против ИСИЛ у Сирији, али и да се смањи инсистирање за смену Асада.

Како сада имамо и пуч у Турској ситуација се, укупно посматрано у Европи и ширем региону Блиског истока радикално погоршава, и треба даље видети како ће се развијати…

Имајући у виду да постоји и низ других неуралгичних тачака које су за сада примирене, а могу се активирати (Украјина, Нагорни Карабах, Придњестровље, низ неуралгичних зона на Балкану, Македонија, Косово, БиХ, Црна Гора… мигрантски проблем и др.) свакојака изненађења су могућа.

ИД преузела одговорност

„Исламска држава“ преузела је одговорност за напад у Ници у вечерњим часовима 14 јула када су убијене 84 особе.

Мохамед Лахулеј-Бухлел, један је од војник ИД, јавља агенција „Амал“ која подржава „Исламску државу“.

Агенција објашњава да је Бухлел извео терористичку операцију „као одгов ИД на државе коалиције које подржавају борбу против „Исламске државе“.

Франсоа Оланд, председник Француске, прогласио је тродневну жалост и рекао да број погинулих, нажалост, није коначан, јер је више од 50 невиних људи тешко повређено.

Тужилац Франсоа Молин каже да је Бухлел (31) био „потпуно непознат“ обавештајним службама, али и да је напад извршен по досадашњој познатој пракси и у складу са позивима џихадиста за убиства на Западу…

(Сведок)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар