Политика: У Србију стиже још неколико притвореника из Гвантанама

Известан број затвореника из логора на Куби биће послат и на Косово

Фото: Ројтерс

Фото: Ројтерс

После Мухамадија Давлатова из Таџикистана и Мансура Ахмада Саада ал-Дафија из Јемена, који су почетком јула пребачени из затвора Гвантанамо у Србију у оквиру акције Владе САД, која намерава да до краја године затвори овај логор на Куби, у нашу земљу, како „Политика” сазнаје у дипломатским круговима у Вашингтону, стићи ће још неколико бивших притвореника, највероватније три до четири. Известан број њих биће послат и на Косово.

На питање „Политике” упућено америчкој амбасади, да ли могу да потврде или демантују наша сазнања, из овог дипломатског представништва стигао нам је одговор у којем се каже да ће „Влада Србије најбоље сама одговорити на питање о својим плановима”. Такође се наводи: „С наше стране, ми похваљујемо Владу Србије за хуманитарну акцију којом је помогла да се преселе двојица бивших заточеника који су тренутно у Србији”.

Потврду или деманти наших сазнања покушали смо да добијемо и у Влади Србије, али нам у току јучерашњег дана није стигао одговор.

Вест о томе да Србија прима двојицу бивших притвореника из америчког затвора на Куби 11. јула у Београду је, подсетимо, саопштила помоћница државног секретара САД Викторија Нуланд, и то после сусрета с премијером Александром Вучићем. Како је објашњено, реч је о хуманитарној акцији којом се Србија прикључила групи од петнаестак европских земаља које помажу Америци да расели бивше притворенике из Гвантанама. Реч је углавном о људима који су у овом војном затвору провели и по четрнаест година без суђења и пресуде. Тада је саопштено и да је у Гвантанаму остало још 76 затвореника.

Амерички амбасадор у Београду Кајл Скот тада је објаснио да је пријем два притвореника из Гвантанама дуго планиран, те да је важно да они буду интегрисани у српско друштво. Премијер Вучић нагласио је да је све урађено у складу с Уставом и законима Србије. Нормално је и уобичајено, како је рекао, да Србија преузме двојицу затвореника из Гвантанама и да је то учинила и Немачка, као и многе земље из региона.

Захвалност је Београду стигла и од америчког председника Барака Обаме, коју је Вучићу пренела Нуландова, као и кроз званично писмо америчког државног секретара Џона Керија, који је навео да је тај „значајни хуманитарни гест у складу с лидерством Србије на глобалном плану”.

Јелена Церовина

(Политика, 13. 8. 2016)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар