Вук Огњановић: САД неће дозволити да Британија напусти „Америчко тржиште у Европи”

Брегзит – ништа се неће десити

Три су битна питања у вези с „Брегзитом”. Шта је ЕУ данас? Затим, где је Европа у комплексу главних токова и пресудних ветрова у међународној економији, трговини и финансијама? Треће, шта је у ствари данас Уједињено Краљевство?

Фото: Ројтерс

Фото: Ројтерс

За Европску унију могло би се рећи да се заснива на застарелој политичкој концепцији и да ни својом стваралачком енергијом, ни организаторским способностима, не успева да се ослободи својих главних траума и хипотека. Нема свој суверенитет – предлог устава и концепција фискалне реформе су пропали пројекти. Њене институционалне структуре испољавају старе европске надмености, а и не располажу одговарајућом бригом за чланице које се нађу у невољама (случај Грчке). Поред тога, актуелна ЕУ очигледно болује од „демократске досаде”. Заправо, она драматично показује да је њена политичка филозофија хармонизације и афирмације високих приоритета, као што су људске слободе и људска права, у дубокој моралној кризи (случај миграната). Најзад, њене политичке и интелектуалне структуре нису у могућности да организују европски глобални отпор америчком управљању Европом.

При томе, пресудне одреднице и суштину европске судбине, односно европске економије, трговине и финансија, већ више од седамдесет година, усмеравају САД. Једноставно, како би то рекао онај мудри Француз, „Европа није више Европа, већ америчко тржиште у Европи”. Све у европској политичкој и економској историји и судбини, од несрећне Хирошиме до данас, зависи од америчке воље и „сагласности”. И САД ће све чинити и учинити да ЕУ и евро не израсту у институције са снагом која би у међународној трговини и финансијама била равноправна америчкој. Уз то, у америчком тумачењу међународних односа, ЕУ мора бити брана јачању руског утицаја у свету и, посебно, прва линија отпора моћном, просперитетном и најсвежијем економском и финансијском међународном ветру који се, између осталог, зове и „Кинески пут свиле”.

Где је у свему томе Велика Британија? Она је чланица Европске уније, али, управо, следећи америчко поимање Европе, није чланица европске монетарне уније, као кључне европске интегративне институције. Током више од осамдесет година међународне политичке и економске историје, нема примера да ова земља није била „сагласна” са акцијама и интересима САД. А било је често више правих изазова и повода да тако не буде. Стога, с високим степеном поузданости може се закључити да је Велика Британија, овде и сада, по суштини деловања и утицаја, прави амерички „тројански коњ” у Европи.

Тако ће бити и даље. САД неће дозволити да Велика Британија напусти „Америчко тржиште у Европи”. Зато од „Брегзита” нема ништа. Уједињено Краљевство остаје у ЕУ.

Аутор је професор универзитета, бивши гувернер НБЈ

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 23. 6. 2016)


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-7P0Категорије:Преносимо

Ознаке:, , ,

2 replies

 1. Професоре, професоре, је л’ и студентима држиш овако шупља предавања?

  Свиђа ми се

 2. Potpisujem.
  Da anglosaksonski establishment dozvoli da o tako važnoj stvari odlučuju bake i kućanice na referendumu?!?
  Taman posla!
  To je sve predstava za domaću i stranu javnost. Tipiče igre najvećih majstora manipulacije masama.
  A možda im nešto ipak krene naopako u tom planu pa VB doista ode iz EU. Nisu ni oni nepogrješivi.
  U svakom slučaju, Englezima želim srtan put, nek što prije odu. Time će EU konačno dobiti priliku da postane prava Ujedinjena Europa. Dakle ona, kakvu su zamislili Schuman i društvo.

  Свиђа ми се

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s