Војислав М. Станојчић: Да ли ће градоначелник Београда следити пример министра војног

Нестварно је у петак 22. јануара зазвучала најава градских власти да ће се на чувеном балкону Градске скупштине, на коме се прослављају сви велики успеси спортиста Србије, поред ватерполиста наћи и шесторица ученика Математичке гимназије, освајача медаља на међународном такмичењу у Казахстану.

Ватерполисти на балкону (Фото: Оксана Тоскић/Ало)

Ватерполисти на балкону (Фото: Оксана Тоскић/Ало)

Громогласне најаве тог необичног састава ватерполиста и младих математичара вероватно су биле велико изненађење за нашу јавност, која их је схватила и као намеру организатора да покаже како друштво цени науку и одаје признање младима, успешним и на том пољу у међународним размерама.

Било је и досад много сличних прилика после освајања медаља на међународним такмичењима у знању, но оне никада досад нису искоришћене да се победници појаве на балкону славља и представе окупљеним грађанима.

Све досад њих нису позивали, али је било лепо што се најзад неко сетио да то учини. Сви су медији извештавали о овом изузетном догађају, а дечаци су се, како рече њихов директор, више обрадовали позиву да дођу на чувени балкон него освојеним медаљама. Радовали су се тако све до 13 сати у суботу 23. јануара, када је исте вечери у 21 час требало да буду представљени заједно са ватерполистима, а онда су престали да се радују пошто је њихово гостовање отказано.

По свему судећи, неко се од организатора накнадно сетио (или тада тек први пут чуо) да је уз ову шесторицу најновијих победника и раније било освајача награда на међународним такмичењима. А кад се већ сетио, закључио је сасвим исправно како и они заслужују да буду представљени, и да је грешка што то није учињено раније, те би сада била дискриминација према њима ако се најновији победници попну на балкон Градске скупштине а они изостану… И да се то избегне, предложио је да се и сви они позову на балкон 23. јануара у 21 час. Нажалост, тек тада се неко сетио да је балкон трошан, да су безбедносни ризици велики ако се на њему нађе толики број људи, да је хладно време…

Шесторица младих математичара и сви људи који су забринути за однос српске власти (не само садашње, него и претходних) према знању и науци били су пријатно изненађени у петак 22. јануара, када су чули за позив, а онда су, дан касније, дубоко разочарани, схватили да је све исто као и раније а поступак организатора према младим математичарима, и у овом случају, непромишљен и неодговоран.

Расправа на друштвеним мрежама (Извор: Правда)

Расправа на Фејсбуку (Извор: Правда)

Вероватно је најпре је неки „генијалац” смислио и предложио градоначелнику да се на балкону Градске скупштине појаве заједно славни ватерполисти и славни млади математичари, а он то одушевљено одобрио. Затим су ђаци позвани па опозвани, пошто се дошло до закључка да је предлог неостварив. Уместо балкона, за најуспешније ученике београдских основних и средњих школа, обећао је градоначелник, приредиће се посебан пријем (разуме се, ако и он не буде отказан).

И тако се завршило то најављено па отказано повезивање спорта и науке. Срећом, нико није претрпео материјалну штету, једино су млади математичари а затим и сви они којима је стало до успеха српске науке остали дубоко разочарани и обесхрабрени.

Важно је само знати хоће ли ико и ко, од очигледно лоших организатора, сносити било какве последице.

И да ли би, рецимо, градоначелник , ако му је већ непријатно да сам поднесе оставку, требало да буде смењен?

После сличне грешке, у неком другом главном граду неке друге земље, то би, несумњиво, био крај његовог управљања градом. Код нас је слично решење могуће само ако А. Вучић не изговори одлучно: „Не дам Синишу Малог!”

Нада, ипак, постоји. Није дуго дао ни министра Гашића, али ће, изгледа, најзад морати да га пусти низ воду. Што улива наду да би и градоначелника могла да задеси слична судбина.


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-71KCategories: Четири стотине речи

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар