Вечерње новости: СПЦ у Ватикану уговарала папину посету Београду

О чему је делегација СПЦ разговарала са поглаваром Свете столице. Неопходна сагласност Московске патријаршије. Одлазак у Рим – у тајности

naslovna-velika

Папа Фрања примио је у суботу у Ватикану делегацију Српске православне цркве у којој су били митрополит црногорско-приморски Амфилохије, епископ бачки Иринеј и бивши амбасадор при Светој столици Дарко Танасковић. Теме ненајављеног састанка у Риму биле су канонизација контроверзног кардинала Алојзија Степинца, али и могућности за папину посету Србији током ове или следеће године.

У Српској патријаршији „Новостима“ је потврђено да се делегација СПЦ састала са папом, али о детаљима разговора јуче нико није хтео званично да говори. Посета је организована далеко од очију јавности, а пријем није чак ни најављен протоколом. Посета представника Српске цркве папи Фрањи у иначе затвореној ватиканској администрацији третирана је као приватна аудијенција, без саопштења и изношења детаља разговора.

Изасланици Српске патријаршије, према сазнањима „Новости“, поновили су папи разлоге због којих се СПЦ противи проглашењу Степинца за светитеља, али и поздравили његову жељу да коначној одлуци претходи широка стручна расправа о његовој улози у стварању НДХ и геноциду над српским народом. Двојица владика и амбасадор Србије при Унеску заложили су се за што скорији почетак дијалога о овом питању.

– Поглавару Римокатоличке цркве предочен је и начелан став патријарха Иринеја, да се не противи његовој посети Србији у својству шефа ватиканске државе. Папи је, међутим, указано и да је за друге форме посете неопходно зелено светло Московске патријаршије, чији би став могао да буде пресудан – сазнају „Новости“ у врху СПЦ.

Пријемом изасланика СПЦ у својој резиденцији у Риму папа Фрања је позитивно одговорио на молбу патријарха Иринеја, који је то од њега затражио писмом од јула прошле године. Делегација Српске патријаршије (владике Амфилохије, Иринеј и Дарко Танасковић) убудуће ће у Ватикану бити третирана као стално изасланство Српске патријаршије за контакте са Светом столицом и папом Фрањом лично, што је такође био захтев поглавара СПЦ.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије, амбасадор у Унеско Дарко Танасковић и епископ бачки Иринеј

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије, амбасадор у Унеско Дарко Танасковић и епископ бачки Иринеј

Митрополит Амфилохије и епископ Иринеј задужени су, између осталог, за односе Српске патријаршије са Светом столицом. Двојица архијереја била су чланови готово свих делегација СПЦ које су се претходних година у Риму и Београду састајале са ватиканским званичницима. Папа Фрања, после Јована Павла Другог и Бенедикта Шеснаестог, трећи је поглавар Римокатоличке цркве кога су посетила двојица српских владика.

СУСРЕТ ДВОЈИЦЕ ПОГЛАВАРА

Између власти и СПЦ претходних година је створен неформални консензус да папа може да допутује у Србију у својству шефа државе, али не и верског поглавара. И за ову врсту посете, према ватиканској дипломатској пракси, потребна је сагласност доминантне локалне верске заједнице. Уколико папа Фрања посети Београд, готово је сигурно, доћи ће и до историјског сусрета са поглаваром Српске цркве.

Р. Драговић

(Вечерње новости, 18. 1. 2016)

Епископ бачки Иринеј: O сусрету у Ватикану: деманти

У „Вечерњим новостима” од 18. јануара текуће године објављен је, на 5. страни, текст извесног Р. Драговића под насловом „Новости сазнају о чему је делегација СПЦ разговарала са поглаваром Свете Столице: у Ватикану уговарали папину посету Београду”. Као портпарол Српске Православне Цркве и члан делегације Светог Синода Српске Православне Цркве која је 16. јануара имала сусрет и разговор са папом римским Фрањом I и његовим блиским сарадницима одговорно изјављујем да су и наслов и садржај овога текста чиста и овејана измишљотина, лаж без остатка и без оправдања.

Са жаљењем констатујем да су београдске „Вечерње новости”, доскора српски патриотски лист, овим срамним текстом, директно и намерно сроченим против Српске Православне Цркве, а успут и против достојанства Римокатоличке Цркве и њеног поглавара, папе Фрање I, превазишле пискарала и из загребачког „Јутарњег листа” и из београдских таблоидних гласила.

Тужно, али истинито!

Епископ бачки Иринеј,
портпарол Српске Православне Цркве

(Сајт СПЦ, 18. 1. 2016)

Синод СПЦ: Саопштење за јавност

Званична делегација Светог Синода Српске Православне Цркве, коју су сачињавали митрополит црногорско-приморски др Амфилохије, епископ бачки др Иринеј и професор др Дарко Танасковић, посетила је Ватикан 16. јануара текуће године. Тога дана је била званично примљена од стране Његове Светости папе римског Фрање I. Поред самог домаћина, пријему и разговорима присуствовали су и кардинал др Курт Кох, председник Савета за унапређивање јединства хришћанâ, и три члана администрације Свете Столице.

Епископ бачки Иринеј, портпарол СПЦ (Фото: Н. Неговановић)

Епископ бачки Иринеј

Разговор је био срдачан, искрен и отворен, и то не у уобичајеном дипломатском значењу тих речи него у истински хришћанском, духовном смислу. Са обе стране се тежило истиновању у љубави, по речима светог апостола Павла, без лукавштинâ и пренемагања. Полазна и завршна поента читавог сусрета јесте да искрени дијалог и међуцрквена сарадња на пољу сведочења и објављивања јеванђелских начела и вредности у свету препуном крајности, од мрачњачког верског фанатизма до антихришћанског и у крајњој линији нехуманог секуларизма, представља и категорички императив нашега времена и битан садржај одговорне мисије Цркве у свету. Притом су у разговору осветљени или бар дотакнути сви важнији аспекти међуцрквених односа, дијалога и сарадње.

Поред сусрета и разговора са епископом Рима и поглаваром Римокатоличке Цркве делегација је имала и друге сусрете и разговоре, и то са кардиналом Кохом, са монсињором Енриком дал Коволом, ректором Латеранског папског универзитета, са којим Православни богословски факултет Универзитета у Београду негује академску размену и сарадњу, са монсињором Карлом Азеведом, делегатом папског Савета за културу, са монсињором Жан-Лујем Брижеом, библиотекарем Ватиканске библиотеке и архивистом Тајног ватиканског архива, и са амбасадором Србије у Ватикану, г. Мирком Јелићем.

Сви чланови делегације су дали интервју Латеранској телевизији и присуствовали су Литургији у базилици Светога Петра, где су званично представљени верницима и поздрављени као „синодска делегација Српске Православне Цркве, предвођена Његовом Еминенцијом митрополитом црногорско-приморским г. Амфилохијем”. Толико о злонамерним небулозама да се радило о „тајном састанку” у којем је српска црквена делегација била у „комуникацијској изолацији”. Разумемо и наручиоце и извршиоце овакве интерпретације у Загребу, срочене и пре самога „сусрета на врху” у Ватикану, али никако не разумемо њихове београдске агитаторе и пропагаторе.

Из Канцеларије Светог Синода
Доставља: Епископ бачки Иринеј

(Сајт СПЦ, 18. 1. 2016)

Митрополит Амфилохије: Није било речи о доласку папе у Србију

amfilohije-mitropolit-200

Митрополит Амфилохије

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије потврдио је данас у Београду да су представници СПЦ боравили у Ватикану, али је негирао да је том приликом било разговора о доласку поглавара Католичке цркве папе Фрање у Србију.

Митрополит Амфилохије рекао је новинарима да је папи уручен одговор патријарха српског Иринеја на његово писмо од прошле године, а у вези канонизације хрватског кардинала Алојзија Степинца.

„У одговору нашег патријарха је предвиђена комисија за разговор са наше стране и сада очекујем од Ватикана да они у свом одговору одреде комисију. Највероватније ће, поред чланова бискупске конференције католичке цркве у Хрватској, у дијалогу непосредно учествовати и представници Свете столице”, рекао је митрополит.

Упитан да ли је време за папину посету Србији, митрополит је рекао да о томе конкретно није било разговора.

„То је питање будућности и на неки начин везано је и за личност Алојзија Степинца”, рекао је митрополит подсетивши да је реч о најтрагичнијем периоду у односима двеју цркава.

Он је додао да се цео тај период прелама преко личности Степинца.

У делегацији СПЦ је, по речима митрополита, у Ватикану био и владика бачки Иринеј и др Дарко Танасковић, бивши амбасадор Београда у Ватикану и актуелни амбасадор Србије при Унеску, јавља Танјуг.

Папи Фрањи су, каже, уручили поклоне – иконе Мајке Божје и светог Јована Владимира.

„Икону светог Јована Владимира папи смо уручили поводом 1000. годишњице обележавања његове мученичке смрти, он је страдао у време јединствене цркве Истока И Запада”рекао је митрополит новинарима на представљању књиге „Свети Немањићи” у издању Светигора преса.

Он је додао да је то била прилика да папу обавесте и о обележавању те годишњице и о свему ономе што ће СПЦ у међувремену предузети до септембра идуће године, односно освећења храма светог Јована Владимира у Бару.

Амфилохије је истакао да вековни дијалог православне и католичке цркве заправо никада није престајао, од 11. века.

„Наше је да и даље делујемо у то правцу. Православна црква је увек била за дијалог, љубав и истину”, навео је он.

Митрополит је напоменуо и да ће у комисији за дијалог са католичком црквом о Степинцу, поред саветника тог тела бити он, епископ бачки Иринеј, митрополит загребачки Порфирије, епископ славонски, као и амбасадор Танасковић.

СПЦ очекује да та се та тела што пре дефинишу како би могла да почну а раде свој посао, закључио је митрополит.

(Политика, 18. 1. 2016)


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-6X6



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

4 replies

  1. Papa ce u Srbiju doci ali bice problema u Beogradu,pasce velika krv i bice pokusaj ubistva na Papu za dlacicu izvucice zivu glavu.Nakon toga u Beogradu bice zemljotres pola BG pasce pod vodom,pocinju nova stradanja u Srbiji i bice bratoubilackog rata u Crnoj Gori,i NATO ce nas ponovo bombardovati ali ovoga puta pomocice nam Rusija i sve sto je nase povraticemo,glavni grad bice Krusevac i u Srbiju dolazi car loze Nemanjica on zivi u Rusiju i trenutno ima oko 30 godina ali on nezna da je Srbin objavice mu to jedan duhovni na pricescu.Srbija ce biti VELIKA SVAJCARSKA nase blago se nalazi u Zupanickoj sumi koje je stavila Knjeginja Milica u JEDNOJ PECINI i tamo niko nesme da pridje jer ce ga Bog unistiti i u toj peceni nalazi se kruna Nemanjica. Sradanja tek pocinju braco.

  2. @Dejan Milosevic
    Прво, нека ”земљотрес” погоди твоју кућу, тебе и твоје најмилије, ма где да си,
    макар био и испод земље!
    Друго, вода прво да потопи твоју кућу, тебе и твоје најмилије, ма где да си,
    макар био и испод земље!
    Треће, у ”братоубилачком рату”, ти и твоји најмилији били прве жртве!
    Четврто, Твоју кућу, тебе и твоје најмилије прво да погоде НАТО бомбе!
    Пето, тебе да поставе за ”првог градоначелника” Крушевца, ”новог главног
    града” Србије!
    Шесто, да будеш први ”глупи август” код Цара лозе Немањића!
    Седмо, да ти будеш први ”Швајцарац” ”Велике Србије!
    Осмо, да ти припадне који ћуп ”блага из Жупаничке шуме”!
    Девето, да ти будеш први који ће страдати, а по твом пророштву!

    Старац Тадеј Витовнички говори: ”КАКВЕ СУ ВАМ МИСЛИ ТАКАВ ВАМ ЈЕ
    ЖИВОТ!”, и због тога саветује: ”СМО ТИХЕ, МИРНЕ МИСЛИ…”

    Драган Славнић

  3. Iskreno pozdravljam priblizavanje dve sestrinske crkve
    Naravno, pod uslovom da svaka zadrzi svoju posebnost i nezavisnost

  4. Nismo mi nikakva sestrinska crkva.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading