Едвард Биров: Зашто Русија спасава Сирију а не Украјину

Питате се зашто је Русија почела војну операцију у Сирији, а не у Украјини? Како су Русима Сиријци ближи од Украјинаца?

re-ukr

Поређење Сирије и Украјине је веома значајно јер даје одговор на главно питање за Украјину: Зашто је Русија поступила тако, а не другачије? Обе земље су биле жртве западне пропаганде и агресије, покушаја да се на власт доведу насилници и терористи. Међутим сценарио је био потпуно другачији!

Сирија:

 1. Предсједник Асад није насјео на „мирне протесте“ и ултиматуме Запада!
 2. Када је Запад пустио на њега терористе и прогласио их као побуњенике, Асад је нашао подршку у сиријској елити. Упркос низу издаја успио је да задржи контролу над земљом кроз управни и војни апарат!
 3. На рушевинама Ирака САД су створиле нову банду звану Исламска Држава и тим задала још већи ударац Сирији.
 4. Током четири године тешких борби, упркос огромним жртвама и мултимилионским миграцијама, Сирија се и даље опире терористичким бандама и показује вољу да се ситуација напокон ријеши. Народ Сирије, заједно са елитом и владом, постаје браник отаџбине!

Украјина:

 1. Предсједник Јанукович подржао је Москву, али се у кључном тренутку повукао. Није хтио употријебити неопходну силу против демонстраната и није вјеровао у успјех!
 2. Елита је издала Јануковича и потчинила се Западу!
 3. Становништво Украјине је, нажалост, све ово прихватило и остало по страни приликом илегалног преузимања власти од стране побуњеника у Кијеву. Велики отпор пружали су само Крим и Донбас, а мањи Одеса, Запорожје и Харков!
 4. Више од петнаест година Украјинци толеришу пораст екстремиста и, штавише, подстиче их на мржњу према становницима Донбаса и Русије. Буквално речено, спремни су да пољубе чизму америчког војника који би газио по Русима!

Шта се дешава?

Русија је у Сирију послала помоћ тек након што је видјела да је ел Асад на ивици пораза, када је Сирија показала 100% капацитета да помоћ прими и када је по неким извјештајима Вашингтон био спреман да изврши копнену операцију у овој држави.

За Путина је најважније било што га је у помоћ позвао Асад, легитимни предсједник државе у име народа. Сирија је дала Русима на кориштење војне базе и није постојала препрека у смислу међународних норми и закона у помагању Дамаска.

Шта се дешава у Украјини?

Одмах након насилног преузимања власти у Кијеву Москва обавља операцију одбране Крима и своје флоте од инвазије екстремиста. Легитимна држава је пропала, на власт су дошли екстремисти, а људи са полуострва су се јасно изјаснили против њих и тражили повратак у састав Русије.

Москва је јасно рекла шта мисли о новој влади у Кијеву и чекао се отпор у неким градовима. Највећи отпор пружио је Донбас, док су у Харкову и Запорожју екстремисти брзо угушили сваку врсту побуне. Најтрагичније је било у Одеси гдје су људи живи спаљивани и било је јасно да су на власт дошли они који гаје велику мржњу према Русима.

Порошенко је добио мандат од већине становништва, затегао је односе са Русијом и почео затварати про-руске активисте. Москва је морала да призна пораз у већем дијелу Украјине.

Преостали задатак је био заштитити Донбас без директне војне интервенције која би довела до великих губитака руског становништва у остатку Украјине, јер су Кијевске снаге већ на становнике Украјине, који се изјашњавају као Руси, гледале као на животиње у људском облику.

Проглашење Донбаса независним и његово припајање Русији није имало законско право, јер те области нису имале засебну владу као Крим. Осим тога, повезивањем територија Доњецка и Луганска, Русија би остала присутна у Украјини. Донбас би био, као најбогатија провинција Украјине, браник руског утицаја у Кијеву исцрпљујући његов режим.

Дакле:

Војна помоћ Сирији може бити формална, па чек и отворена јер Сирија има легитимну владу, елиту и народ који се нису продали. Међутим Украјина нема ништа од наведеног. Ова територија је идеолошки изгубљена за Русију и на њој није могуће спровести отворену војну операцију.

У Сирији побуњеници, који себе називају правим муслиманима, боре се са оружјем у рукама, а у Украјини то раде криминалци који себе називају патриотама и за њих важи закон улице. Било како било то је чињеница!

Превод са руског: Борис Гогић

(Руски експрес, 21. 12. 2015)


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-6PsCategories: Преносимо

Tags: , , ,

1 reply

 1. “Међутим Украјина нема ништа од наведеног. Ова територија је идеолошки изгубљена за Русију и на њој није могуће спровести отворену војну операцију.”
  To je vjerojatno istina: barem veći dio Ukrajine za Rusiju je dugoročno izgubljen.

Оставите коментар