Упитник: Васпитна ћушка, геј бракови и сурогат мајке (видео)

Нацртом Грађанског законика, о којем је у току јавна расправа, предвиђено је увођење новина у области породичних односа, попут забране физичког кажњавања деце, сурогат материнства, као и могућности истополних бракова.

up-22122015

Да ли је брак према будућем Грађанском законику заједница мушкарца и жене или две особе и да ли ће се посебним законом регулисати геј бракови? Ко одређује шта је „примерена родитељска ћушка“? Да ли одредбе о сурогат материнству остављају простора за залоупотребе и тзв. репродуктивни туризам?

Да ли предстојећа законска решења унапређују област породичних односа или представљају удар на српску породицу, као што тврде критичари? Да ли би неке законске одредбе које су утемељен у земљама ЕУ у нашим условима значиле крај традиционалне српске породице какву познајемо?

То су само нека од питања о којима су говорили: проф. др Олга Цвејић Јанчић, професор Правног факултета у Новом Саду и члан Комисије за израду Грађанског законика, др Миша Ђурковић, научни саветник у Институту за европске студије и Саша Стефановић, директор Мреже организација за децу Србије.

Аутор и уредник Упитника је Оливера Јовићевић.

(РТС, 22. 12. 2015)


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-6Pl

Advertisements


Категорије:Преносимо

Ознаке:, , ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s