Слободан Антонић: Јесу ли у Вучићевој личности обједињени Ханибал и Јосип Броз

„Револуционарни“ 14. децембар

Слободан Антонић

Слободан Антонић

Отварање првих поглавља у преговорима Србије са ЕУ, 14. децембра 2015. године, премијер Александар Вучић назвао је „великим даном за Србију када се исписују странице историје“, па чак и „најреволуционарнијим датумом у новијој српској историји“!

Тих „историјских“ и „револуционарних“ датума било је много у последњих 15 година. Али, ни после једног од њих није се живело боље – напротив. Ко се, на пример, још сећа Ђелићевог тријумфалног потписивања ССП-а, 2008. године? То је тада, са истоветном еуфоријом, проглашено „историјским кораком ка ЕУ“. И? Колико нам је данас боље него пре седам година? Бојим се да ће нам управо толико бити боље и за седам година, па и за 12 година (2027. године), за колико потпредседник СПС-а Предраг Марковић види Србију у ЕУ.

Иако је прогласио отварање поглавља „револуционарним“, Вучић је, славећи, направио једну занимљиву омашку. Наиме, четири дана касније, на митингу СНС-а у Новом Саду, величајући успех напредњачког похода на Европу, рекао је: „Када смо кренули били смо у позицији као Ханибал пред Алпима“, али су напредњаци ипак „победили и исписали нову страницу српске историје, честитам!“. Невоља је само у томе што Ханибал није победио. Морао се вратити за Картагину, а да није заузео Рим.

prijem-poglavlja

Пријем поводом отварања поглавља у преговорима са ЕУ

Уопште, није ли и помало неукусно себе поредити с Ханибалом? – као што је, уосталом, неукусно било и све то претерано славље, са ватрометима, свечаним пријемима, специјалним емисијама… Неукусне је била и већина „слављеничких“ изјава, укључујући и изјаву Маје Гојковић „да свугде где путује по свету, а путује много, увек чује исту реченицу, а то је да треба да будемо поносни на Вучића“.

Последњи пут у Србији се тако причало за друга Тита, па би се могло закључити како су у Вучићевој личности обједињени Ханибал и Јосип Броз. То је ипак мало претерано. Судећи по стварним ефектима Вучићеве владавине – од Бриселског споразума до споразума са ММФ-ом – премијер би пре требало да се боји да ће га, уколико тако настави, српска историја уместо с Ханибалом пре поредити са оним што је узео 30 сребрњака.

И велики медији су, заједно с владом и напредњацима, целе недеље су славили „отварање поглавља“. Притом потпуно су игнорисали чињеницу да у Србији, према последњем истраживању НСПМ-а, 41% грађана не подржава улазак Србије у ЕУ (47% је за, а 12% је неодлучних). Када је друштво тако подељено нелогично је да једна половина слави оно што друга половина не воли (па чак ни да се то не помене као чињеница).

Извор: НСПМ

Извор: НСПМ

У сенци све ове маркетиншке параде остала је заједничка изјава девет опозиционих странака (свих важнијих, осим партије Чедомира Јовановића и Бориса Тадића; јер, „Вучић је Друга Србија“, како се то резигнирано признаје у Пешчанику), да у Србији „сада не постоје услови за слободне, фер и демократске изборе“ и њихов захтев да се с представницима власти „разговара о условима за одржавање слободних и поштених избора“. Представница ДС-а чак је изјавила да је „стање изборних слобода слично оном из 1996. године“. Али, захтев за разговор о изборним условима фактички је обнављање институције округлог стола власти и опозиције – а то је 1990. година. Да ли смо се под напредњацима, када је реч о демократији, вратили чак 25 година уназад?

Бојим се да тај наш колективни времеплов може да оде још и даље у прошлост. Тако је Вучић, три дана по „револуцији“, најавио и тоталну реформу образовања: „Деца ће, осим што ће шест сати да иду у школу, два сата радити, а одрасли ће морати шест сати да раде а два да уче”, казао је премијер. Ако се ова његова визија односи само на образовање, онда је то повратак у „шуварице“ – дакле негде у 1976. годину. А ако се односи на цело друштво, са дечији радом (макар и од два сата), онда је то 1845. година.

Да ли ће наши „ханибали“ заиста тако далеко да оду?

Наслов и опрема: Стање ствари

(Фонд стратешке културе, 22. 12. 2015)


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-6OsКатегорије:Преносимо

Ознаке:, , ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s