Финска професорка: Младић жртва пропаганде, Ранта фалсификовала извештај о Рачку

Српски генерал Ратко Младић није „балкански касапин“ како желе да га представе у савременој историји. Он је био човек који је бранио свој народ и који је држао војничку реч. Ово каже професорка Пирко Турпеинен, угледни фински психијатар и функционер финских социјадемократа. Професорка која је, када је завршила свој мандат у парламенту, у Савету Европе радила као стручни сарадник у Комисији за испитивање тортуре и кршења људских права, каже, у ексклузивном разговору за „Новости“, да се Младићем бави због „историјских контроверзи“ које прате овај случај.

Пирко Турпеинен

Пирко Турпеинен

* У вашој најновијој књизи „Три личности у историји“, посебно се бавите некадашњим командантом снага босанских Срба?

– Младић је личност кога су победници оклеветали. Прочитала сам све што сам могла да нађем у медијима, а што је овај човек наводно урадио, или рекао на ТВ или у новинама. Била сам у Хагу, где сам кроз документа пратила његово суђење. У БиХ сам се сретала са његовим сарадницима – официрима… Из свега тога логичан закључак да је Младић жртва. И зато је он трећа личност у мојој новој књизи, поред маршала Карла Манерхајма, којег у Финској сматрају за полубожанство и „оца државе“, и његовог противника у грађанском рату, човека који је водио „црвене“ 1917. Кулевра Манера. Први није херој, већ личност која је пропагандом доспела у уџбенике историје, а други није био руски слуга, већ му је Лењин јасно поручио да не очекује помоћ из ове земље, па је зато и изгубио рат.

* О Младићу сте истраживали и на Балкану?

– Преко интернета сам прво почела да тражим његове интегралне говоре објављене у светским медијима. Пошто сам прегледала све што није коментар новинара, кренула сам у библиотеке у којима се чувају микрофилмовани новински чланци. Пре две године заједно са супругом купила сам ауто-кампер и упутила су се у Босну где су се одиграли наводни Младићеви злочини и где још живе људи који су били учесници ратних догађаја. И, дошла сам до закључка да је Младић жртва пропаганде.

* Почели сте рад на новом рукопису… пишете о људима са којима сте сарађивали бавећи се политиком, а које народ у Србији добро познаје?

– Радни наслов је „Елизабет Рен, Хелена Ранта и Марти Ахтисари као слуге НАТО“. Ренову познајем још док је била фински министар одбране и када је од САД купила авионе „хорнет Ф-18“, крајем прошлог века. Још тада ми је било непријатно што један министар земље као што је Финска, којој ни од кога не прети реална опасност, толико „слави“ долазак ових борбених авиона. Ранта је друга жена која се огрешила о Србе својим фалсификованим извештајима од догађањима у Рачку. Тај извештај је требало да одобри први фински форензичар и патолог професор Анти Пентила, али она никада извештај није доставила њему, него генералу Вилијему Вокеру. И на крају Ахтисари, наш бивши председник и нобеловац. Нимало му не служи на част улога коју је за НАТО одиграо против ваше земље.

НИ СРБИ МИ НИСУ ВЕРОВАЛИ

Финска професорка наводи да рад на „портретисању“ Ратка Младић у РС није ишао глатко. Према њеним речима, обични људи Срби и генералови бивши сарадници нису могли да верују по ком послу је долазила из далеке Финске и били су више него уздржани.

– Када сам рекла да сам психијатар, људи су мислили да долазим да истражујем да ли је Младић „поремећени касапин“ и нису били благонаклони. Много сам времена потрошила да одобровољим своје саговорнике.

Драган Вујичић

(Вечерње новости, 20. 12. 2015)


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-6OyCategories: Преносимо

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар