Саид Гафуров: Зашто Ердоган мрзи Асада?

Интервенција Анкаре у сиријском сукобу и мржња према Башару ел Асаду у вези су са економским факторима, и посебно са притиском који турски пословни људи врше на председника Ердогана, тврди стручњак оријенталиста, Саид Гафуров у свом тексту написаном за руске новине Взгљад.

erdogan i asad

У свом тексту Саид Гафуров објашњава да „империјалистички снови“ Турске у вези са Сиријом имају историјске корене пошто је „већ само постојање ове државе била последица пада Отоманског царства“.

Колонијализам је такође имао значајну улогу при одређивању граница између обе државе; за време Првог светског рата, чувени споразум Sykes-Picot (1916) поделио је Средњи Исток између Париза и Лондона: Сирија и Либан остали су под управом Француске ,која је тридесетих година предала Турској град Искендерун (Alexandreta) где је живело турско-арапско становништво.

То место се претворило у турску провинцију Хатај (Hatay) и постало „ембрион сталних сукоба“, указује Гафуров у свом тексту где наводи детаље да су „Турци помагали Туркменима у Сирији, док су Сиријци помагали борбу и давали уточиште револуционарима из Радничке Партије Курдистана (PKK).

Сарадња и ривалство

Овај аналитичар објашњава да је Хафез ел Асад, отац садашњег председника Сирије, успео да претвори државу „у активног чиниоца и у врло значајан фактор у регионалним односима“ по први пут у две хиљаде година. С друге стране, Турска је прихватила улогу заступника „умереног ислама“ као модела који би требало следити.

Садашњи председник Сирије, Башар ел Асад је настојао да постигне „комплетну сарадњу“ са Турском што је имало резултата у економским односима између две државе. „Економија Сирије је базирана на развоју земљорадње и лаке, текстилне и прехрамбене индустрије, добила је велике турске инвестиције и веома увећала извоз. Осим тога, турски пословни људи, који су у великој мери радили за европска тржишта, почели су да производе у Сирији, која је нудила јефтину радну снагу, објашњава Саид Гафуров.

Унутрашњи притисак

„Политички век“ Ердогана уско је повезан са брзим економским растом његове државе, иако се тај процес скоро зауставио по наступању светске кризе 2008-2009 године, а 2011. године је постојала је реална претња застоја, објашњава стручњак, који сматра да „пословни људи Анадолије, који су га довели на власт, нису били спремни да толеришу нову и успешну конкуренцију – приватну индустрију Сирије и скоро да су захтевали од свог штићеника да елиминише моћног ривала.

Године 2011, са почетком Арапског пролећа и НАТО интервенцијом у Либији, „одличили су да покушају да поново претворе Сирију у другоразредну државу минирајући је изнутра“.

У том смислу Гафуров подсећа да је у почетку управо Анкара била најоштрији заговорник „да се смени Асад по било коју цену“ и да НАТО покрене операцију против владиних снага у Сирији.

„После тога, стратегија Анкаре је такође јасна – продужити рат да би се исцрпила сиријска војска, у том случају тзв. опозиција може да рачуна на непрестано снабдевање од стране Запада, и онемогућити по сваку цену унутарње помирење, до којег би могло доћи уједињењем снага у борби против Исламске Државе“ закључује овај стручњак.

Саид Гафуров, рођен 1967. године, руски економиста и оријенталиста. Пореклом Татар, дипломирао је 1992. године на азијским и афричким студијама на Московском државном универзитету, саветник је Руске Федерације и аутор бројних монографија и чланака

За Стање ствари са шпанског посрбио: Бобан Хрвач

Текст приредила и напомену о аутору написала: Светлана Максовић

(РТ, 14.12.2015)


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-6MdКатегорије:Посрбљено

Ознаке:, , , , ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s