Jeромонах Игнатиjе (Шестаков): Основна школа Исуса Христа

Беседа на празник Ваведења у храм Пресвете Богородице

ignatije-sestakov„Данас је предображење благовољења Божијег и проповед спасења човековог: у храм Божији јавно се узводи Дјева, и Христа свима предоглашава. Зато и ми велегласно ускликнимо: радуј се, Испуњење Творчевога Домостроја“! – пева се у тропару на дан празника Ваваедења Пресвете Богородице.

По испуњењу треће године живота, након свог рођења, Мајка Божија, Дева, још сасвим мала девојчица, била је доведена, по завету својих родитеља у храм Господњи и дата на службу, на молитву и учење Закона Господњих. Тај чудесни догађај ми данас славимо.

Мајка Божија је у свом раном периоду живота била предата на службу Богу и доживела је такво блаженство, којег многи од нас до дан данас нису били удостојени. Многи су већ у зрелим годинама досегнули Божји олтар и ступили у Свеце свих Светих.

Та чистота Мајке Божије, искрена вера и простодушност Њених родитеља, преданост Богу, за нас су велики пример, прекор и лекција, зато што смо сви ми, без изузетка, део Бога.

Пре свега желео бих данас да се обратим родитељима.

Наша деца су, попут Мајке Божије, најчистија драгоцена бића, још увек нетакнути и неискварени пороцима овоземаљског света. Али тај исти свет спрема страшну судбину за њих – он предузима све што би могло да им упрља душу и да их учини грешним бићима. Ми увиђамо како се грех око нас раширио и да су најугроженија у овом погледу наша деца.

О томе говоре чак и људи који су неверујући и нецрквени: психолози, лекари, педијатри, педагози. Сви примећују каква агресивна, страшна, сатанска средина окружује нашу децу. Многи родитељи остају у неверици и не знају како да се носе са тим и шта да раде. Али, пре свега, до таквог очајања их доводи то што заборављају да је храм Божији највећа спасоносна болница и најбоља школа за нашу децу.

Јован Кронштадтски је некада давно, на дан празновања Ваведења Мајке Божије, рекао: „Најбоља школа, у коју можете послати своју децу – је школа Исуса Христа“.

Данас смо се сви ми, ученици те основне школе, окупили у храму и довели своју децу. Деца – она су благослов Божији, као што је и Мајка Божија била плод молитве, подвига и као таква постала извор спаса за цело човечанство, тако су и наша деца – благослов Божији за све нас. Често се они сами, својим доласком на свет, јављају као спасење грешних и неразумних родитеља.

Чак и ако ми немамо децу по телу, ми имамо децу по духу, и чак и обични људи имају могућност да помогну деци наших ближњих да приђу Богу. На свима нама лежи та огромна одговорност, и у исто време, велика благодат.

Помињући данас тај догађај, потрудимо се да урадимо све што је у нашој моћи, за то да наша деца следе својим смирењем и поштовањем Мајку Божију.

Наравно, наша деца не могу поднети тако велико служење, које је поднела Божија Мајка, али „проповедници спасења људског“ они могу да буду. То је дар Божији, који нам је оставио Господ, да могу постати бића која проповедају спасење људи, као и сваки хришћанин.

Ето чему су позвана наша мала деца, и ми са вама, и нека се Мајка Божија на овај дан помоли за нас пред престолом Свог Сина.

Амин.

Са руског Слађана Митровић

(Православие.ру, 4. 12. 2015)


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-6CZКатегорије:Преносимо

Ознаке:, , , , , ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s