У Русији забрањен Фонд Сороса

Државно јавно тужилаштво је донело одлуку о томе да је на територији Руске Федерације непожељна делатност две стране невладине организације које финансира Џорџ Сорос.

soros-rusija

Како је дописнику „РГ“ саопштила званична представница Државног јавног тужилаштва Марина Гридњева, на основу проучавања материјала које је добило Државно јавно тужилаштво донета је одлука о томе да је делатност страних невладиних организција – Фонда Отворено друштво (Open Society Foundations) и Института Отворено друштво Фонда за сарадњу (Osi Assistance Foundation) непожељна на територији Руске Федерације.

Она је објаснила да је ова одлука донета због тога што се Савет Федерације обратио државном јавном тужиоцу, министру иностраних послова и министру правде затраживши проверу организација које се налазе на такозваној патриотској „стоп-листи“. Ова „стоп-листа“ је одобрена одлуком Савета Федерације од 8. јула ове године. Између осталог, скренута је пажња на делатност института „Отворено друштво“ познатијег под називом Фонд Сороса.

– Утврђено је да делатност Фонда Отворено друштво (Open Society Foundations) и Института Отворено друштво Фонда за сарадњу (Osi Assistance Foundation) представља опасност по основе уставног уређења Руске Федерације и безбедност државе, саопштила је Гридњева.

По њеним речима, обавештење о донетој одлуци су упућено је Министарству правде ради укључивања ових организација на списак страних и међународних невладиних организација чија делатност се сматра непожељном на територији Руске Федерације.

Представници надлештва за надзор су објаснили да непожељност делатности организације значи забрану њене делатности на територији Русије. Оваква организација не може да врши финансијске операције и да оснива структурне јединице. Непожељним организацијама се такође забрањује да организују јавне манифестације и да објављују своје материјале, укључујући и материјале у медијима. За сарадњу с њом руским држављанима прети казна до 15.000 рубаља, а организацијама до 100.000 рубаља, или у случају поновног прекршаја, – кривична одговорност у виду новчане или затворске казне од две до шест година. Забрана делатности оваквих организација ступа на снагу чим их Министарство правде уврсти у одговарајући списак.

(Православие.ру, 30. 11. 2015)


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-6ADCategories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Права ствар, лагано и тихо, НВО у Русији ће се прво пребацити у илегалу, а затим … МРШ из Русије !
    Путин је велики стратег.

Оставите коментар