Путин: Оборили авион због нафте; Ердоган: Ако се докаже, подносим оставку

МОСКВА, АНКАРА – Председник Русије Владимир Путин оптужио је Анкару да је оборила руски авион да би заштитила испоруке нафте коју Исламска држава шаље у Турску, док је турски председник понудио оставку уколико се докаже да су тачне те оптужбе.

Putin-0001-300x162Председник Русије Влаидмир Путин оптужио је Анкару да је оборила руски авион да би заштитила испоруке нафте коју Исламска држава шаље у Турску.

„Имамо сваки разлог да верујемо да је одлука да се обори наш авион донета са жељом да се заштити траса испоруке нафте ка турској територији“, рекао је Путин на конференцији за новинаре у Паризу, пренео је АФП.

Одговарајући на питање да ли Москва жели широку анти-терористичку коалицију, Путин је одговорио да је Кремљ увек подржавао ту идеју.

„Међутим, то се не може урадити док неки настављају да користе терористичке организације за своје непосредне циљеве“, рекао је Путин, преноси ТАСС.

Руски председник је нагласио да се финансијска подршка терористима у Сирји наставља.

„Недавно смо имали додатне извештаје који потврђују да се нафта са територија које контролише ИСИЛ (Исламска држава Ирака и Леванта, што је бивши назив Исламске државе) испоручује Турској у великим количинама“, навео је Путин.

„Има основа да сумњамо да је одлука да се сруши наш авион била мотивисана жељом да се заштити траса испоруке нафте до лука где се укрцава на танкере, а да је одбрана Туркмена била само изговор“, казао је руски председник.

erdogan1-300x200Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган понудио је данас оставку уколико се докаже да су тачне оптужбе да Турска купује нафту од екстремистичке организације Исламска држава, јавио је ТАСС.

Турска није толико непоштена да би могла да купује нафту од терориста, рекао је Ердоган у обраћању новинарима.

Уколико буду пронађени докази о нечему таквом, нека их они који дођу до њих представе, рекао је председник Турске.

Турска је 24. новембра изнад турско-сиријске границе оборила руски војни авион, наводећи да је повредио турски ваздушни простор, што је званична Москва негирала.

(Танјуг/Срби на окуп, 30. 11. 2015)


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-6A7Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар