Александра Нинковић Ташић о Михајлу Пупину као подвижнику Светосавља

У серијалу Александра Гајшека „Агапе“ у два разговора, Александра Нинковић Ташић наш тренутно најбољи познавалац живота и дела Михајла Идворског Пупина и ауторка истоимене култне мултимедијалне изложбе у Историјском музеју Србије – скренула је пажњу на један, у широј јавности занемарен аспект, Пупинове духовности: његову утемељеност, па и подвижништво у Светосављу.

pupin-agape

Васпитан у љубави према Светом Сави, чврсто уверен да је преживео надљудски напор преласка океана на хладној палуби брода само захваљујући молитвама мајке Олимпијаде Светом Сави да пред Господом заступа њеног сина, Михајло Идворски Пупин (на томе Идворски је инсистирао у САД) објавио је својевремено на три ударне стране „Њујорк тајмса“ чланак о Светом Сави, помињањем Светог Саве почињао је и неке своје чисто научне радове…

Александра Нинковић Ташић

Александра Нинковић Ташић

Читаво деловање највећег српског добротвора у 20. веку – од материјалне помоћи сиромашним девојкама, до објављивања капиталних студија за иностранство о Високим Дечанима итд., протекао је у знаку снажног светосавља, које је до сржи дирнуло и тадашњег јеромонаха, будућег Светог Владику Николаја Велимировића. Можда је баш због такве своје духовности Пупин и до данас удаљен из српских школа?

Преносећи снимке инспиративног излагања Александре Нинковић Ташић, позивамо Вас да не пропустите прилику да са децом посетите изложбу у Историјском музеју, која из викенда у викенд привлачи све већи број младе, културне и радознале публике

која траје до краја фебруара 2016. године. Не постоји лепши и паметнији начин да деци приредите узбудљиво путовање у свет научних изума и, истовремено, непатворене, живопулсирајуће светосавске традиције у овим празничним данима.

Приредио: А. Ж.


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-6y7Categories: Поново прочитати/погледати

Tags: , ,

Оставите коментар