Други пилот обореног авиона жив и налази се у руској бази

Спасавање капетана Мурахтина

Операција спасавања пилота који се у понедељак катапултирао из авиона који је оборила турска војска успешно је окончана. Капетан Константин Мурахтин се током дана и ноћи скривао у шуми, а спасили су га припадници специјалних сиријских и руских снага.

murahtin

У другој половини ноћи капетана Мурахтина пребацили су у руску базу у Латакији а извештач телевизије „Раша тудеј” (РТ), како преносе руски медији, навео је како је био у прилици да током јутра поприча са пилотом којег су бројни страни медију јуче „заробили” „сахранили” а сада, ето и – „васкрсли”.

Пилота су, наводе руски медији, одвели у болницу која се налази у руској бази у Латакији а новинар РТ је са њим био на доручку.

„Изгледао је нормално, мало измучено, али се осећао добро. Лекари су рекли да његово здравље и живот нису угрожени”, изјавио је извештач РТ.

Непосредно пошто је вест о обарању руског „сухоја” Су-24 обишла свет, објављено је да је командант војног авиона погинуо а његов колега заробљен.

На неким сајтовима чак су се појавиле и фотографије капетана којег су наводно заробили Туркмени. Западни медији су писали и да су на капетана Мурахтина пуцали још док је био у ваздуху, заједно са потпуковником Олегом Пешковим који је погинуо.

На срећу, испоставило се да је пилот преживео скривајући се у шуми од побуњеника све док га нису пронашли припадници сиријских и руских снага.

У екипи која је 12 сати била у акцији спасавања капетана Мурахтина било је 18 специјалаца, пишу руски медији, од којих су шесторица чланови елитног одреда Хезболаха. Уз изузетан ризик, преживелог пилота успели су да лоцирају захваљујући радио одашиљачу, шест километара дубоко у шуми.

Мурахтин, као и погинули Пешков и маринац Александр Позинич из спасилачког тима, биће одликовани указом председника Путина.

С. Ч.

(Политика, 25. 11. 2015)

Москва објавила сателитске снимке летова руског и турског авиона

Министарство одбране РФ објавило је дијаграм лета руског Су-24 у Сирији, као и ракете испаљене са турског Ф-16.

letovi-su-f-turska

Према овим подацима, руски бомбардер, супротно тврдњама турске стране, није улетео у ваздушни простор Турске, већ је турски борбени авион прешао границу и летео изнад територије Сирије како би напао руски авион.

На слици се види да је руски бомбардер (његов пут је означен црвеном бојом), неко време након полетања из базе направио маневар и летео на удаљености од једног километра од границе са Турском. Када се већ повукао даље од границе, турски Ф-16 (пут означен плавом бојом) га је пристигао у ваздушном простору Сирије и испалио ракете, након чега се окренуо и нестао у Турској.

Министарство одбране РФ објавило је и видео снимак летова у зони обарања Су-24. На видеу је црвеном бојом означена путања лета Су-24, а зеленом бојом – лет Ф-16.

(Правда/Њуз фронт, 24. 11. 2015)

ПОГЛЕДАЈТЕ ЈОШ


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-6w4Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар