Ђакон Ненад Илић: Искрена молитва уместо сентименталне солидарности за жртве

Боже, колико је тешко кад неправда, лаж и девалвација свих вредности толико завладају светом да човек не може више да доживи ни чисто саосећање према невиним жртвама. Колико мира је потребно човеку да размрси помешана осећања која се витлају у његовој души, а колико мало мира може да пронађе.

Фотографија: Михаил Сињицин/Росијска газета, 14. новембар 2015.

Фотографија: Михаил Сињицин/Росијска газета, 14. новембар 2015.

Што више информација стиже до нас све мање знамо шта се заиста дешава и како ће то што се дешава негде далеко у „глобалном селу“ утицати на нас.

Наравно да нам је жао ненаоружаних људи које као звери убијају по улицама док бежећи од распомамљеног зла вуку рањене ка било каквом склоништу. Наравно да треба да се помолимо за њих. А опет, колико се сумњи и питања на које је тешко наћи одговор рађа из часа у час.

Немогуће је водити рат а не очекивати жртве у својим редовима. Зашто се очекује веће саосећање према грађанима Запада у односу на Исток, Југ?… Зашто то подразумевамо и ми који смо у скорије време толико пострадали од тог истог Запада?

Откуд толика памет организаторима терористичких напада а да притом ураде све на своју штету? Паљење избегличког кампа у Калеу је само прва од очекиваних последица. Делимично или потпуно затварање граница за избеглице и интензивирање рата у Сирији и ко зна где још скоро су извесни. Од „Маркала“ на овамо постали смо болно свесни како и зашто се воде „фолс флег“ операције. Да ли је и овде у питању још једна таква операција?

Не верујемо у то јер нам је тешко да замислимо да би неко урадио тако нешто „својима“? А онда се сетимо да моралне наказе које данас владају светом немају никакве „своје“. Они су по сопственом мишљењу нова, малобројна врста људи, „Хипер Хомо сапиенс“. Као што је Хомо сапиенс истребио неандерталце, Хипер Хомо сапиенс има потпуно „еволуционо право“ да истреби Хомо сапиенса. Без обзира да ли они стоје иза ових најновијих злочина или не – њихова одговорност је сигурно највећа.

Сачувај нас Боже болести света у коме владају изврнуте вредности, у коме су чојство и јунаштво проглашени за превазиђене категорије и помози нам да коначно прикупимо нешто наших преосталих вредности, да се присетимо и оживимо оне заборављене – без чега нећемо моћи даље. Без чега нећемо моћи да сачувамо овај наш делић несрећног „глобалног села“ у коме једино нешто и можемо да урадимо. Јефтина сентиментална солидарност која нас ништа не кошта сигурно не спада у те вредности.

А да треба да се помолимо за жртве – наравно да треба.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Фејсбук страница ђакона Ненада Илића)

Полемике руских корисника око нове опције Фејсбука „Обој слику бојама француске заставе“

Опција Фејсбука изазвала је бурне полемике међу руским корисницима ове друштвене мреже. Једни сматрају да је то лицемерје, а Фејсбук оптужују за двоструке стандарде, док други тврде да свако може бирати начин на који ће изразити своја осећања

Russian Facebook. Илустрација: RBTH team

Russian Facebook. Илустрација: RBTH team

Жестока дискусија избила је овог викенда на руском сегменту друштвене мреже Фејсбук због опције да се профилна слика осенчи бојама француске заставе у знак подршке погинулима и настрадалима у серији терористичких напада.

Једно гледиште: Двоструки стандарди Фејсбука и лицемерје корисника

Поједини корисници окривили су Фејсбук за двоструке стандарде: опције налик овој нису биле понуђене ни после трагедије руског путничког авиона A321 у Синајској пустињи, нити после терористичког напада у Бејруту уочи догађаја у Паризу.

„Гледам почетну страницу и не схватам зашто већина мојих пријатеља сенчи профилне слике бојама француске заставе… Нису стављали заставе Румуније, Русије, Сирије, Украјине…“ – пише Андреј Григор.

Други корисници су стављање француске заставе на профилну слику доживели као сувише лицемеран акт подршке.

„Тако нападно жаљење погинулих Француза подједнако је гнусно и неприродно као када неко тугује на сахрани туђег деде и глуми да је највише погођен његовом смрћу, док га покојникови пријатељи и рођаци посматрају са чуђењем и презиром. Нескривено и искрено изражавање туге умесно је једино на сахрани рођака и ближњих“ – написао је Владимир Козловски.

Неки корисници су чак обојили профилне слике бојама руске заставе у знак протеста „против двоструких стандарда Фејсбука“. А неки су на профилну слику ставили фотографију „главног путника“ – најмлађе жртве трагедије руског авиона Airbus A321, која је брзо освојила интернет.

Друго гледиште: Опција је умесна

Присталице овог гледишта изјављују да свако има право да изрази подршку и жаљење због жртава, а да је модификација профилне слике само једна од равноправних опција.

„На друштвеној мрежи је невероватно велики број оних који желе да саучешће жртвама јучерашњих терористичких напада и солидарност са Француском доведу у супротност са оплакивањем жртава трагедије A321. Реците, зар је немогуће спојити и једно и друго? Шта је ту контрадикторно? Зар су то стране сукобљене у неком конфликту?

Ми се веома разликујемо и можемо да не волимо једни друге (нико није дужан да се диви стваралаштву Charlie Hebdo), али верски екстремисти, са којима се наша секуларна цивилизација сукобила, не разумеју такве ситне појединости и спремни су да убију било кога од нас. Зато су они за све нас заједнички непријатељи, а ми смо у овом рату савезници, колико год се међусобно разликовали“, пише филмски продуцент Сем Клебанов.

Извор: RBTH team

Извор: RBTH team

„Моја профилна слика је знак подршке, солидарности и жаљења. И то је мој избор (а не инстинкт стада, као што сматрају појединци).

Када се срушио авион изнад Синаја, отишла сам у цркву, помолила се и запалила свећу. То је такође мој избор“, написала је Јелена Бајмјашкина.

Било је чак и шала на ту тему:

„А где је била твоја црвено-бела профилна слика када су септембра 1939. године јединице Вермахта освајале Пољску?“ – написао је Паштет Филипенко.

Игор Розин

Текст је објављен уз званичну дозволу портала Руска реч. Било које друго коришћење текста без специјалне дозволе Руске речи није дозвољено.

(Руска реч, 16. 11. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-6q8Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

Оставите коментар