Париз: Осумњичени терориста прошао кроз Србију, у нападима повређено седам Срба

Осумњичени терориста ушао 7. октобра у Србију из Македоније а 8. октобра евидентиран у прихватном центру Опатовац у Хрватској. „Блиц” први у свету објавио слику његовог пасоша

ahmed

Ахмед Алмухамед, један од осумњичених терориста за које се интересују француске безбедносне службе, регистрован је 7. октобра ове године на граничном прелазу Прешево, где је формално затражио азил. Ово је потврдио МУП Србије. Проверама је утврђено да се његови подаци поклапају с подацима мушкарца који је 3. октобра идентификован у Грчкој.

За Алмухамедом није била расписана Интерполова потерница.

Грчке власти су у суботу саопштиле да је власник сиријског пасоша нађеног уз тело бомбаша самоубице у Паризу прошао кроз Грчку у октобру. „Власник тог пасоша је 3. октобра прошао преко острва Лерос, где је идентификован по прописима ЕУ”, изјавио је грчки министар за заштиту грађана Никос Тоскас.

Београдски дневник „Блиц” пише да је реч о Ахмеду Алмухамеду и на насловној страни ексклузивно, први у свету, објавио снимак странице његовог пасоша с личним подацима и фотографијом.

„На основу тог пасоша, француске службе безбедности затражиле су помоћ од колега из Србије, јер знају да наше службе региструју све мигранте који уђу у Србију и имају најкомплетнију базу података о мигрантима на балканској рути”, пише „Блиц”. Лист наводи и да је Алмухамед на територију Србије ушао 7. октобра преко Миратовца, код Прешева, из Македоније.

Он је, како пише „Блиц”, прошао контрадиверзиону проверу, па се поуздано зна да током кратког пропутовања кроз Србију није био наоружан.

Прекјуче је „Политика” затражила од Бироа за медије МУП-а одговор на питање да ли је осумњичени прошао на својој рути кроз Србију.

Легитимно је да МУП може да одабере лист којем ће првом дати информације али није легитимно да друге листове дезинформише одговором да нема података о таквој особи, како је званично одговорено нашем листу из бироа МУП-а за медије.

Хрватски „Вечерњи лист”, позивајући се на изворе у Загребу, наводи да је власник сиријског пасоша нађеног у Паризу био регистрован 8. октобра у прихватном центру у Опатовцу.

Хрватске власти су га пропустиле, пише лист, јер за њега није било никаквог „аларма”, односно Интерпол га није означио као безбедносно сумњивог.

Сви ови подаци о осумњиченом Алмухамеду многима ће дати за право у тврдњама да међу избеглицама има убачених „спавача” Исламске државе и да ће то изазвати нове полемике о нашем односу према мигрантима.

Министар Александар Вулин, шеф Радне групе за решавање питања миграција, изјавио је да од скоро пола милиона избеглица, колико је досад прошло кроз Србију, ниједан није био на Интерполовим потерницама.

Вулин је рекао да се мигранти за које се претпоставља да су учествовали у нападу у Паризу, а који су прошли кроз Грчку и Србију, не налазе ни у једној бази података, тако да Србија никако није могла знати да ли они представљају опасност. „Ни за кога од њих не може се са сигурношћу знати ко су и одакле долазе и да ли су они ти за које се издају, да ли су им документа одговарајућа”, рекао је Вулин новинарима.

Према његовим речима, они најчешће и немају никаква документа.

Вулин је, такође, рекао да је МУП све њих ипак евидентирао, као што евидентира све избеглице које пролазе кроз нашу земљу.

Српска народна партија (СНП) затражила је од министра Александра Вулина да, после сазнања да је кроз Србију прошао један од терориста који је извршио напад у Паризу, саопшти које ће мере држава предузети да заштити безбедност наших грађана. „Сазнање да је један од париских крвника прошао кроз Србију на путу ка Француској потврђује ранија сазнања бројних обавештајних служби да се на ’балканској рути’ налази велики број терориста који путују сакривени међу мигрантима. СНП тај податак види као огромну претњу за националну безбедност и безбедност свих грађана наше земље”, пише у саопштењу.

Озрен Милановић

(Политика, 15. 11. 2015)

Ацо и Љиљана у тешком стању

Због бројних повреда Ацо Павловић повремено у коми. – Породица Љиљане Атанацковић Павловић (40) у Краљеву сазнала да је и она у париској болници, тешко повређена

pariz-aco-ljilja-povredjeni

Краљево – Сваку вест о терористичком нападу у Паризу и повређеним Србима помно прате две ромске породице у Краљеву. У Цетињској улици о несталој Љиљи Атанцковић Павловић информације су ишчекивали отац Будимир, мајка Снежана Атанацковић и деца из првог брака, кћерка Тамара Ђорђевић и син Александар Ђорђевић. Они су и у сталном контакту с породицом Аца Павловића, Љиљиног мужа, који се налази у једној париској болници.

У краљевачкој Улици војводе Путника живи Марина Симоновић, најстарија сестра повређеног Павловића. О његовом здравственом стању Марину телефоном извештавају две њене и Ацове сестре, Јадранка Митровић и Весна Демири, које живе у Паризу. Повређеног брата редовно посећују а последње информације које су, посредством телефона добили, јесу да је Ацо услед бројних повреда, нарочито у пределу главе, повремено у коми док се о његовој супрузи Љиљи ништа није знало до после поднева. Поменуте Ацове сестре су током дана обишле и неколико болница у Паризу, где им је речено да се Љиља тамо не налази, а тамошњој полицији су уручиле њену фотографију како би се утврдило да ли је међу страдалима.

Иначе, у породици Атанацковић смо дознали да је Ацо Павловић одавно у Паризу, а Љиља је тамо отишла пре четири године, када се после познанства путем друштвених мрежа за њега удала.

– Дознали смо од Ацових сестара да су њих двоје били испред стадиона где су навијачима продавали клупска обележја, шалове, капе, заставе, беџеве… Тако се експлозија десила у њиховој близини па страхујем и помишљам на најгоре. Ми је непрестано зовемо, редовно то чине и наши бројни рођаци и пријатељи, али се она не јавља. А сигурна сам да би ми се мајка јавила. Покушали смо и да контактирамо француску амбасаду, али ни ту нисмо успели да добијемо било коју нову информацију – објашњава нам Љиљина кћерка Тамара.

Породицу Марине Симоновић, сестре Аца Павловића, посетили смо баш у тренутку када се телефоном јавила Јадранка, његова сестра из Париза. Она, у разговору с Ацовим сестрићем Сашом и сестричином Силвијом, каже да промена нема: Ацо је у тешком здравственом стању, повремено је у коми…

М. Дугалић

Љиљу препознали по минђушама

Краљево – Париска полиција је обавестила Јадранку Митровић, сестру Аца Павловића која живи у Паризу, да се његова супруга Љиља Атанацковић Павловић налази у болници ,,Питије Салпетријер”. Одмах по том сазнању Јадранка је обавестила и породицу Атанацковић у Краљеву. Њена кћерка Тамара је додала да је полиција њену мајку идентификовала уз фотографију и минђуше које је носила.

– Наш амбасадор у Француској Рајко Ристић додатно нас је известио да је Љиља повређена и да је у прилично тешком стању. Он је моју сестру обишао, а тренутно су код ње и сестре мог зета Аца Павловића. Срећни смо што смо је пронашли и надамо се да ће се опоравити – казао нам је Раде Жикић, брат повређене Љиље Атанацковић Павловић. 

М. Д.

Ристић: Повређено укупно седморо Срба

Према последњим подацима, у терористичким нападима у петак у Паризу тешке повреде задобило је седморо Срба, од којих је једна особа у животној опасности, изјавио је амбасадор Србије у Француској Рајко Ристић. Он је додао да су повређени смештени у четири париске болнице.

Бета

(Политика, 15. 11. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-6pbCategories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар