Александар Вучић: Просветни радници су радосни

Једнократна помоћ од 7.000 динара и повећање плате од четири одсто за просветне раднике је значајно, изјавио је данас премијер Александар Вучић који је додао да мисли да су просветни радници радосни због тога.

vucic-radost

„За оних 19 одсто људи са платама које нико није дирао, ово је значајно и мислим да су они радосни“, казао је премијер у Скупштини наводећи да је разговарао са представницима сва четири репрезентативна синдиката просвете и да је њихов захтев био да се исплати једнократна помоћ од 7.000 динара.

Он је казао да ће плате бити повећане за око 141.800 запослених у просвети и да је укупан износ одвојен за то виши од три милијарде динара.

Вучић је казао да је Међународни монетарни фонд одобрио повећање плата и пензија за око 2,1 милион људи. „Исплаћујемо их (пензије) редовно, без дана закашњења. Као швајцарски сат, сваког месеца у истом дану, недовољно је, редовно, повећавамо онолико колико нам економија расте“, казао је Вучић.

Он је на примедбе да је пензија повећана за 1,2 одсто, односно 290 динара, казао да је за толико пензија повећана оним пензионерима који ништа нису изгубили.

Прошло је време деведесетих

Премијер је посланицима опозиције поручио да је прошло време деведестих, те да се данас не може о економији и финансијама полемисати флоскулама о издајницима и оним другим, већ искључиво подацима о приходима и расходима.

Премијер је тако одговорио на опаске посланика опозиције да их је назвао издајницима.

Он је рекао да то није тачно, али да можда неке цифре нису прецизне, јер су приходи већи него што је планирано и очекивано, те да очекује да се води разумна дебата, а не празне приче које припадају политичком миљеу деведестих година проšлог века.

Хистерија је већа него икад

Вучић је нагласио да су апсолутно сви економски трендови позитивни, да се повећањем плата и пензија показује да Србија иде напред, а да економија расте. То, како је истако, код неких изазива хистерију и нервозу.

Обраћајући се посланицима у Скупштини Србије он је подсетио да је земља била колапсу и пред банкротством, а да сада немамо ниједан негативни тренд, да је за учињене напопре добијено и признање ММФ те да је Србија једна од две земље која у време трајања реформи може да повећа плате и пензије.

Повећања су, како је рекао, у складу са економским показатељима и напретком, извозом и инвестицијама, растом производње, али ће се, додао је, плате и пензије и даље повећавати у складу са економским напретком.

Премијер је указао да је „код неких” приметна хистерија због добрих резултата актуелне власти и закључио да те резултате не желе да виде само они који су изгубили власт.

Поновио је да је „хистерија већа него било када до сад“ и навео да критичарима сметају чињенице, а једна од њих је да ћемо први пут моћи да кажемо да смо по свом обиму највећа економија у бившој Југославији .

Ако успемо у свему сто радимо јавни дуг ће већ у 2017. години почети да пада, навео је Вучић, уверен да што резултати буду бољи то ће код неких изазивати све већу нервозу.

„Нервоза ће бити већа зато што ће морати да објашњавају да то што је боље није боље, да све што виде да иде добро да не виде добро…“ рекао је Вучић и указао да су ти исти повећавали пензије за 10 одсто у условима када је инфлација била 25 одсто, што значи да су им заправо пензије биле смањиване.

„Код нас превара нема-нулта је инфлација“, закључио је Вучић.

Инвеститор из аутомобилске индустрије долази у Нови Сад, посао за 3.000 људи

Премијер Вучић је најавио да се планира велика инвестиција у Новом Саду, а да се инвестотор обавезао да запосли 3.000 људи.

„После много година без инвестиција, а велике инвестиције су оне које запошљавају више од 1.000 људи, у Новом Саду ускоро ћете имати инвеститора из аутомобилске индустрије, који ће запослити 3.000 људи“, објаснио је премијер обраћајући се посланицима у Скупштини Србије.

И у Београду ћемо ускоро имати од Хилтона до ИКЕА, све што претходних година нисмо имали, рекао је и додао да ће влада субвенционисати све оне који ће да улажу у Пчињски, Нишавски, Топлички округ.

„Желимо тамо више инвеститора. Нећемо оставити на цедилу људе у Прибоју, иако су их неки други успешно уништавали и разарали у годинама које су претходиле“, навео је премијер и приметио да не разуме критике у ситуацији кад се повећавају плате и пензије а смањује претплата.

(N1, 12. 11. 2015)

Форум београдских гимназија: Вучић нас представио као просјаке

Форум београдских гимназија позвао је Владу да повуче одлуку о исплати помоћи просветним радницима у износу од 7.000 динара, јер би исплата тог износа представљала „крајње понижење за просветне раднике“.

Форум београдских гимназија је додао да ће, у случају да Влада и даље истраје у исплати те помоћи, позвати колеге у школама у Србији да одбију да приме помоћ, а све синдикате у Србији на потпуни штрајк.

„Премијер Александар Вучић се дубоко огрешио о српско образовање тиме што је прво понудио несрећни износ од 6.000 динара, а затим за 1.000 динара повисио своју ‘понуду’. Свом политичком маркетингу, премијер је додао и сасвим нетачну тврдњу ‘да су синдикати толико и тражили’ и тиме целој јавности просветаре приказао као просјаке који не траже много, па им много не треба ни дати“, наводи се у саопштењу Форума.

Та организација је навела да је права истина да је Влада Србије са синдикатима потписала споразум у којем се, између осталог, обавезала да запосленима у овој години, на име побољшања материјалног положаја, исплатити „до износа једне плате“.

„Поред тога што би представљала крајње понижење за просветне раднике, ова помоћ би штетно деловала у јавности, која већ годинама има све негативнији став према нашем образовању. Сама вест да ће учитељи и наставници наше деце добити помоћ равну најбеднијој социјали, свешће просвету на ниво просјака којем треба уделити цркавицу, а ‘велике донаторе’ поштедети великих издвајања“, наводи се у саопштењу.

(N1, 11. 11. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-6lWCategories: Преносимо

Tags: , , , ,

2 replies

  1. Не разумем шта се чуди Форум БГ гимназија, па ми смо одавно просјаци. И не примамо плату него милостињу илити социјалну помоћ.

    Просимо од ђака за копирање, просимо за превоз, просимо за плате, за наставно-техничка средства, за примерак уџбеника за нас, просимо за дневнице које не добијамо, просимо за прековремени рад који нам се не плаћа и томе слично. Дакле, Просјаци, са великим П. И хвала вучићу (са малим в) што нам је дао и толико, у праву је, ко прима социјалну помоћ треба да буде захвалан и да је заради, као што зарађују и остале категорије примаоца социјалне помоћи које су радно способне или макар су покретни.

  2. Што се тиче синдиката, основно је да почну да примају надокнаду за свој рад од чланарине, а не да их држава купује тиме што им она даје астрономских 12 посто на плату СВАКОГ месеца, три пута више него што добија разредни старешина за свој велики и тежак рад с одељењем, администрацијом и ученичким родитељима.

Оставите коментар