Дарја Андрејева: Руско-српски војни уговор пореметиће НАТО планове на Балкану

Србија је изабрала Русију

У среду се у руским медијима појавила информација да се Русија и Србија спремају да потпишу војни уговор јединствен по свом садржају и суми. Овај војни уговор представља главни циљ посете премијера Србије Александра Вучића Москви.

vucic-medvedev-nf

Александар Вучић и Дмитриј Медведев

Из већ познатих техничких детаља уговора следи да ће српска војска практично у потпуности прећи на руске стандарде. На тај начин ће питање о ступању Србије у НАТО бити повучено, док се у суседној Црној Гори чланству земље у алијанси активно противи сам црногорски народ.

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је у Москви да неко намерно улаже много напора у циљу дестабилизације земаља Западног Балкана”. Ипак, Вучић није прецизирао ко тачно покушава поново да поремети Балкан. Премијер је притом истакао да Влада Републике Србије чини све да очува мир и стабилност.

Добро је познато да је Балкан геополитички веома нестабилан и експлозиван регион. Ту се поклапају интереси водећих актера светске политике – како држава (Турске, земаља ЕУ, САД и Русије), тако и транснационалних компанија које сматрају Балкан транзитним подручјем за енергетске ресурсе, а такође и за међународне финансијске структуре и међународни криминал. Балкан има довољно и унутрашњих проблема: сложена прошлост, територијални сукоби и заједнички живот представника различитих народа, култура и религија.

Олег Валецки, експерт Центра за стратешку конјуктуру, подсећа да се војска Југославије, а затим и Србије традиционално у потпуности ослањала на совјетске и руске стандарде. Изузетак једино представља период 40-их и 50-их година када је Београд добијао велике количине америчког наоружања.

„Основни модели српских тенкова и авиона представљају модернизоване совјетске верзије. Због тога неће бити потребан никакав посебни прелазак на наше стандарде. Наравно, Србија технички неће моћи да ступи у НАТО јер је, у суштини, донета стратешка одлука која има већи значај, него други војни уговори”, констатовао је Валецки.

Александар Вучић и Владимир Путин

Александар Вучић и Владимир Путин

Стратешки важну тачку уговора представља могућа испорука руских система противракетне одбране Србији. Како је наведено у Генералштабу Војске Србије, они су потребни за супротстављање оперативно-тактичким ракетама које немају балистичку путању. Таквим ракетама располажу чланице НАТО-а. Србија ће сопственим системом противракетне одбране променити однос снага у региону и одговорити на размештање америчког противракетног одбрамбеног система у Источној Европи против чега је протествовала Руска Федерација.

Из Сједињених Америчких Држава у овом тренутку долази наговештај где може да се појави ново жариште. У издању магазина Foreign Policy од 27. октобра пише се о наводним плановима Русије и Србије о одвајању Републике Српске која се тренутно налази у саставу Босне и Херцеговине. У РС ће се 15. новембра одржати референдум на којем ће бити речи о одбацивању надлежности Суда и Тужилаштва БиХ. Ипак, према мишљењу Запада, ово је прикривено гласање за независност. Иницијатора гласања, председника Републике Српске Милорада Додика, у тој тежњи подржавају Београд и Москва.

Према мишљењу аутора тог чланка, Вашингтон би требало сместа да донесе одлуку о примени активних мера за очување територијалног интегритета Босне и Херцеговине и гаранцији „стабилности” на Балкану. У супротном ће Русија „поново успостављати своја правила” као што је то случај у Сирији. И опет су двоструки аршини на снази – довољно је подсетити се историје југословенских ратова. Сарадња Србије и Русије је пак историјска законитост, а не уједињавање са циљем дестабилизације Балкана.

Природна сарадња

Јелена Пономарјева, професорка Московског државног института међународних односа, подвлачи да Балкан постаје референтна тачка у којој се спајају интереси свих учесника светске политике и да је баш због тога веома важно питање о безбедности. Србија и Црна Гора су уско повезане са Русијом још од царског времена. За Русију је такође важно очување присуства у свим сферама живота ових земаља – хуманитарној, економској и војној. Према речима Пономарјеве, данас је пред балканским земљама избор: сарадња са НАТО-м који се асоцира са агресијом (снаге НАТО-а су бомбардовале Југославију 1999. године) или бирање природне сарадње са Русијом.,

Јелена Пономарјева

Јелена Пономарјева

„Успостављање ближих војних односа између Русије и Србије настаје зато што се догодио озбиљан преокрет у глобалној политици и то управо укључивањем Русије у борбу против Исламске државе. Захваљујући томе, Русија је свесно или несвесно учврстила свој положај на Балкану. И у тако измењеној геополитичкој ситуацији преокрет је извршила српска страна којој је Русија одавно говорила о својој спремности за војно-техничку сарадњу. На тај начин се тренд зближавања са НАТО-м у последњих неколико година може прекинути. Овде не треба гајити илузије, али динамика је позитивна”, уверена је Пономарјева.

Србија је тако, наставља експерт, прекинула трзавице између Запада и Русије и коначно се показала као самосталан  и независaн играч. Овај корак је права манифестација  те поларности коју тако често спомиње руска страна. У поларном свету земље су у могућности да одаберу свог политичког савезника и Србија је тај избор начинила. Али остају отворена и друга питања: каква „одмазда” Запада чека Србију због овог избора и хоће ли се избећи нови рат на Балкану у којем би Београд овај пут имао поузданог савезника.

Текст на руском

Наслов и опрема: Стање ствари

(Њуз фронт, 30. 10. 2015)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-6e2Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

1 reply

 1. ОЧЕКУЈУЋЕ, ОЧЕКИВАНО И – ОСТВАРУЈУЋЕ!
  Одломак из књиге „Космички додир“, Београд, 2010, стр. 2о1,
  проф. др Светозара Ђ. Радишића, пуковника у пензији

  „ГЕНЕРАЛШТАБ ВЈ …………………………………..- војна тајна
  24.март 1999. године ………………………………… – строго поверљиво
  Београд, 2о,оо* ………………………………………. .- врло хитно

  ОДБРАНА ОД НАТО АГРЕСИЈЕ
  „Специјална дејства“
  – допуна Директиве –

  1. Агресор – “НАТО КОАЛИЦИЈА 19” – први пут припрема и изводи специјална дејства, по садржају и обиму незабележена у досадашњим ратовима.
  У арсеналу су:
  – парапсихолошка дејства са територије БиХ, Хрватске, Албаније, Мађарске, те преко невладиних организација на нашој територији и њима лојалних медија, чак и ВУДУ (магијска) дејства;
  – електромагнетно (ЕМ) пулсно оруђе типа “ХААРП” са Аљаске (област Гаконе), Норвешке, Мериленда (САД) и других локација, којима се утиче на душевно стање људи, циљано изазивање земљотреса, као у ширем рејону Мионице, Ваљева и Маљена 1998.г, те променама микро климе преко “загревања” јоносфере и формирања озонских рупа;
  – класична психолошко-пропагандна дејства – лажи – преко локалних и нарочито светских медија о “геноцидности” српског народа и тако појачавања мржње и нетрпељивости, толико потребне “Коалицији 19”, ради политичког правдања (своје) агресије код свог становништва;
  – масовније коришћење муниције са ниско-радиоактивним уранијумом, у сенци језуитског, циничног назива “МИЛОСРДНИ АНЂЕО”, са одложеним, стравичним последицама по здравље становништва (ж/с) и контаминацију животне средине, као у БиХ – околина Хаџића и на другим локацијама;
  – околност да АГРЕСОР прети масовним ваздушним ударима по војним и неселек тивно цивилним циљевима, објектима инфраструктуре (водоводу, електричним централама, мостовима,…) додатан је психолошки притисак на наше снаге и целокупно становништво.
  2. Међутим, наши пријатељи Руси – РУСКИ НАРОД, РУСКА ВОЈСКА и РУСКА ЦРКВА – здушно помажу СРБСКОМ НАРОДУ, СРБСКОЈ ВОЈСЦИ и СРБСКОЈ ЦРКВИ, то:
  – РУСКА ВОЈСКА шаље довољан број ПВО система “С-300” и других мобилних система последње генерације -” КУБ”, “БУК”- изузетно моћног учинка;
  – РУСКА ЦРКВА узноси молитве и доноси ЧУДОТВОРНУ ИКОНУ МАЈКЕ БОЖИЈЕ КАЗАЊСКЕ и ИКОНУ СВ. СЕРАФИМА САРОВСКОГ са честицом моштију;
  – РУСКИ ПРАВОСЛАВНИ НАРОД узноси молитве, скупља велику материјалну помоћ и шаље НАШЕМ – ПРАВОСЛАВНОМ СРБСКОМ НАРОДУ преко своје Владе.
  3. Према обавештајним сазнањима, код АГРЕСОРА се видно појачава страх због (нашег) поседовања ефикасних ПВО система које нам дају Руси у довољној количини.
  Страх је нарочито присутан код пилота – посада – јер нема ништа од приче да задатке извршавају на незаштићеном небу, ван домета ПВО.
  4. Наведени подаци о агресору све више стварају нарастајућу зебњу код више команде и политичког врха земаља агресора – КОАЛИЦИЈЕ 19: САД, Велике Британије, Норвешке, Шведске, Финске, Белгије, Луксембурга, Холандије, Немачке, Француске, Аустрије, Италије, Шпаније, Португалије, Грчке, Турске, Канаде, Аустралије, Јапана, те земаља сарадника у окружењу: Ватикана, Хрватске, Словеније, Мађарске, Румуније, Бугарске, Албаније, Македоније, БиХ – са чијих територија полећу агресорски авиони и крстареће ракете.
  5. Редовне извештаје доставити до 23 сата. а ванредне по потреби.

  К о м а н д а н т
  НГШ – генерал-пуковник
  Добар Човек, с.р.

  Допуна Директиве дoсатвљена:
  – Командама армија КоВ,
  – Команди РВ и ПВО,
  – Команди РМ.“

  * Уношење делујућих информација у „колективно несвесно“ je време читања /сада!/, што значи да онај ко чита уједно умно уноси делујуће информације у „колективно несвесно“.

  Драган Славнић

Оставите коментар