Република Српска: Парламент усвоjио декларациjу о геноциду НДХ

Народна скупштина Републике Српске усвоjила jе данас у Бањалуци Декларациjу о геноциду Независне Државе Хрватске (НДХ) над Србима, Jевреjима и Ромима током Другог светског рата, jавља Радио телевизиjа Републике Српске.

Фото: Новости

Фото: Новости

За декларациjу jе гласао 71 посланик, колико jе и било присутних, док представници коалициjе Домовина нису присуствовали гласању.

Злочин геноцида НДХ по своjим размерама раван jе холокаусту, коjи jе нацистичка Немачка извршила над Jевреjима, рекао jе предлагач документа посланик Народног демократског покрета Драган Чавић.

Саставни део тог документа jе, како преноси Хина, позив Хрватскоj да у „разумном року исплати правичну одштету жртвама геноцида и њиховим потомцима“.

Kако jе казао Чавић, декларациjа „има планетарно значење“ и биће прослеђена парламентима других држава и међународним организациjама с циљем да се злочини у НДХ свугде почну третирати у складу са Kонвенциjом УН из 1948. године о спречавању и кажњавању геноцида.

Документом jе, између осталог, предложено да се у Хрватскоj, БиХ и Србиjи одреди исти дан сећања на жртве геноцида у НДХ, али и да Хрватска прихвати „историjску и сваку другу одговорност за геноцид НДХ над Србима, Jевреjима и Ромима током Другог светског рата“.

Предложено jе и посебно очување спомен-комплекса у Доњоj Градини, где jе од 1941. до 1945. године функционисао део jасеновачког логора.

У декларациjи jе наведено и да она „не представља акт угрожавања било каквог субjективитета данашње Републике Хрватске“, односно да jоj jе jедини циљ да упозори свет да се злочин геноцида не може избрисати из историjе.

(Танјуг/Искра, 22. 10. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-66PCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар