Патрик Бјукенен: САД и Римокатоличка црква победили СССР, сада уступају место Путину и православљу

Патрик Бјукенен

Патрик Бјукенен

Током 50-их година прошлог века постојала су два стуба светског антикомунистичког покрета – Двајт Дејвид Ајзенхауер у Америци и поглавар Римско-католичке цркве Папа Пије XII.

Током 80-их, последње деценије Хладног рата, заменили су их Роналд Реган и папа Јован Павле II.

Када је Франциско ових дана стигао у Вашингтон, вероватно је приметио да се наша земља разликује од Америке из времена Ајзенхауера или Регана.

У Америци 2015. доминирају хомосексуализам, абортуси и истополни бракови – срамни преступи за педесете и смртни грехови у катехези Пија XII постали су уставна права.

Те вредности одређују политику Барака Обаме, а наши чиновници бране та уверења у УН.

Ево шта ми проповедамо свету.

Оно што су Американци раније називали падом и декаденцијом, Обамине САД називају прогресом. И усред тог пира гласно прослављају победе наш потпредседник, католик, Џо Бајден, а заједно с њим и лидер Демократске партије, Ненси Пелоси.

После Ајзенхауеровог одласка, хришћанство и вера су отргнути из америчког друштвеног живота. Библија, молитва, хришћанска уметност, књиге и симболи забрањени су у државним школама, као што су били забрањени на Куби када је Фидел Кастро дошао на власт.

Двајт Ајзенхауер и папа Јован XXIII

Двајт Ајзенхауер и папа Јован XXIII

Наша вера не може да се предаје нашој деци.

Америка је – данас другачија земља, ми смо световна и постхришћанска нација која се налази на путу одбацивања вере.

Иронијом судбине, Владимир Путин настоји да обнови православље као основу морала и права у Русији. А у The Wall Street Journal већ читамо да Си Ђинпинг покушава да другове поново врати под окриље конфучијанства.

Свет се променио. Чини се да свака цивилизација признаје да је вера неопходна Западу који је изгубио веру и умире.

Наслов у чланку The New York Times реторички поставља питање: „Губе ли западне вредности своју владавину?“. Аутор текста, Стивен Ерлангер пише:

„У свом одустајању од западних либералних вредности – сексуалне равноправности и избора – конзервативна Русија налази додирне тачке са верским учењима ислама, Ватикана, протестаната и ортодоксних Јевреја“.

Ипак, то што Ерлангер приписује „конзервативној Русији“, то је већ било у Америци, али 1955, а нема га сада.

Поставља се питање: мења ли се морал истине?

Путин у Цркви Христовог гроба у Јерусалиму

Путин у Цркви Христовог гроба у Јерусалиму

Ето, световна Америка, која се ослобађа од хришћанства, сада проповеда ново јеванђеље у свету, говори: либерална демократија је спас за човечанство.

Католичка црква се такође суочава са све већом кризом морала. У време Пија XII и Јована Павла II, Црква је учила да су десет заповести и Проповед на Гори вечни.

Ова двојица папа такође су учили да је брак нераскидив, да је хомосексуалност неприродна и аморална, да је абортус убиство невиног нерођеног детета.

Без обзира на то, унутар Ватикана редовно се одржавају расправе о томе шта да се промени у Цркви да постане привлачна за оне који су одбацили веру.

Током последње две године у Ватикану се дешава морална пометња.

Значи ли све ово да Америка и Католичка црква – пошто су победиле у идеолошком рату са СССР-ом који је трајао 70 година – сада доживљавају пораз и раскол?

Да, значи, и ми сада наше место уступамо Русији.

Аутор је политички коментатор, писац и политичар, виши саветник Ричарда Никсона, Џералда Форда и Роналда Регана

Превела: Ксенија Трајковић

(Факти, 26. 9. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-5QaCategories: Преносимо

Tags: , , , , , , ,

1 reply

  1. VidjenjePatrik Bjukenenea da su SAD i rimska crkva pobedili SSSR I da sada ustupaju mesto Putinu i pravoslavlju je svojevrsno vidjenje, koje – i da je tacno, ne predstavlja nista posebno znacajno u procesu globalizacije.sveta na novim tehnoloskim osnovama novog liberalizma, novim ljudskim i manjinskim pravima.

    Interesantno je da on svoje vidjenje o gubitku amerikog prestiza, zasniva na konstataciji da su hriscanstvo i vera, biblija i molitva, otrgnuti od savremenog americkog drustvenog zivota.

Оставите коментар