Никола Варагић: Чињенице у вези са мигрантском кризом

Никола Варагић

Никола Варагић

Србија дневно на избеглице из исламског света троши 20 000 евра. То је око 600 000 евра месечно.

У Србију дневно улази по неколико хиљада избеглица, по особи остављају у просеку по 50 евра дневно (на пример, карту за аутобус од Прешева до Шида сада плаћају 20 евра, неко не плаћа уопште, али неко иде таксијем и остави много више од 50 евра, затим купују воду и храну…). Ако дневно уђе 3 000 избеглица, и оставе у просеку само тих 20 евра за аутобуску карту, то је 60 000 евра дневно или 1 800 000 евра месечно. Дакле, три пута више новца остаје од избеглица него што држава даје (а и тај новац остаје у Србији). Поред државе, хуманитарну помоћ деле и стране организације (и ту новац долази у Србију), или грађани који донирају свој новац, храну и осталу помоћ (попут Београђана који су долазили у парк поред аутобуске станице, или власника млекара из Прешева и Новог Пазара који донирају своје млеко).

Избеглице имају новац зато што су неки од њих пре рата били богати људи, неки су припадали средњој класи и имали уштеђевину, неки су радили уз пут и тако ишли од државе до државе, некима (то је можда и већина) новац шаљу рођаци са Запада код којих и иду, а свакако да има и оних који су плаћени од неких исламских организација, али су такви мањина. Већину чине обични људи који беже од рата, диктатура и сиромаштва.

Избеглице које пролазе кроз Србију не желе да остану у Србији, циљ им је да стигну до Немачке.

***

Немачка је подељена по питању избеглица.

У Немачкој живи 45 милиона радно способних становника, док ће их према проценама 2050. бити 29 милиона. „Каква је само горка иронија то што ратови којима је западна политика опустошила Блиски исток и сиромаштво које је проузроковала у Африци утажују највећу демографску глад остареле Европе. Сами смо изазвали миграције које су нам преко потребне“ (Jakob Augstein). Према студији Фондације Бертелсман, наредних неколико деценија Немачкој ће бити неопходно да прими између 276.000 и 500.000 миграната годишње уколико жели да одржи актуелни стандард живота и економски напредак. „Мигранти су велика прилика за Немачку и могли би да буду покретач следећег немачког економског чуда“, каже Дитер Зетше, извршни директор компаније Дајмлер. Зетше је поздравио је долазак избеглица у Немачку, зато што ће мигрантска криза имати позитиван учинак на европске компаније. Он је подржао изградњу смештаја за избеглице, и понудио посао високо квалификованим радницима у Дајмлеру, који производи Мерцедес-Бенц, а неквалификованим образовање. Немачка компанија из Берлина одбила је да прода бодљикаву жицу Мађарској, када је Мађарска почела да подиже ограду на граници са Србијом. Дакле, крупан капитал, немачки капиталисти, желе избеглице, потребна им је радна снага. Канцеларка Немачке је за прихватање избеглица. Ту политику, односно канцеларку, подржава и крупан капитал. Они владају у Немачкој.

Са друге стране, дошло је до пораста расизма. Све је више Немаца и осталих Западњака који траже да се заустави сеоба народа, да се избеглице не примају. Наднационалној елити Запада и капиталистичкој елити Немачке одговара долазак избеглица, јер тако добијају јефтинију радну снагу, а слабе хришћански идентитет. То ће водити заоштравању односа унутар Запада, између националиста и интернационалиста у свакој држави појединачно, затим између националиста из различитих држава. Ово сам написао 10. августа у тексту „Крај ‘новог светског поретка’, настанак новог светског поретка“ (док још није било кризе на границама између Аустрије и Немачке, Аустрије и Мађарске, Мађарске и Србије, Мађарске и Хрватске, Словеније и Хрватске и раздора унутар ЕУ поводом квота за прихватање избеглица): „Након изградње ограда за емигранте (зида ка спољњем свету) које гради све више држава Запада, стварајући ‘тврђаву Запад’, неће бити слоге унутар те тврђаве – између држава Запада ће се стварати идеолошке, економске и етничке ограде (зидови). Наднационалној елити Запада, која управља мултинационалним банкама и корпорацијама, одговара једино неолибералан капиталистички поредак (део те елите су и либерални левичари који теже стварању светске социјалистичке државе). Стварање ограда (баријера за слободан проток робе, капитала и људи) унутар Запада, а затим између Запада и других делова света, угрожава тај поредак, отежава стварање светске владе. Делује да наднационална елита Запада дугорочно не може да издржи притисак, и да ће доћи до националистичког таласа, који ће у неким деловима Запада завршити у нацифашизму“.

У Немачкој конкретно, сада се води сукоб између крупних капиталиста којима треба радна снага и већине из немачког народа која не жели да прима у већем броју људе друге вере и расе. Међу политичарима има оних који заступају капиталисте који желе да приме избеглице, као и оних који заступају део народа који је против прихватања избеглица (унутар тог дела биће све више популиста који ће заступати екстремисте, расисте…). Како ће се немачка елита и немачки народ договорити, ко ће да попусти, а ко да радикализује своју борбу, остаје да се види.

Мађарска сада слуша и једне и друге. Из Немачке стижу наређења да се прихватају избеглице и упућују ка Немачкој, али и да се подигне зид и заустави пролазак избеглица ка Немачкој. Немачка политика је тренутно схизофрена. Какав је онај који следи такву политику, ко слуша схизофреника?

Мигранти пролазе кроз жицу на мађарско-српској граници

Мигранти пролазе кроз жицу на мађарско-српској граници

***

Виктор Орбан је био стипендиста Сорос фондације. Сорос му је платио одлазак у САД на обуку.

Орбан (Фидес) је водио кампању да Мађарска уђе у НАТО.

Орбан је прво био либерал. Сада је анти-либерал.

Мала дигресија: Вучић је некада био оно што је Орбан данас. Орбан је данас оно што је Вучић био као радикал. Увек су били популисти и говорили оно што већина жели да чује у том тренутку. И Орбан и Вучић владају аутократски, за све се питају, најближи сарадници, који су највећи послушници, заузимају сва важна места у држави и привреди. Унутар своје државе владају као мали диктатори, а у суштини су вазали, послушници Немачке и САД. Да би то сакрили, али и задржали мало поноса и независности, обојица одржавају добре односе са Русијом. (крај дигресије)

Фидес је по доласку на власт укинуо прогресиван порез на доходак грађана, који је замењен јединственом стопом од 16%, док је порез на додату вредност повећан на 27%, што оптерећују животни стандард људи са ниским примањима.

Мађарски државни медији су обавезни да користе материјале новинске агенције која је под контролом владе.

Европска унија кроз инвестиције, субвенције и донације у Мађарску коју води Орбан улаже милијарде евра.

Од Фидеса је екстремнија само странка Јобик, која је нацифашистички оријентисана. Јобику расте популарност, Фидесу пада. Блиска Јобику је била и сниматељка која је ударала избеглице, тј. децу и саплела оца са дететом.

Дакле, већина Мађара је за Фидес или за Јобик, странке које чине потомци или идеолошки следбеници оних Мађара који су окупирали Србију у Другом светском рату и починили велике злочине над Србима. Мађарска се ослободила Јевреја и Срба, последњих година покушава да се ослободи Рома.

Нашли су се на корак од циља „Мађарска Мађарима“ када је дошло до кризе са избеглицама. Не могу да поднесу ни да неко ко није Мађар само прође кроз Мађарску. Само што то не важи за војску САД када пролази кроз Мађарску, тада се Мађари приређују топлу добродошлицу.

Топлу добродошлицу за конвоје војске САД приређују и Пољаци, Чеси и Словаци. Да су прве државе ЕУ на путу сеобе народа, попут Мађарске, и Пољска и Чешка и Словачка би исто подигле зид. Пољска, Чешка и Словачка одбијају и да прихвате неколико стотина или пар хиљада избеглица колико је одређено по квотама ЕУ. Део су НАТО који је изазвао кризу са избеглицама, а онда одбијају избеглице друге расе и вере.

У том делу Европе, Јевреје су крајем Средњег века затварали у гета. Током 20. века, број Јевреја који су остали живи или остали да живе у том делу Европе знатно се смањио. То су последице покатоличавања и германизације.

***

Према неким теоријама, Турска стоји иза операције пребацивања избеглица у Европу. Турска има огроман број избеглица на својој територији и жели да се растерети. Турска је подстицала побуну у Сирији и интервенцију НАТО алијансе. Турска је заједно са НАТО напала Сирију, узроковала грађански рат, и кризу са избеглицама. Турска и неоправдано и оправдано тражи од ЕУ да преузме део избеглица. Турска није могла сама да изведе ово пребацивање избеглица у Грчку и Европу. Грчка, која је пристала на све услове Немачке и Тројке, као прва држава ЕУ и шенгенске зоне, само пропушта избеглице. Избеглице пропуштају и Македонија и Србија. Сада је почела и Хрватска. То и даље ради Мађарска, без обзира на изградњу ограда на границама. Све поменуте државе су у вазалном односу према Немачкој.

Неко жели да прими избеглице у Немачку, а то је крупни капитал. Оно што они желе спроводи немачка канцеларка. Дакле, Немачка као држава стоји иза свега. Постоје отпори унутар државе, и организатори су тога били свесни од почетка. Зато не могу, на пример, немачке корпорације да пошаљу авионе у Турску и Јордан и да директно у Немачку превезу неколико стотина хиљада избеглица – потребна им је „хуманитарна криза“ као изговор.

Дакле, Турска је то могла само уз договор са Немачком. Међутим, ове две државе то нису могле саме. Међу избеглицама има и, на пример, велики број Пакистанаца. Како су они стигли до Турске, ко им је јавио да у Немачкој има посла?

Изнад свих њих је наднационална елита Запада, и САД као њен инструмент или средство. Ту елиту углавном чине Англоамериканци и евроатлантисти. Та елита излази у сусрет потребама за радном снагом, али као циљ има и промену етничке слике Немачке и још неких држава Европе. Не желе јаку националистичку Немачку.

Промена етничке слике Немачке не мора да буде лоша за Србију. Као што сам већ писао, можда једног дана председник или канцелар Немачке постане неко ко је пореклом из Сирије, ко је као избеглица дошао у Немачку, и има симпатије према српском народу, можда би међу сарадницима имао и Србе који су деведесетих прошлог века као избеглице дошле у Немачку.

***

Србија од избеглица нема велике штете. Затварање граница НД Хрватске и Мађарске, што онемогућава проток робе (не само српске робе), представљају реакције других држава на кризу и то стање неће дуго трајати (са Мађарском је већ отворена граница, очекује се и са НД Хрватском). Гранични прелази ће функционисати, само ће још неко време радити у ванредним околностима. Постоји опасност да државе ЕУ почну да враћају избеглице у Србију, али то није реално, зато што ЕУ контролише крупан капитал, који жели избеглице. Ако би једног дана до тога дошло, избеглице се неће дуго задржавати и брзо ће се враћати назад у државе ЕУ (или можда у своје домовине, ако у међувремену дође до краја ратова и криза у њиховим државама).

Мигранти у Прешеву

Мигранти у Прешеву

На Западу, после вишедеценијске негативне кампање, први пут се показала добра страна српског народа – Србија се приказује као држава у којој се негују и поштују европске вредности. Међу муслиманима, и осталим припадницима других раса, расту симпатије према српском народу – поново виде да су Срби другачији од Западњака. Пошто постоји страх да се и Србија нађе на мети исламских терориста, добар однос Срба према избеглицама подстиче позитиван однос међу муслиманима према Србији, а то умањује шансе да се Србија нађе на мети исламских терориста.

До терористичког напада исламских фундаменталиста може доћи ако се догоди погоршање односа са Бошњацима и криза у БиХ, можда и на КиМ, или ако некоме на Западу не одговара добар однос између Србије и већине исламских држава, па искористи неку од исламских терористичких организација које су под контролом евроатлантских служби да поквари те односе.

Већину држава чланица УН чине државе које не припадају евроатлантској цивилизацији. То су државе Азије, Африке и Јужне Америке, у којима живе људи неевропског порекла, односно друге расе. Међу тим државама, већина је, до сада – док се Србија борила – подржавала Србију у борби за Косово и Метохију. Када су ове државе на српској страни, веће су шансе да се тзв. држава Косова не прими у Унеско, или у УН.

Борити се за градњу зида и ширити мржњу према избеглицама (у овом случају и према људима друге расе) саботира борбу за одбрану КиМ, а најгласнији заговорници затварања јужних граница и неприхватања избеглица, (наизглед) парадоксално, јесу они који су најгласнији када јер реч о одбрани КиМ. Опет (наизглед) парадоксално, они који су најгласнији против ЕУ, бране ЕУ од избеглица и заговарају подизање зида и угледање на Орбана и Мађарску (државу ЕУ и НАТО, која је и 1999. године, по трећи пут у 20. веку, учествовала у рату против Србије). Дакле, неки српски десничари су веома забринути због тога што може да дође до промене етничке слике Немачке и решени су то да спрече, да одбране Немачку и Европу.

***

Србија не може да утиче на политику ЕУ, или Немачке, на однос између капиталистичке елите која жели избеглице и народа који их не жели и који заступају разни популисти.

Србија не може да заустави ратове на Блиском Истоку.

Избеглице долазе у Србију, и продужавају даље ка Западу.

Србија на власти има оне који пропуштају избеглице зато што слушају оне из ЕУ који желе избеглице, а који су на власти у ЕУ (Немачкој). Проблем Србије је што би ови који су на власти слушали Запад и ако би им Запад наредио да од Србије направе прихватни центар за целу ЕУ. Ако би ови одбили, Запад би их надмудрио или уценио, па би се то догодило. Избеглице ће долазити у Немачку све док их Немачка буде хтела, док не добије довољно радника за своју индустрију. Међутим, питање је да ли ће избеглице престати да долазе и када их Немачка не буде хтела и шта тада радити. У том случају ће притисак из ЕУ и Немачке бити вршен на Грчку, Бугарску, па и Турску, и Македонију, да се на њиховим границама спречи прелазак избеглица из Азије и Африке у Европу. У разним правцима ова криза може да иде (нпр. може да дође до хаоса у ЕУ и можда распада ЕУ, можда би се у једном тренутку стварно нашао велики број избеглица „заглављен“ у Србији или на границама Србије), зато би било добро да у Србији на власт дођу људи способни да се носе са озбиљном кризом.

***

Сеоба народа одговара и Русији. Доводи се у питање јединство ЕУ и НАТО. Русија жели да одвоји Немачку од Запада. Са Немцима, као већином становника Немачке, то није могуће, пошто су Немци верни Западу и против Русије. Ако се промени етничка слика Немачке, ако већину једног дана буду чинили људи пореклом са Истока, онда су веће шансе да се Немачка одвоји од Запада.


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-5LRCategories: Судбина као политика

Tags: , , , , ,

24 replies

 1. А како би Србија требало да се носи ако је рецимо 500.000 људи “заробљено“ у нашој земљи. немачка је река да ће да прими до 800.000 људи а различите процене иду и до више милиона. Не знам откуд смела замисао да људи пореклом са Истока који буду већина у Немачкој ће да буду за Русију. Јер неко стварно може да верује да исламистичка база хрли да приграби Русију? Па са овим истим људима Запад је правио комбинације о прављењу Кавкаског калифата који је био изразиро анти-руски пројекат и због чега је уостлаом и Русија онако жестоко реаговала на снажење чеченског национализма током 90-их. Сами Чечени и њихова евентуална независност не би за Русију били никакав проблем да није било ових исламистичких пројеката.

  Ако Србија треба да се заштити од евентуалног ефекта сливника ако у једном тренутку Немачка спусти рампу онда идеја о зиду не и чврстој граничној контроли не делује уопште непрагматично. Зид сам по себи не може да спаси известан део фанатика али може да обехрабри ону велику већину људи који то нису и да барем иду неким другим правцем. Чуо сам да Бугарска није високо на цени међу мигрантима а за правац Македонија.Албанија-Црна Гора и даље још нисам чуо да се експлоатише. Можда Мађарска и Хрватска желе да се заштите од сличног ефекта и онда намерно спроводе оштрије мере на граници да би послале јасну пропагандну поруку.

  Интересантно да се десничарске странке оштро противе имигрантском таласу док левичари из најчешће чисто хуманитарних разлога немају ништа против да приме велики број избеглица иако баш то умањује шансе левичарским погретима и јача политички мејнстрим. С једне стране јача десница међу домицилни становништвом, с друге стране прилив економских очајника обара цену рада а радничка права бивају као руком однешена.

 2. @Milos

  Тешко је у овом тренутку мени, или вама, да кажем шта треба радити јер нисам на власти и не могу да доносим одлуке. Не желим да им дајем савете.

  Оно што је сигурно, то је да имамо времена да сменимо ову власт, пошто не може одједном да се “заглави“ 500 000 људи, потребни су месеци, а пошто иде зима и године, преко зиме ће се сигурно прекинути миграција – сада долазе у великом броју да их не би ухватила зима.

  Постоји друга страна тог имиџа Бугарске и Мађарске, који не би одговарао и Србији, а то је да су све мање омиљене државе како у оним исламским државама које подржавају Србију у борби за КиМ, тако и у оним које стоје иза Исламске државе, Ал Каиде и талибана.

  Што се Русије тиче, Русија је савезник Сирије, савезник Ирана и других исламских држава.

  Управо је у Москви отворена највећа џамија и гост је био турски председник Ердоган.

  Кадиров из Чеченије је потпуно веран Путину, забранио је Чеченима да иду и ратују за Исламску државу.

  Са Истока нису само муслимани, а Русија има одличне односе и са Кином, Индијом…

 3. Путин муслиманима Москве цитирао из Корана: „Надмашујте једни друге у добрим делима”

  ПРЕДСЕДНИК Руске Федерације и председник Савета муфтија Русије Равиљ Гајнутдин су свечано отворили обновљену Саборну џамију у Москви и заједно са председницима Турске и Палестине -Реџепом Тајипом Ердоганом и Махмудом Абасом.

  Испред улаза у главну салу Московске саборне џамије гости су, поштујући муслиманску традицију, морали да се изују. Своју обућу испред улаза у салу оставили су и Путин и чланови руске делегације.

  Исто су учинили и председници Пакистана и Турске као и други гости.

  „За Московску саборну џамију многи су елементи били направљени ексклузивно”, – рекао је Гајнутдин, додавши да су оригиналним елементима представљени минбер, минарети, витраже и мотиви које су израдили муслимански мајстори из Русије.

  „Ни у Турској овог нема”, – одушевио се Ердоган.

  Московска Саборна џамија постаће најбитнији центар и извор хуманистичког просвећивања међу муслиманима – рекао је Путин на церемонији отварања џамије.

  „Убеђен сам да ће Саборна џамија постати за муслимане Москве и целе Русије најбитнији духовни центар, извор просвећења, ширења хуманистичких идеја, истинитих, правих вредности ислама, да ће ширити знања и духовност, да помагати обједињавању напора не само муслимана, већ и људи других вера у име заједничких добрих дела”, – рекао је руски лидер.

  Он је честитао муслиманима Русије „велики догађај”, напоменувши да је Саборна џамија у Москви постала највећа у Европи и добила је нови, савремени, велелепан изглед достојан престонице јединствене многонационалне и мултиконфесионалне државе, где је ислам једна од традиционалних религија.

  „У Корану пише: „Трудите се да надмашите једни друге у добрим делима”, – цитирао је Путин свету књигу муслимана.

  Путин је подсетио присутне на церемонији да се Русија формирала као многонационална и мултиконфесионална држава, и да се на узајамном обогаћивању култура, традиција и религија до дан данас држе аутохтоност и моћ државе.

  „Например, муслиманска заједница Москве формирала се још у средњем веку, што потврђује татарско порекло назива многих улица наше престонице”, – рекао је Путин.

  Руска Федерација представља блистав пример добросуседског и мирног заједничког живота људи различитих конфесија, изјавио је Ердоган на церемонији отварања Саборне џамије.

  „Русија је блистав пример искуства добросуседских и мирних односа под једним кровом људи различитих конфесија и етничких корена. Данас смо поново сведоци како Москва окупља сву разноврсност народа, уједињује њихове духовне вредности, ствара јединствени животни простор и свима даје сјајан пример за будућност”, – истакао је Ердоган.

  Током рестаурације, површина џамије је повећана 20 пута. Сада њена површина износи преко 19 хиљада метара квадратних, што ће омогућити да се на намаз истовремено окупи 10 хиљада верника.

  fakti.org

 4. U ovim nebivalim vremenima, veselnik Varagic Nikola bi nas od srca nasmejao sa svojim ekspertskim radovima da oni nisu posledica njegove emotivne neuravnotezenosti. Ovako, dodje coveku al ne moze – greota je smejati mu se!

  Od svih hitova koje je u svojim filiksenistickim transevima iznedrio, pradoksalno, naj je onaj kako mu je paradoksalno sto se Nikad granica – Kosovo je Srbija, preobrazila u Uvek granica – Srbija nije (etnicka) deponija.

 5. @Срђан Крунић

  Да умеш да читаш и размишљаш, видео би у овом тексту, и у претходним, да сам јасно и гласно против тога да Србија буде прихватни центар за ЕУ.

  То не видиш зато што је граница твоје свести и твојих емоција граница интелектуалне и етичке (моралне) депоније. То није смешно, то је тужно.
  Поред таквих као што си ти, не требају нам избеглице да би Србија (п)остала депонија.

 6. @Срђан Крунић и њему слични

  Овако изгледа свет ван те моралне депоније:

  Пример 1

  “Svakim danom sve više sam ponosan na svoj narod zbog načina na koji je Srbija reagovala prema aktuelnoj krizi sa izbeglcama. Srbija je možda jedina pokazala svoje gostoprimstvo i dostojanstveno se nosi sa ovim problemom. Možda i zbog svega što smo prošli u poslednjih 30 godina, naš narod je pokazao empatiju” rekao je Novak Đoković na Svečanoj akademiji svoje Fondacije u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu. Novak je dodao da nikada u životu, iako se često bavi humanitarnim radom i sretao sa sa ljudima koji su u problemima, nije bio tako dirnut kao pre nekoliko dana kada je u beogradskom hotelu Bristol posetio izbeglice iz Sirije.

  Пример 2

  Vladimir Putin pozvao je telefonom britanskog muzičara Eltona Džona, koji je gej, i dogovorio da se sretne s njim, obelodanio je portparol ruskog predsednika Dmitri Peskov. Putin je obećao da će se sresti sa Džonom čim bude našao vremena u svom gustom rasporedu kako bi razgovarali o „bilo kom pitanju koje ga muči“. Početkom meseca, britanski muzičar kritikovao je ruski zakon kojim se zabranjuje „gej propaganda“ prema maloletnim licima.

  А пре неки дан је Путин отворио највећу џамију у Москви и изуо ципеле када је у њу ушао.

 7. @Милош и Срђан
  а шта ако у Николином лудилу има доста истине? Шта ако је он пас који види дугу? Остали пси му не верују (пси су иначе далтонисти) ал ипак осећају да нешто није у реду са њиховим поимањима само никако да то повежу са оним псом који тврди да на брду мало више стоји па тиме и даље види.

  Само једно питање нам се као Србима намеће: Јесмо ли за принципе православног хришћанства или не? Одговор ако не видите бар осећате. Поступимо тако и препустимо судбину у руке небеских сила…

  Свако добро

 8. Varagić Nikola, о благош мене, све што пишеш говори само једно: да ти патиш за емпатијом. А то нема везе ни са моралом, ни са Сиријцима, ни са правдом у свету, најмање са логиком ствари. Све си живо помешао, ништа под милим Богом не разумеш – што не узмеш годишњи одмор?

 9. @Хиперборејац ти ћеш мене да причаш о „принципе православног хришћанства“?! На чему си ти мукице? Братски признај, слободно 🙂

  У најбољем случају си недокрст. Видиш драги мој, Христос је догађај Цркве, а не моралног империјализма. Перикопа о милосрдном Самарјанину није протестанско забавиште, порнографија емпатије (бесмртан израз др Срђе Трифковића), ланац хуманитарне мафије са Црвени крст-полумесец на челу, то је еклисиологија знаш. Није себе Христос иконично поистоветио са хордама мигранта, па били све и муџоси у првој годиници живота, него са странцем-туђином-иноплемеником. Види, није то сад за тебе мукице. Друге су теби лекције на реду. Биће дана и за ову математику кад ојачаш 🙂

 10. @Срђан

  хтедох написати мало оштрији одговор па се самопрекорих. Пријатељу мој математика о којој ти говориш је мени веома добро позната само што неко од нас ради у тродимензионалном а неко у једном вишем окружењу.

  Вратимо се сто година у назад и присетимо речи Николе Пашића:

  “Спаса нам нема, пропасти не можемо“

  и упоредимо са овом 2015-том. Шта мислиш која је година била тежа?

  И таман ме то позивање на прошлост подсети још једне изреке нашег великог пријатеља швајцарца доктора Рудолфа Арчибалда Рајса: „Срби, чувајте се себе!“

  Моја математика се ослања на законе сетве и жетве, узрочно-последичне везе. Можда да пробаш послушати Небеску литургију од Св. Владиек Николаја Велимировића у којој описује прошлост, садашњост и будућност Србског народа а ако имаш времена прочитај одличну књигу од Славена Радовановића “Креманска ружа“!

  Свако добро

 11. @Срђан Крунић

  Баш волиш себе и тако си сигуран у своју праведност. Типично за горде људе. А гордост је први грех и гроб љубави.

 12. @Varagić Nikola
  Када неко своја размишљања прогласи за ЧИЊЕНИЦЕ, ту онда нешто није у реду. И још цитира новинске текстове. Сами цитати и прихватање истих за чињенице, не доказују да су тезе исправне. Какве везе има отварање џамије у Москви са мигрантима? Или пример Елтон Џона, који је чини ми се и демантован. Оно што је код нас објављено, као да није из руских извора?. Све у свему склон сам да се сложим са Срђаном Крунићем “ све што пишеш говори само једно: да ти патиш за емпатијом. А то нема везе ни са моралом, ни са Сиријцима, ни са правдом у свету, најмање са логиком ствари. Све си живо помешао, ништа под милим Богом не разумеш – што не узмеш годишњи одмор), уз мали додатак, да је беспослица страшна појава.

 13. @Хиперборејац
  „а шта ако у Николином лудилу има доста истине?“ Изгледа, да сте неупоредиво строжији према аутору од свих оних које критикујете? Јасно је, да је сваки геније поприлично и луд. Само је очигледно, да Хикола није ГЕНИЈЕ. А какав је наш интерес, да разматрамо трагове истине у лудилу?

 14. @слободан млинаревић

  Лажу медији и да је затворена граница између Србије и Хрватске. Уверио си се да то није чињеница, сад нам пишеш из Хрватске, управо си прешао границу. Лажу и да је Тито умро.

 15. @Varagić Nikola
  Још једна чињеница коју ниси саопштио: МЕДИЈИ ПИШУ ИСТИНУ И САМО ИСТИНУ! Велики је лични проблем, када човек замисли, да само он зна шта је истина. Када би се неко бавио сличном глупошћу, колико би било ЛАЖИ у медијима? Тешко да би однос био повољан за твоје схватање тог питања. Остаје, да се тешиш коментаром Хиперборејаца, да ту има и НЕШТО истине. Немој само, да прескочиш и заборавиш, оно „ШТА АКО…“.

 16. @ Слободан
  не браним ја Николу ради Николе већ ради свих нас…
  Да се са његовим текстовима не слажем у много чему можеш пронаћи у мојим коментарима чак и на страницама Стања ствари. Ипак има нешто у овом тексту што човека тера на размишљање и преиспитивање. Јели ово што нам се дешава казна или награда!? Рекао бих ово друго. Имамо прилику да се искупимо и добијемо опрост грехова као народ а он је изнад појединца.

  Свако добро

  ПС.

  Николино повезивање отварања џамије у Москви ите како има везе са нама. Надам се да видиш везу.

 17. @Хиперборејац
  Нисам ни схватио, да се ради о одбрани аутора. Нико није рекао ништа горе о истом. Много ми је тешко, да читам између редова. Али ако неко текст о чињеницама почне са „Србија дневно на избеглице из исламског света троши 20 000 евра.“, наравно, да текст пропадне. Колико има избеглица у Србији? Да ли су сви из „исламског света“? Колико је од тих 20.000 евра трошак по човеку? Такав почетак указује, да текст нема везе са ЧИЊЕНИЦАМА! После тога тражити неке „поруке“ и читање између редова тешко да има смисла. Уосталом, наслов је „Чињенице у вези са мигрантском кризом“. И где су ту чињенице, изузев цитата и примера, који немају везе са темом?

 18. @слободан млинаревић

  “Много ми је тешко, да читам између редова.“

  Ти си Млинаревићу прави пример ***** комунисте.

  А трошак од 20 000 евра је саопштење МУПа.

 19. @Varagić Nikola
  Ово је потпуни преокрет. Никола верује и МУП-у. И не чита између редова. И не одговара на питања. Колико је то по мигранту? Много или мало? Један евро или два? Дете не може, да смисли ништа паметније него, Млинаревић је пример неког комунисте? Можда ти тата није био, или није учествовао у „радовима“ комуниста? Као пао на барикадама у борби против комуниста, самоуправљања, синдиката у оним временима? А трпи дете, да бадаваџише и губи време? Сумњам да се тата Варагић слаже са дечијим радовима у неограниченом слободном времену. Као што рекох, кћерка ми ради у приватној фирми бар десетак сати дневно. Није татина фирма, па не стиже ни да чита дечије ране радове. Сигуран сам, да би била одушевљена!

 20. @слободан млинаревић

  Писала је она реч која означава неинтелигентног човека (тј. комунисту).

  Како могу да знам колико је то по мигранту? Онда сви треба да сумњамо и у, на пример, сваки извештај Републичког завода за статистику. И треба донекле, али овде се ради о нечему другом. То је одговор расистима и сличним који као један од аргумената зашто треба направити зид узимају и то да нас избеглице много коштају. Сада сам прочитао текст једног Руса који се убацио међу избеглице у Македонији и са њима путовао до границе са Мађарском. Пише како они богатији спавају у хотелима у Прешеву и Београду, како купују карте за аутобус, како купују разне ствари. Дакле, и да је већа цифра коју издвајамо као држава а коју је саопштио МУП, већа је и цифра коју сам рачунао да добијамо од избеглица, па опет испада да више новца остаје нама него што се даје. А ни то није суштина, пошто је ружно рачунати новац када се некоме помаже, већ само износим ту чињеницу. Да не говоримо о добитку што се имиџа тиче и на Западу и на Истоку о чему сам писао у тексту и у одговору првом коментатору Милошу, а на шта указује на неки начин и Хиперборејац.

  Немам времена за ова лична вређања, да сам луд и слично, пиши шта год хоћеш, нити за ово око помињања оца, ћерке и сина. То смо, уосталом, већ расправили, ако и даље имаш (бар) солидно памћење. То све више говори о теби него о мени.

  Ако имаш нешто конкретно у вези текста, на то ћу одговорити и теби и Крунићу.

  Ево за почетак: да ли сам ја против тога да Србија постане прихватни камп за ЕУ? Ако јесам, где сам то написао. Ако нисам, шта вам смета у тексту, шта није тачно, које чињенице супростављате на ово што сам написао?

 21. Поштовани г. Млинаревићу,

  Молим Вас да се лишимо приватног нивоа (шта је отац г. Варагића заиста је небитно у овој причи). Држите се текста а не човека, по аргументима а не лично.

  Хвала на разумевању,
  Александар Лазић

 22. Поштовани господине Лазићу,
  како је битно, када се овде саопштавају разни подаци о мртвим људима, а није битно нешто о живим, да се каже. Ништа ја нисам лоше рекао о некоме. Поставио сам питања, која нису погрдна. Само сам се надао, да ће послужити, да обнове „меморију памћења“ свих оних који све и свашта причају о туђим очевима. Нечија су деца и потомци свих оних који се овде спомињу у негативном одређењу. Пише овде о животу светаца, о животу историјских личности, а тражите да савремене личности не спомињемо? Избрисасте придев, који ми даде аутор, а да ли сте нешто избрисали од онога што ја написах? Очигледно је, да ја нисам никога вређао, а други мене? Поновио сам оно што је Хиперборејац написао и испадох ја крив? Наравно да је битно, шта мисли отац некога ко губи време на интернету. Или мислите, да је постављање овог текста на овом сајту нешто корисно?

 23. @слободан млинаревић

  Разумем да је ово јаче од тебе. Само ти знаш колико си оваквих писама писао својим комесарима, против оних који су, по твом мишљењу, скренули са пута друга тита и партије.

  Да поновим још једном: вређај и даље, на то више не одговарам, немам времена за тако нешто. Ако имаш нешто конкретно око текста, на то одговарам.

 24. По мени текстови који изазову велики број коментара су увек добри јер на тај начин можемо разменити мишљења, погледе, ставове… па ако и мало имамо у себи памети можемо и неке закључке извући, усагласити се или бар своје ставове ублажити или поправити.

  Што се тиче питања избеглица имамо две опције које у много чему подсећају на “правило Достојевског“ Kакво бисмо волели да видимо политичко вођство земље: оно које чува њене интересе или оно које брине о моралној форми (о томе на страници Новог стандарда има леп текст)? Само што у нашем случају политичко водство је дно дна и на њега не требамо трошити време већ да се сви у себи запитамо којим путерм кренути!?

  Такође имамо путоказ који нас прати кроз векове и који ма колико изгледао загонетно за овоземаљског човека у коначници ипак га бира:

  Полетио соко тица сива
  од светиње од Јерусалима,
  И он носи тицу ластавицу,
  То не био соко тица сива,
  Веће био светитељ Илија;
  Он не носи тице ластавице,
  Веће књигу од Богородице;
  Однесе је цару на Косово,
  Спушта књигу цару на колено,
  Сама књига цару беседила:
  „Царе Лазо, честито колено,
  Коме ћеш се приволети царству?
  Или волиш царству небескоме?
  Или волиш царству земаљскоме?
  Ако волиш царству земаљскоме,
  Седлај коње, притежи волане!
  Витезови, сабље припасујте,
  Па у Турке јуриш учините,
  Сва ће турска изгинути војска!
  Ако л’ волиш царству небескоме,
  А ти сакрој на Косову цркву:
  Не води јој темељ од мермера,
  Већ од чисте свиле и скерлета,
  Па причести и нареди војску;
  Сва ће твоја изгинути војска,
  Ти ћеш кнеже, с њоме погинути.“

  А кад царе саслушао речи,
  Мисли царе мисли свакојаке:
  „Мили Боже, што ћу и како ћу?
  Коме ћу се приволети царству:
  Да или ћу царству небескоме?
  Да или ћу царству земаљскоме?
  Ако ћу се приволети царству,
  Приволети царству земаљскоме,
  Земаљско је за малено царство,
  А небеско увек и довека.“

  Цар воледе царству небескоме,
  А него ли царству земаљскоме;
  Па сакроји на Косову цркву:
  Не води јој темељ од мермера,
  Већ од чисте свиле и скерлета,
  Па дозива српског патријара
  И дванаест великих владика,
  Те причести и нареди војску.

  Свако добро

Оставите коментар