Драгана Миљанић: Руше ли Срби Европу?

dragana-miljanic

Драгана Миљанић

Нова европска црна овца постао је председник мађарске владе, Виктор Орбан. Да је тако могли смо ових дана да видимо и у (наводно) најтиражнијим дневним новинама код нас, које су објавиле текст о страшном Орбану уз скандалозан наслов „Зли комшија – фашиста у срцу Европе“. Један други „домаћи“ портал, опет, пише да је по злу чувени Хорти у мађарском премијеру добио достојног наследника, уз неизоставно помињање Јевреја и Цигана (занимљиво, Срби у том хортијевском контексту нису поменути, али то је већ друга, ништа мање занимљива тема).

Не само што је политика мађарске владе „расистичка, ксенофобична, пуна мржње и понижавајућег поступања према избеглицама“, него, ако нисте знали, тамо мрзе и животиње. Наиме, мађарске власти су, како јавља Танјуг, у специјалном резервату природе Горње Подунавље, на граници Србије и Мађарске, кроз шуму развукле бодљикаву жицу и тиме пресекле „вековни пут јеленске дивљачи и дивљих свиња“. Ту вест забринути министар Вулин прокоментарисао је речима: „Видите да они, не само да не воде рачуна о људима, већ не воде рачуна ни о животињама и свету који нас окружује.“

Кад се све ово узме у обзир, а ово је свега неколико од мноштва примера актуелне сатанизације мађарског премијера, не би требало да изненади да Орбан, колико сутра, буде одговоран и за глобално загревање, киселе кише и озонске рупе.

Фото Ројтерс/Марко Ђурица

Мигранти на Хоргошу

Али хајде да видимо шта то тако страшно ради Орбан?

Пре десетак дана он је у Бриселу рекао да прописи Шенген зоне, Фронтекса и Даблински прописи налажу да периферне земље Шенген зоне, као што је Мађарска, сносе одговорност за заштиту граница те зоне. Дакле, оно што Мађарска све време ради јесте да доследно поштује прописе ЕУ. Притом, штета која у тој одбрани настане могла би се заиста назвати колатералном, а свакако да је неупоредива са штетом која би настала да та земља дозволи неконтролисан улаз миграната на своју територију у тренутку када је Европска унија у потпуном расулу, без решења за мигрантску кризу на видику. Стога је Орбан истом приликом правилно закључио да су европски лидери неспособни да руководе мигрантском кризом, што је данас постало више него очигледно.

Нама је свакако занимљива и његова изјава да „мигрантска криза није проблем Европе, већ Немачке, јер сви мигранти, преко његове и других земаља, хрле ка тој земљи“. Ако те речи упоредимо са оним што је ових дана за „Шпигл“ изјавио министар унутрашњих послова, Небојша Стефановић, а то је да „не можемо да присилимо избеглице да остану код нас“, јер „они не желе овде да остану“, онда је јасно да је власт у Србији свесна, једнако колико и она у Мађарској, да су обе земље само траса на путу који избеглице, тј. мигранте, води ка њиховом циљу.

Horgoss 2 Rojters 468

Мигранти на Хоргошу

Разлика између Мађарске и Србије је у томе што се власти у Србији понашају крајње ноншалантно, па тако само што не испадне да су једва дочекале најезду миграната на својој територији, што је чак и за наше жалосне политичке прилике будаласто и крајње необично. С друге стране, Мађарска, штитећи своју државу, а успут и Немачку, нема намеру да се бакће политичком коректношћу, јер је јасно да у ЕУ не владају ни мало хармонични односи и да се решење кризе не назире.

Власт у Србији може да нам буде по вољи или не, али никако не можемо рећи да су на челу државе људи чија је интелигенција испод просека, па је стога тешко поверовати да нису свесни тога ко је креирао мигрантску кризу и ко је, може се основано сумњати, финансира. Чињеница да је мигрантима очигледан циљ Немачка, довољна је да разумеју ако хоће, какве би ефекте по ту земљу, па и Европу у целини, досељавање милиона миграната могло да има, као и шта би то у геополитичком смислу значило Сједињеним Америчким Државама, које имају свесрдну подршку у виду верних, европских сателита.

Ако погледамо ситуацију од пре неколико дана на мађарској граници, у којој је министар Вулин дошао у апсурдну ситуацију да буде на страни агресивних миграната који циглама гађају мађарску полицију и узвикују „Алаху акбар“, онда можемо једино да се питамо који то разлози мотивишу српску власт да се упорно прави блесава и игнорише евидентан проблем, да користи сваку прилику да осуди Мађарску и тврдоглаво понавља патетичне, хуманистичке мантре.

Опрема: Стање ствари

(Видовдан, 19. 9. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-5K1Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

2 replies

 1. Немачка позива избеглице да дођу у Немачку, а Мађарска брани избеглицама да иду у Немачку. Зашто Мађарска брани Немачку од Немачке? Зашто би Србија то исто требала да ради?

  Jakob Augstein: Strah jede dušu

  Kancelarka je bila u Bernu. Tamo je primila počasni doktorat. Onda su usledila pitanja iz publike. Jedna žena je rekla da sa izbeglicama dolazi mnogo muslimana u Evropu i da vlada veliki strah od islamizacije i upitala kancelarku: „Kako nameravate da sačuvate Evropu i našu kulturu?“

  „Ako ste zabrinuti za zapadnu kulturu, morate sami da je sačuvate“, rekla je Angela Merkel. „Mnogi naši građani ni ne zanju šta je hrišćanska zapadna kultura, a stalno se žale kako muslimani bolje poznaju Kuran. To je smešno.“ Surovo i istinito.

  Takva trezvenost je najbolje sredstvo protiv straha i rasizma, dva osećanja koja dominiraju nad najvećom izbegličkom krizom od Drugog svetskog rata.

  Mađarski premijer Viktor Orban je izjavio: „Nisu nam potrebne velike manjine koje ne pripadaju našoj kulturi. Želimo da Mađarska ostane mađarska“.

  Mađarska Mađarima, svaki je izbeglica potencijalni terorista?

  Kancelarka ne popušta pred takvim resantimanima: „Ova rasprava je prilično defanzivna. Da, moramo da se pripremimo za potencijalnu opasnost od terorizma. Međutim, evropska istorija je prožeta groznim sukobima, tako da moramo biti veoma oprezni kada dajemo izjave pošto se negde nešto loše dogodi. Moramo sa time da se suočimo i borimo, ali nemamo razloga da se osećamo superiorno. To govorim kao nemačka kancelarka.“

  Dobro ste primetili, Angela Merkel ovde zagovara nemačke interese. Nemačka upravo prihvata svoj identitet zemlje imigracije, ali se pri tome ne ponaša kao „hipi država vođena osećanjima“, što je nedavno izjavio jedan zabludeli britanski politikolog.

  Danas u Nemačkoj živi četrdeset pet miliona radno sposobnih stanovnika, dok će ih prema svim procenama 2050. biti dvadeset devet miliona. Podaci demografa su nemiliosrdni.

  Kretanje stanovništva unutar same EU neće zadovoljiti našu demografsku glad. Stručnjaci smatraju da nam je svake godine potrebno 500.000 imigranata iz zemalja van EU. Ako je to tačno, onda je 2015. baš dobra godina jer ćemo dobiti novih milion stanovnika.

  Kakva je samo gorka ironija to što ratovi kojima je zapadna politika opustošila Bliski istok i siromaštvo koje je prouzrokovala u Africi utažuju najveću demografsku glad ostarele Evrope. Sami smo izazvali migracije koje su nam preko potrebne.

  Spiegel, 10.09.2015. (Peščanik)

  Prema nedavno objavljenoj studiji Fondacije Bertelsman, narednih nekoliko decenija će Nemačkoj biti neophodno da primi između 276.000 i 500.000 migranata godišnje ukoliko želi da održi aktuelni standard života i ekonomski napredak.

  “Direktori velikih kompanija iz Nemačke pozivaju i prihvataju izbeglice“

  Migranti su velika prilika za Nemačku i mogli bi da budu pokretač sledećeg nemačkog ekonomskog čuda, rekao je Dieter Zetsche, izvršni direktor kompanije Daimler. Zetše je pozdravio je dolazak izbeglica u Nemačku, i dodao da će i migrantska kriza imati pozitivan učinak na evropske kompanije, prenose mediji.
  On je podržao izgradnju smeštaja za izbeglice, i ponudio posao visoko kvalifikovanim radnicima u Daimleru, koji proizvodi „Mercedes-Benz“, a nekvalifikovanim obrazovanje.

  “Nemačka firma odbila da proda bodljikavu žicu Mađarskoj“

  Kompanija “Mutanox” iz Berlina odbila je da proda bodljikavu žicu Mađarskoj u avgustu, kada je ova zemlja počela da podiže ogradu na granici sa Srbijom, preneo je danas nemački dnevnik “Velt”.

  “Mutanox” je jedna od najvećih nemačkih distributera žice i ograda, a ponudu Mađarske dobila je u avgustu.

  Mađarska je zato morala da poruči 9.000 do 10.000 kotura bodljikave žice odnekud drugde, a poznavaoci prilika navode da je dobavljač, najverovatnije, pronađen u Kini.

 2. Можда је вријеме да се Срби замјене са Мађарима, а да Орбан замјени пок. Милошевића… Неће бити да је то само због имиграната. Да то нема неке везе и са Орбановим очијукањем са Русијом ? Очигледно је да овај није кооперативан као већина политичара из ЕУ, треба му пожељети срећу.

Оставите коментар