Михаило Меденица: Мило vs. Његош

За Његоша све мање мјеста у црногорским уџбеницима

Трагични јунак косовске мисли, како је Петра Петровића Његоша, творца грандиозног дјела, назвао Иво Андрић, поново је на удару ревизионистичког, културолошко-историјског концепта Сарајева и Подгорице.

У уџбеницима у Црној Гори, Његош ће се убудуће спорадично помињати, а из појединих његових дјела биће одстрањивани, како се каже „проблематични“ дијелови, пишу „Вечерње новости“.

Извор: ppnjegos.org

Извор: ppnjegos.org

Мустафа Церић, бивши реис Исламске заједнице БиХ, говорећи о животу Бошњака у Црној Гори, рекао је недавно, да “докле год се Његош чита у школама и црквама и пјева уз гусле, никад Бошњак не смије да спава, а да није будан”.

За већину бошњачког политичког естаблишмента Његош је инспиратор геноцида и због тога га треба избацити из наставног програма. Церић у ауторском тексту наводи да Бошњаци у Црној Гори нису слободни као и да Црна Гора нема коректан однос према њима. Како би се све поправило и Његош мора добити другачији третман, сматра Церић.

Професор српског језика Мирко Вуковић, из родне Црне Горе, обрео се у Челинцу, у Републици  Српској, за Радио Републике Српске коментарисао је Церићево размишљање.

„То су глупе изјаве. Неће реис одређивати до кад ће се и колико ће се и гдје уз гусле пјевати Његош. То је много дубља и озбиљнија ствар и много више укоријењена у гену народа који живи у Црној Гори“, истакао је Вуковић.

Историчар Жељко Вујадиновић у изјави за наш Радио, овакве појаве види као намјеру да се створи потпуно нови идентитет, црногорство, које у потпуности одбацује све што има везе са српством.

„Све до најновијег времена српство и црногорство нису били у супротности. Они се у најновијем времену испољавају као тај вид. Ствара се, у ствари, један модел покушаја стварања политичке нације, који иначе није карактеристичан само за Црну Гору“, рекао је Вујадиновић.

У бесмисленом истрајавању на поништавању историјских факата као да се заборавља да су Турци Османлије покорили Балкан и да је Његошево филозофско промишљање у ствари рефлекс нечега што се може објаснити само као тежња за слободом.

(РТРС/Искра, 31. 8. 2015)

Михаило Меденица: Мило vs. Његош илити „Умри мушки – Његушки”!

medenica-2in1Биће да су се стрико Мило и компанија опет надували неке лоше „траве“, ону што деца подвале аблеку Ранку Кривокапићу па вазда изгледа к’о да Скупштином Црне Горе председава као селом Штрумпфова, упозоравајући да је Гаргамел надомак Бијелог Поља и да се хитно мора у НАТО, Јеховине сведоке, будисте, Европску унији и где год се још стигне?..

Ено су се сад забравили код стрика у кабинету, спустили ролетне, навукли Мираша Дедеића на врата и сакрили под сто док се оној немани од Његоша не досади ударати о прозоре, претећи да ће их гуслама и „Горским вијенцем“ тућ’ по шупљим главама, и то оним колекционарским примерком с корицама дебелим ко образ Јеврема Брковића!

Елем, не прође много да се владика Раде не нађе на листи најтраженијих криминалаца у Црној Гори, изузев оних који не би да потражују сами себе, па се, ево, и с конца овог лета кренуло у потеру за осумњиченим Петром Петровићем, познатијим у Спужу као Његош, или псеудонимом Раде, односно, владика, покопаним на Ловћену али очигледно живљим него што би ваљало да је!

Заправо, кад је већ умро не би ваљало уопште да живи, такав је ваљда ред и поредак, али не, то за одбеглог Петровића изгледа не важи, па би пошто- пото међу децу, да их квари и врбује, да их оном „проклетом“ прозом и стихом тера у наркоманију или не дај боже, још горе- у памет!!!

Е, зато се дружина Мила, прстенова и тендера ваљано „наварила“ Ранковог пашњака и одлучила да послуша мудар абер Мустафе Церића, некдашњег босанског реиса, који је радији буникама неко „ганџи“ упозорио да никада Бошњак не сме да спава, а да није будан док год се „Горски вијенац“ чита и пева у школама, црквама, гуслама, и евентуално чује понегде као звук звоњаве мобилних телефона!

njegos-240Његош је, јел’те, геноцидни песник како буникави Мустафа тврди, што „наварени“ перјаници ДПС потврђују, сводећи га од ове године на меру кратког и лошег вица у школском градиву!

До сад су га подводили под лошег писца за децу, а од ове године нашао се у категорији: „лош за децу“, без оног- писац, па ће се за мршаву двојку основци батргати с њим тек у осмом разреду, анализирајући стих и по, колико је одмерено за читанку, и нешто мање од тога у другом средње, ал’ само ако хоће да наљуте професора и покваре оцену!

Уз то ће, вероватно, као чест мотив бити строго забрањен за тетовирање, док ће се сваки посетилац маузолеја на Језерском врху морати по силаску да објасни шта је тражио горе, јел видео ђе Његоша да се мота, шта му је овај рекао, јел’ опет помињао Косово и Метохију, јел србовао несрећник несрећни, јел казао шта против Мила и партије, и на ком језику што је најважније?!

Шалу на страну, као дете Црне Горе, оне довека дивне, часне, поносне, паперјасте колико и кршевите, опеване, оплакане, гробне, родне, љуте, умиљате, пргаве а вазда добродушне- не могу да отћутим на бесмисао смисла који годинама успостављају мојој/нашој несрећници као алтернативу постојања које нема алтернтиву!

milo-240Није овде реч о србовању, како ће већ задушне монтенегринске бабе да наричу, већ суштине без које нема ни Срба ни Црногораца, јер поричући Његоша поричемо корен, аветиње аветне!

Без разлике јел српски ил’ црногорски, с кореном смо храст, без њега тек пикавац на плочнику којим клапарају скупе ципеле јефтиних политиканата и придворица које постоје још само као сенке за којима се вуку некадашњи људи!

Ако Његош има алтернативу онда је има и Црна Гора, то је ваљда тај Монтенегро који помињете као прадедовину, мада искрено не знам која вам је то држава и где се тачно налази: од глупости лево или десно ка беспамети?!

Оставите се више Ловћена и оне умне главе на њему- вас ради, јер доћи ће дан када себе нећете познати у личној карти!

Или да лепо и Ловћен на тендер, као „симпатично монтажно- демонтажно брдашце погодно за дворишта“, уз припадајући маузолеј који се може преуредити у паркинг простор, оставу, летњу кухињу или складиште идентитета- ако коме кад затреба!

П. С. Не љути се чика Његош на вас, без бриге, разумео је он и веће аблеке, а неће шаку „надуваних“ политикантских пубертетлија! Свијет је овај тиран тиранину, а камоли души Милородној!

Објављено уз дозволу аутора блога Два у један.

(Два у један, 1. 9. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-5xFCategories: Преносимо

4 replies

 1. ** ****…svi putevi vode u „brisel-ured za katastar“..? da se „podelimo“..“ocevinu“..?

 2. @ Lune

  Господине,
  Видим да сте се оглушили о моје позиве – и даље стављате то „hm, hmmm“, не придржавате се основних правила српског језика, а – Бога ми – нисте се потрудили ни да Вам коментари буду иоле сувисли и разумљиви.

  Ми овде не објављујемо „хаику-коментаре“, не идемо ни на бројност коментара него се трудимо да коментари буду допуна, исправка и допринос дискусији која се отвара самим ауторским чланком. Нажалост, ваши коментари су све супротно од тога, па Вас још једном молим да се или прилагодите или нађете друго место на Интернету да „хм“-ћете.

  хвала на исправном разумевању,
  Александар Лазић

 3. Hm,hmm..druze Lazicu, ovaj prilog je vrlo kratak i jasan, ne dvosmislen u stvarnosti, naravno „ispostovacu“ vasu odluku,volju i „komesarksu odluku“.

 4. Написах ја и остах жив о каквом се коментатору ради. Драги мој Лазићу, испаде ти „друг комесар“. Одмах сам написао упозорење. Добро је што ниси спреман, да такав лик трпиш. Буди само немилосрдан!

Оставите коментар