Александар Вучић: Без договора како ће се звати запослени у Заједници српских општина

Да ли ће 25. августа бити ударени темељи ЗСО

Медији у Приштини пишу да косовска влада прихватањем да Заједница српских општина има извршна овлашћења очекује да ће добити ССП и визну либерализацију за ЕУ

Видовдан на Газиместану (Фото: Танјуг)

Видовдан на Газиместану (Фото: Танјуг)

Уочи наставка дијалога са Исом Мустафом у Бриселу 25. августа председник владе Александар Вучић за „Политику“ каже да се Београд и Приштина још нису договорили како ће се звати запослени у Заједници српских општина. Вучић подсећа да, према Бриселском споразуму, ЗСО мора да има најмање она овлашћења која имају локалне самоуправе у јужној српској покрајини као што су урбанизам, комунални послови, надзор у области образовања и здравства.

Судећи према извештајима албанских медија, Приштина и Београд очекују да се неке од тема о којима се преговарало у политичком и техничком дијалогу затворе новим споразумима до краја овог месеца. Очекује се да се састанак на техничком нивоу одржи у понедељак, 24. августа, док је за дан касније најављено одржавање састанка премијера Косова и Србије, Исе Мустафе и Александра Вучића.

Албански медији јављају да ће упркос противљењу косовске владе, Заједница српских општина имати одређене извршне надлежности и да ће имати државне службенике који ће радити у администрацији ЗСО који ће обављати и услуге државне управе.

„На крају овог месеца, премијер Косова Иса Мустафа ће морати да донесе тешку одлуку. Он и премијер Србије Александар Вучић потписаће пакет споразума који ће бити оцењени као затварање свих обавеза које проистичу из првог политичког споразума у Бриселу. Споразум даје Удружењу српских општина извршни карактер. Такав план је добио подршку међународних центара одлучивања,“ преноси РТВ Дукађини, наводи портал „Газета блиц“.

„Коха диторе“ такође очекује да два премијера у уторак званично потпишу четири споразума (о формирању ЗСО, телекомуникацијама, енергетици и Парку мира на мосту на реци Ибар у Косовској Митровици) и да ће то обе стране урадити пре самита земаља западног Балкана у Бечу 27. августа.

Пакет споразума у Бриселу ће помоћи Србији у путу ка европским интеграцијама, јер ће се министри иностраних послова ЕУ састати на редовној седници у септембру и препоручити да ли у јануару треба да буду отворена поглавља за преговоре о приступању Србије Европској унији. Косовска страна очекује да ће прихватањем компромиса добити Споразум о стабилизацији и придруживању (ССП) и нада се да ће добити и визну либерализацију за улазак грађана Косова у државе Шенгенског споразума, преноси „Газета блиц“.

Прву најаву о потписивању „пакета споразума“ Београда и Приштине пре неколико дана је дао приштински лист „Зери“, наводећи да ће питање решавања Парка мира бити „део пакета споразума о четири тачке“. Међутим, у изјави за српски портал „Коссев” министар за администрацију локалне самоуправе у косовској влади и члан српске делегације на разговорима у Бриселу Љубомир Марић је нагласио да мост на Ибру није тачка Бриселског споразума и да није део никаквог пакета договора. Он је поручио „да ни о чему другом не треба разговарати у Бриселу док се не формира ЗСО“.

Д. Спаловић

(Политика, 20. 8. 2015)

Уместо термина „државни службеници“, они који буду радили у ЗСО зваће се „запослени у јавном сектору“

Делегације Београда и Приштине усагласили су ставове и запослени у Заједници српских општина званично ће се звати „запослени у јавном сектору” (civil servants), сазнаје „Политика” у бриселским дипломатским круговима.

Договорено је да ЗСО има извршна овлашћења у областима које сада имају општине на Косову, као што су комунални и инфраструктурни послови и надзор у областима здравства и школства. Овај план је добио подршку и ЕУ и очекује се да га следеће среде у Бриселу потпишу премијер Србије Александар Вучић и председник владе Косова Иса Мустафа.

Две делегације су биле на корак од постизања договора 29. јуна у Бриселу, али је за косовског премијера Ису Мустафу био споран предлог Србије да запослени у ЗСО буду „државни службеници”. Да би премостио ову препреку, Београд је предложио компромисно решење по коме би се службеници ЗСО звали „запослени у јавном сектору”, што је подржао Брисел. После константних притисака Европске уније и САД, и албанска страна је прихватила овај предлог.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић потврђује да је у разговорима са Приштином усаглашено доста ствари и, како је рекао, остаје да се договоре још две или три. Он није хтео да каже које су преостале спорне тачке о којима ће две делегације на техничком нивоу разговарати 25. августа.

„Наставићемо да се понашамо конструктивно с циљем да ЗСО буде формиран и тешко да наш однос према томе неко може да доведе у питање. ЗСО није уперен ни против кога, већ је то инструмент и фактор стабилности и зближавања заједница на Косову и Метохији”, нагласио је Ђурић.

Он је казао да део политичке јавности у Приштини од ЗСО покушава неосновано да направи некакав баук и да је наша делегација на добром путу да се избори да ЗСО буде финансиран и из републичког буџета. „Ми смо на путу да се изборимо да они који раде у ЗСО имају статус који ће им омогућити да спроводе овлашћења предвиђена статутом те заједнице. На путу смо да осигурамо да она обавља ону врсту комерцијалних активности које ће јој омогућити да пружа услуге људима и да има одговарајућу врсту дохотка”, рекао је Ђурић на конференцији за новинаре, после састанка са члановима преговарачког тима и представницима Срба са Косова и Метохије.

Заменик премијера Косова Бранимир Стојановић нада се да ће предстојећа рунда дијалога Београда и Приштине допринети да се коначно направи договор и корак напред ка формирању ЗСО. „Формирање заједнице није уперено против било кога, нити ће та заједница и та институција бити нешто што ће створити штету било коме, већ ће пре свега бити на корист, пре свега Срба на КиМ у стварању јединственог политичког деловања у будућности”, казао је Стојановић, преноси Бета.

Министар за заједнице и повратак у косовској влади Далибор Јевтић очекује да ЗСО омогући да се Срби на Косову боље политички организују. Он сматра да ће корист од оснивања ЗСО имати и Албанци који живе у општинама са српском већином и додаје да би финансијски требало да се помогну Срби који живе у општинама где нису већина.

Д. Спаловић

(Политика, 22. 8. 2015)


ИЗМЕНА: Овај чланак је промењен 21. 8. 2015. у 13:22 – додат је цео други чланак Уместо термина „државни службеници“, они који буду радили у ЗСО зваће се „запослени у јавном сектору“.

Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-5s2Categories: Преносимо

Оставите коментар