Предстојатељ Руске заграничне цркве позвао градоначелника да уклони име бољшевичког џелата са мапе Москве

Предстојатељ Руске заграничне цркве Митрополит источноамерички и њујоршки Иларион позвао је градоначелника Москве Сергеја Собјањина да из топонима града избаци име Петра Војкова, једног од организатора убиства Царске породице.

Иларион-550x375

Mитрополит источноамерички и њујоршки Иларион

„Знамо за ваш уравнотежен и конструктиван став о овом озбиљном и неодложном питању. Молимо се и надамо да ће општинске власти Москве донијети једину правичну, законску и историјски основану одлуку да се са мапе Москве уклони име Петра Војкова“, каже се у Митрополитовој поруци г. Собјањину.

Постојање таквог имена на мапи престонице „не дозвољава да зацијеле ране нанесене грађанским ратом и доприносе вјештачкој подијели руског народа“, примјетио је Високопреосвећени.

Он је указао на то да је Војков „једна од најмрачнијих и најгнуснијих личности у историји Русије и да се у његовом животу не може се наћи ниједно свијетло дјело“.

„Тероризам, организовање безаконог и звјерског масакра беспомоћне Царске породице и њихових служитеља, а затим прикривање трагова злочина уништавањем тијела ватром и сумпорном киселином, а касније распродаја блага Дијамантског фонда и Ермитража – то је списак дјела овог непринципијелног и окрутног човјека“, наводи се у поруци.

У писму се даље указује на то да јавност већ четврт вијека узалуд захтијева да се уклони име Петра Војкова са мапе Москве, и то „изазива велико изненађење међу Русима који живе у иностранству, као и међу пријатељски настројеним странцима, који се према Русији односе са поштовањем и љубављу, разумијевајући њену историјску улогу и желећи јој свако добро и напредак“.

Митрополит је посебно забринут и збуњен „планом да се обновљена станица подземне жељезнице назове по Војкову“. Како Његово Високопреосвештенство примјећује, то значи „да се наставља овјековјечавање сјећања на злочинца, терористу и џелата“.

Собјањин је у ранијем интервјуу за радио станицу „Говори Москва“ казао да градске власти намјеравају да преименују „Војковску“ метро станицу. Ову идеју су подржали Руска православна црква и више друштвених организација.

Са енглеског: Александар Орландић

Извор: synod.com

(Митрополија црногорско-приморска, 12. 8. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-5ntCategories: Васељенско стање

1 reply

  1. “… да се са мапе Москве уклони име Петра Војкова“, каже се у Митрополитовој поруци г. Собјањину. Постојање таквог имена на мапи престонице `не дозвољава да зацијеле ране нанесене грађанским ратом и доприносе вјештачкој подијели руског народа`, примјетио је Високопреосвећени…”. Тај “Петар Војков“ – право име Пинхус Лазаревич Вајнер, је био само један од шрафчића у џиновском злочиначком бољшевичком подухвату. Док цела постсовјетска Русија врви од топонима таквих и далеко већих бољшевичких злочинаца (шта тек да се каже о Лењину који још увек мирно лежи у подножју Кремља?),а на Кремљу весело сијају петокраке звезде, овај митрополит се сада сетио само тог Војкова??? Уместо да је Загранична црква у своје време као предуслов уједињења са Московском патријаршијом поставила генерално чишћење Русије од свих врста бољшевичке гадости, овај митрополитов позив је данас смешан.

Оставите коментар