Зборник „Где ти је држава, Каине?“: О будућности словенских држава

ГДЕ ТИ ЈЕ ДРЖАВА, КАИНЕ? Будућност словенских држава, зборник радова, приредио Зоран Милошевић, Центар академске речи, Шабац, 2015, стр. 280.

Kain-zbornik

Време када су Срби (и други Словени) имали јаке државе, дакле, остаје време лепих успомена, великих подвига и развоја културе и националног идентитета. Данас то више није тако. Зато смо, свесни државотворног капацитета Словена, па тако и Срба, поставили питање свим оним који су требали да брину о држави (не мислимо само на војнике и полицајце), већ, пре свега на политичаре и елиту – „Где ти је држава, Каине?“.

Каин је овде метафора: издајника, братоубице. Јер издајом државе, Каини ако не убијају на стотине хиљада људи, а оно постављају у веома тешке услове живота милионе. За њихову патњу, неко је, свакако, одговоран!

Свесни смо да државотворни вакум и денацификација нису обухватили целокупни словенски свет – Руси, на пример, успешно обнављају своју државотворност и мисију евроазијства, док остали Словени, укључујући Пољску и друге словенске државе у Европској унији, уколико ова надржавна творевина опстане, немају перспективе, јер ће бити сведене на регију, а национални идентитет „европеизован“. Тако се показује да евроатлантске интеграције представљају и деетатизацију оних држава који уђу у овај процес, што значи и денацификацију и стварање нације Европљана. На другој страни евроазијске интеграције говор о држави-цивилизацији, која, насупрот евроатлантизма, омогућава даљи развој нација и народа. Због тога не изненађује глобална популарност руског председника Владимира Путина, који све више постаје планетарна персонификација отпора разарајућој глобализацији и неолибералној идеологији.

Зато је Центар академске речи (www.carsa.rs)  позвао научнике из словенског света да изложе своја размишљања о теми будућности словенских држава, јер, постоји мноштво аргумената, да није дошло време да се човечанство одрекне државе. Насупрот, држава има трајну вредност, те се вреди борити за њену „рехабилитацију“.

Пристигле радове (15) приређивач је разврстао у три поглавља (Држава, Државотворност Словена у 21. веку и Државотворне дилеме). Читаоци ће, наравно, (критички) судити о успеху научника. Но, већ сада можемо рећи да има одличних анализа. Читаоцима скрећемо пажњу на крајње занимљиве радове Владимира Голубева „Држава као дар Господа“, Игора Андрушкевича „Дегенерација државе у савременој цивилизацији“, Рустема Вахитова „Национална држава или држава-цивилизација“, Дмитрија Е. Музе „Словенски свет у XXI веку: нови изазови и перспективе“, Ирине А. Василенко „Идеја државе и државности у руској политичкој култури“, Душана Пророковића „Однос средњоевропских словенских држава према Ррусији: поглед из угла геополитике“ и Милоша Кнежевића „Словени између Москве и Брисела“.

Зборник се може наручити на телефон 064/2243349


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-5cWCategories: Аз и буки

1 reply

  1. Веома су ријетке овакве иницијативе, све честитке Центру академске речи у намјери да се покаже како пулсира словенска мисао пред глобалним историјским процесима који су словенском свијету доносили толико зла!

Оставите коментар