Батић Бачевић: Вимблдонски пацијент или Зашто не воле Новака

batic-bacevic-200Проседа коса, дуго лице без иједне боре, скупо и елегантно одело – тако је изгледао енглески господин који као да је јунак неког другоразредног љубавног романа у којег се несрећно заљубљује млада, сиромашна гувернанта, јер зна да никада не могу бити део истог друштва. Када се камера мало спустила, видело се да неименовани џентлмен рукама покушава неки „вуду са двора”, то јест да баци чини против Ђоковића, надајући се да ће укрштени аристократски прсти бити довољни да српска тениска легенда погреши. Та надреална сцена завршава се тако што вимблдонски пацијент ставља прсте у уста и, попут кочијаша из истог романа, почиње да звижди од среће јер се показало да је Новак ипак погрешио за милиметар или два. Потписник овог текста гледа мечеве на Вимблдону годинама, али чини му се да никада није видео тако велико одушевљење због тако мале грешке. 

Нису такви призори никаква новост за нас у Србији, али смо могли да их видимо само када неки локални или београдски ђилкош, после петог пива и дебакла свог фудбалског клуба, дозива спору конобарицу. Зато је дан након меча, у којем је Новак већ превазишао велике тениске легенде попут Мекинроа и Лендла, тај бизарни детаљ са бајањем на Вимблдону постао нека врста кључа за читање свега. „’Ајде да разумемо зашто нас не воле, али зашто не воле Новака”.

Фото: Youtube Printscreen

Укрштени прсти (Фото: Youtube printscreen)

Тако Новак Ђоковић, оно најбоље што је из ове земље изашло у протеклој деценији, није постао симбол само оне боље Србије него и симбол нечега знатно озбиљнијег – да западни свет и ту бољу Србију прихвата веома тешко, само ако баш нема алтернативе и ако ниједно бајање са најбољих седишта не помогне. И да су аплаузи и подршка публике били знатно топлији када је Новак губио велике мечеве, као у финалу Ролан Гароса, него када је по трећи пут освојио Вимблдон.

За неку утеху у причи о зиду неразумевања, за који ни Новак није пронашао довољно добар лоб нити пасинг шот, остаје неколико коментара водећих британских листова који су дошли дан пошто су се главе охладиле. После освајања титуле Ђоковић је био најусамљенији човек у југозападном Лондону, хладнокрвни убица бајке о Федереру и романтичних снова његових навијача, пише коментатор Би-Би-Сија.

Ђоковић се љути на гледаоца који је викао током поена (Фото: Youtube Printscreen)

Ђоковић се љути на гледаоца који је викао током поена (Фото: Youtube printscreen)

„Шта би он могао да уради? Он је лош момак који није учинио ништа лоше. Није отео слаткиш из руку бебе, није отказао божићну прославу нити произвео гигантски ласер смрти за уништење највећих градова на свету”, додаје се у коментару под насловом „Зашто Новак заслужује више поштовања“, док је коментатор „Телеграфа” у наслову запитао „Где је љубав за Новака Ђоковића”. Има дакле наде да ће Енглези једног дана заволети нашу тениску легенду. А после, када испробају сва бајања и вуду дипломатске трикове, можда дође ред и на нас остале.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 14. 7. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-5aICategories: Преносимо

6 replies

 1. Ako je udarač loptica ono najbolje što Srbija ima onda nije ni čudo što se ne pomeramo sa mesta?

 2. Свако има права да навија на свој начин, а Ђоковић да победи. 🙂

  Онима који су прешли границу доброг укуса и кршили (не)писана правила у навијању Ђоковић је узвратио на сочном српском … 🙂 И однео славу за Србе и више од два милиона евра кући. Па нека савијају прсте до миле воље! 🙂

 3. To nije bio nikakav engleski gospodin, već neki Federerov navijac iz Švajcarske. Na kragni os košulje vide mu se, sa obe strane, zastave Švajcarske. I ja sam gledao prenos i bilo mi je simpatično kada sam to video na ekranu. A zastava Švajcarske je bila više nego uočljiva.

 4. @ Дејан

  Опрема текста није Политикина него Стања ствари, ми смо нашли само ову фотографију, могуће је да је било још неко „укрштање прстију“, нарочито зато што Б. Бачевић говори о „скупом и елегантном оделу“ – овде имамо само кошуљу.

  У недостатку „оригиналне“ фотографије помучили смо 🙂 се да на снимку „лоцирамо“ (макар) овог господина!

 5. И енглески господин може да буде Федереров навијач, заправо има их поприлично. Ко је гледао меч вероватно је запазио тог господина, ја јесам, како први држи фиге а онда жестоко звижни након што је судија одлучио у Ђоковићеву корист. Не сећам се тачно у ком делу меча је било иначе бих покушао да лоцирам тај моменат на видео снимку.

 6. @Fjodor
  Где и куда би се Ви померили? Тешко је замислити, да би Вам било шта сметало, да сте неко и нешто и да Вас цео свет зна, мора да Вас трпи, а не може да Вас воли, па чак ни да помало навија за најбољег на СВЕТУ! Чему ова ситна пакост? И кратко памћење? Колико су српски спортисти освојили медаља и првих места у свету у овој години? Неће бити, да је „udarač loptica ono najbolje što Srbija ima“! На Вашу жалост, има ту још много тога. Зар би „западна цивилизација“ годинама оштрила ону нствар на нама, да ту нема нешто од „небеског народа“? На Вашу очигледну жалост. Много сте бре пакосни! И није Вам први пут!

Оставите коментар