Европски парламент усвојио резолуцију о Сребреници

СТРАЗБУР  – Посланици Европског парламента су данас на пленарној седници у Стразбуру великом већином гласова усвојили Резолуцију о Сребреници, уз амандман којим се изражава жаљење што Савет безбедности УН није успео да донесе сличну резолуцију због руског вета.

eu-parlament

Уочи гласања, посланик Иван Јаковчић предложио је да се дода амандман о исходу јучерашње седнице СБ УН, као и још један амандман којим се поздравља што је Савет министара БиХ јуче прогласио 11. јул даном жалости у знак сећања на сребреничке жртве, што су посланици прихватили.

И током јутрошње дебате о резолуцији у Парламенту чуле су се критике на рачун Русије због улагања вета на предлог британске резолуције, а европски комесар за социјална питања Гинтер Етингер је у име Европске комисије изразио жаљење због тог потеза Москве.

Оштру осуду руског вета изразило је и неколико посланика, укључујући Тању Фајон и Андреја Пленковића, који су истакли да је тим важније да Резолуција ЕП буде усвојена.

У тексту Резолуције оштро се осуђује масакр у Сребреници који је у складу са пресудама Хашког трибунала и Међународног суда правде означен као геноцид, а као кривци се означавају снаге босанских Срба на челу са генералом Ратком Младићем и „паравојне групе”.

Из финалне верзије текста је, међутим, избачен захтев посланичке групе народњака (ЕПП) да се за учешће у геноциду окриве и „нерегуларне полицијске снаге које су на босанску територију ушле из Србије”.

Посланик Иван Јаковчич, који је иницијатор резолуције, је истакао да она није уперена против Србије и српског народа, већ је циљ да се обезбеди да се такав злочин више не понови.

„У рату су сви чинили злочине, па и припадници мог народа”, рекао је хрватски посланик и додао да је добро и важно што ће премијер Србије Александар Вучић присуствовати комеморацији жртвама Сребренице у Поточарима у суботу.

Готово сви посланици су током данашње дебате говорили о потреби помирења и изградњи заједничке будућности, указујући да је и Европска унија, настала на рушевинама Другог светског рата, пример да је то могуће.

Један од ретких дисонантних гласова чуо се од стране словачког посланика са крајње левице Мирослава Рансдорфа, који је за рат у БиХ окривио Сједињене Америчке Државе, а за сребреничку трагедију команданта босанских снага Насера Орића.

(Танјуг/Политика, 9. 7. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-558



Categories: Вести над вестима

1 reply

  1. Први случај:
    Председник Републике Србије писао енглеској краљици писмо поводом резолуције Други случај:
    Посланици Европског парламента су данас на пленарној седници у Стразбуру великом већином гласова усвојили Резолуцију о Сребреници, уз амандман којим се изражава жаљење што Савет безбедности УН није успео да донесе сличну резолуцију због руског вета.
    Трећи случај
    Најнепријатније за црну рупу и њене марионете је што Грчка није нека забачена земља „Трећег света“ настањена тамнопутим људима за које можда не бисте волели да се уда ваша ћерка, већ европска нација која је колевка европске цивилизације и демократије. Грчка је успела да изабере владу која је покушала да преговара у духу постизања споразума, али марионете не преговарају. Марионете захтевају, застрашују и узрокују штету док не буде по њиховом. Или док им главе не експлодирају.
    Закључак: Господин Орлов је текстом “Ако ЦРНА РУПА….” потрефио у суштину и указао ко води политику у Еуропи, а полако преузима власт и код нас. Просто НЕ МОГУ, да замислим, да неко пише енглеској краљици, да неки Еуропејци приговарају Савету безбедности! Не дозволимо, да нас ЦРНА РУПА уз помоћ туђих и наших марионе и медиокритета прогута!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading