Јелена Гускова: Русија треба да гласа против британске резолуције о Сребреници

Алексеј Пушков: Србија у процепу између Русије и Запада

На питање да ли ће Русија уложити вето на резолуцију о Сребреници, Пушков је одговорио: „Москва је увек подржавала Србију када је она јасно исказивала своју позицију”

Фото: Танјуг

Фото: Танјуг

Приближавање америчких тенкова руским границама значи јачање војног присуства САД-а у Европи, посебно на њеном истоку, али то за Москву није изненађење, оцењује за „Политику” утицајни шеф Комитета за међународне односе доњег дома руског парламента. Алексеј Пушков сматра се једним од најбољих руских познавалаца Запада, где је дуго живео и радио, стичући бројне контакте у највишим форумима Америке и Европе. Ипак, како каже, није дозволио да га обузме „западни дух”, већ је остао веран руском, што га је вероватно и довело на црни списак САД-а, Канаде и Аустралије.

– Мислим да је САД одавно имао такве планове, с обзиром на то да стратегија ширења НАТО постоји још од 90-их година. Колико видим, САД не намерава да се заустави. Сада нас на Западу уверавају да нема говора о пријему Грузије и Украјине у НАТО, али САД делује на билатералној основи са источноевропским земљама.

Зашто САД то све ради?

– У САД-у су од 2006. или 2007. закључили да је Русија потенцијални војно-политички противник Америке. Администрација Барака Обаме, користећи се терминима „изолација и обуздавање” из 50-их година прошлог века, одбацила је све разговоре о партнерству са Русијом и води хладноратовску политику, прилагођену данашњим условима. Американцима је било тешко десетак година, јер нису имали непријатеља, како би одржавали дисциплину у НАТО. Сада су добили основ за консолидацију НАТО. Ипак, не верујем да они желе војни сукоб са Русијом, јер у размени нуклеарних удара не може бити победника.

Да ли је Москва спремна на уступке?

– Не може бити говора о промени статуса Крима, који је део РФ. Донбас видимо као део Украјине, али мора имати статус у складу са жељама свог становништва и споразумима из Минска. Једино што САД може да постигне повећањем војно-политичког притиска јесу још већи напори за јачање ефикасности наших оружаних снага.

Под притиском су и друге државе, попут Србије, које је Џозеф Бајден недавно означио као земље на линији ватре. Да ли тај глобални фронт, линија ватре, заиста пролази кроз Србију?

– Рекао бих да се Србија налази на вододелници између Русије и западног света.

Ви говорите о води, а Американци о ватри?

– Ми избегавамо да користимо милитаристичку реторику. Господин Бајден и америчка страна превише су обузети војном терминологијом и војним активностима изван сопствених граница. У овом случају, умесније је говорити о вододелници. Са једне стране, то је Русија и земље које припадају Евроазијској економској унији, БРИКС, Шангајској организацији за сарадњу. Са друге, то је западна алијанса. Србија није једина земља на тој вододелници, али је можда највидљивија. Она се налази у процепу између две крупне геополитичке формације, не само зато што је већ била подвргнута агресији већ и зато што је једина земља у Европи која тежи да уђе у ЕУ, али одбија да уведе санкције Русији. Мислим да то ипак не доводи у питање безбедност Србије. На Балкану у овом тренутку, осим ако не буде неких веома активних спољних покушаја дестабилизације, нема довољно „горива” за регионални рат.

Имали смо такву искру у Македонији недавно.

– То су покушаји да се отежа позиција Русије у региону, да се нанесе удар њеним геоекономским плановима. Најпре је срушен Јужни ток, а сада имамо покушаје удара на Турски ток.

Да ли ће Турски ток проћи кроз Србију?

– У овом тренутку је рано о томе говорити и за сада је најважније да овај пројекат успе на нивоу Русије и Турске. Путин и Ердоган су ових дана разговарали у Бакуу иза затворених врата. Мислим да се Анкара неће одрећи Турског тока, јер јој он даје много већу политичку и економску тежину на Блиском Истоку и у јужној Европи, тако да би Турски ток могао да добије и наставак у облику дистрибутивне мреже гасовода кроз Европу, укључујући и Србију.

Да ли британски предлог резолуције о Сребреници може утицати на дестабилизацију Балкана о којој говорите? Путин је једном приликом рекао да Руси не могу бити већи Срби од Срба, па се поставља питање да ли ће Русија уложити вето у Савету безбедности због сопствених интереса или зато што верује да у Сребреници није било геноцида?

– Пројекат британске резолуције је пре свега начин да се притисне Србија, која не пристаје да уведе санкције Русији. Претпостављам да је резолуција форма у којој се Србији шаље сигнал крајњег незадовољства појединих западних кругова. Такође, то је покушај да се негативно утиче на односе Србије са БиХ, односно да се супротставе Београд и муслимани на Балкану. Трећи разлог јесте да се још једном потврди исправност агресије НАТО против Југославије. Ако се каже да је то био геноцид, а није био, онда то оправдава и западну агресију и одвајање Косова.

Да ли то значи да ће Русија ипак уложити вето?

– Москва је увек подржавала Србију када је она јасно исказивала своју позицију, увек је бранила њену безбедност и суверенитет. Кад год је Србија имала јасан став, Русија ју је подржала.

Бојан Билбија

(Политика, 18. 6. 2015)

Јелена Гускова: Русија треба да гласа против британске резолуције о Сребреници

Русија треба да гласа против британске резолуције о Сребреници или да потпуно промени текст, посебно две тачке о осуди и порицању геноцида, истиче руски академик и историчар Јелена Гускова.

jelena-guskova-468

Извор: ФБР

Гускова у интревјуу Срни истиче да британска резолуција не сме да прође Савет безбедности УН, јер се њом осуђује цели српски народ.

Не могу само Срби да буду криви

Она сматра да би било добро да Русија предложи промену текста британске резолуције, односно да се из текста избаци да се „осуђује свако порицање геноцида у Сребреници“, а тамо где се „осуђује геноцид у Сребреници“ обавезно треба додати и – „српског, муслиманског и хрватског становништва“.

– Не могу да буду криви само Срби – наглашава Гускова и напомиње да је то предлог и председника Републике Српске Милорада Додика.

Она оцењује да је у тексту британске резолуције врло опасан став да се „осуђује свако порицање геноцида у Сребреници“.

Лукаво срочен текст резолуције

Према њеној оцени, текст британске резолуције о Сребреници је „веома лукаво направљен“, са много помињања речи „геноцид“, а доминирају две антисрпске тачке.

Прва је она у којој се „осуђује геноцид у Сребреници“, што значи да после тога нико неће моћи да каже да геноцида није било, а друга тачка је „осуда о порицање тог геноцида“.

Гускова упозорава да је главни удар британске резолуције на Републику Српску, али, у случају да се та резолуција изгласа, био би осуђен цели српски народ.

– На другим местима те резолуције пише и о геноциду уопште, као да су Срби правили геноцид и у другим местима. Зато не смемо дозволити да та резолуција прође – наводи Гускова.

Испит за Русију

У интервјуу Срни она напомиње да је ово испит и за Русију, која ће гласати и дискутовати о томе у Савету безбедности УН.

Гускова указује да још нема чврстог става руководства Србије поводом британске резолуције и наводи да не зна како ће српска власт изаћи из ове ситуације, с обзиром на то да је парламент Србије пре неколико година сам изгласао своју резолуцију о Сребреници.

Једини чврст став јесте став Републике Српске и њеног председника Милорада Додика, наводи Гускова, и подсећа да је Додик рекао да текст има доста лоших момената о чему ће разговарати са руским шефом дипломатије Сергејем Лавровим.

И бивша српска власт крива за резолуцију

Гускова сматра да је и некадашња власт у Србији крива за ови ситуацију, јер је у парламенту пре неколико година изгласана резолуција о Сребреници.

– Послала сам отворено писмо српској скупштини и молила да не журе са доношењем те резолуције, јер ће то Србију скупо коштати, и поручила да треба направити научни тим који ће до краја да истражи тај догађај – наводи Гускова, која је инострани члан Српске академије наука и уметности /САНУ/.

Према њеним речима, сада је дошло време огромног притиска на Србију, Републику Српску и Русију, а Запад, нарочито Вашингтон, користи различите методе притиска, међу којима је и ова британска резолуција и Сребреници.

Гускова закључује да је добро што је кабинет председника Србије, према писању београдских медија, оценио да Србија треба да затражи од Русије да блокира британску резолуцију.

СРНА/ЦЕОПОМ-Истина, за ФБР приредила Биљана Диковић

(ФБР, 17. 6. 2015)

Обраћање Александра Дугина учесницима конференције о Сребреници (Бања Лука, 17. 6. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-4PECategories: Вести над вестима

1 reply

 1. Предлагач Резолуције, србомрзац, руководи се ПРАВОМ СИЛЕ, а не СИЛОМ ПРАВА, баш као и Маделен Олбрајт када каже: “НАПАД НА КОСОВО ЈЕ БИО НЕЛЕГИТИМАН, АЛИ ИСПРАВАН“.
  Како ћете убедити србомрсце Енглезе да нису у праву када они полазе са
  позиције силе, а не позиције права, а подржани су НАТО пактом.
  У време тог тѕв. геноцида, цео тај простор је био осматран са 2 авакса и
  7 сателита, а нема ни једне, ама баш ни једне слике којом би се те и такве
  тврдње поткрепиле.
  Ако се томе дода да су сви војници холндског батаљона имали мобилне
  телефоне /са сателитском везом/, а да ни један од њих нешто од тога не
  сними – говори у прилог да иза Енглеза стоји НАТО.
  Наравно, ту је било и ко зна колико агената ко зна чијих све обавештајних
  служби, па, ето, ни они нису ништа од тога видели или снимили.
  Наравно, бесмислено је причати да је ликвидирати 8ооо људи за тако кратко
  време и на тако малом простору, у ратним условима, више него бесмислено.
  Колико би требало времена и ангажовања људства и технике да се сви ти
  лешеви покопају, да се све то замаскира…?
  Бесмислица до бесмислице!
  Мислим да би о овом требало да јавно проговре и Руси, и потпуно обелодабе
  ову ујдурму НАТО пакта, као што су и ујдурму са употребом хемијског
  оружија у Сирији.
  Уосталом, ако је и било стрељања, поставља се питање ко је извршилац свега тога?
  Има ли страних обавештајних елемената и муслиманских екастремиста који су
  преобучени /маскирани/ у униформе србских снага извршили тај масакр?
  Свакако да има!
  Е, те и сличне ствари требало би Руси да обелодане, и тако стварно помогну
  Србима,да се растерете те на силу нанетане историјске кривице, а тиме помогну и оним јадницима у Хагу – хашкој инквизицији.

  Драган Славнић

Оставите коментар