Следећи владика који би требало да се спреми за проверу рада и управљања епархијом је банатски Никанор, сазнаје „Блиц”.

Држи све у страху: Владика Никанор (Фото: О. Радошевић)

Држи све у страху: Владика Никанор (Фото: О. Радошевић)

У Патријаршији патријарху и Синоду већ годинама стижу писма оптужби на рачун владике банатског Никанора. Писма стижу и од свештенства и од народа. Извор „Блица” наводи да је он следећи владика којим ће се бавити синодска комисија након овог заседања Сабора.

Владику банатског Никанора свештенство и народ оптужују за бахато, нехришћанско понашање.

У готово свим дописима наводи се да владика током литургије уместо богослужења у ствари виче и вређа како свештенике тако и верни народ. Метод његовог рада је до сада био и да из кризних епархија попут Милешевске, чији је владика Филарет смењен пре два дана, доводи свештенике. Гомилањем свештеника он их држи у сталном страху.

– Уситњава парохије, тако свештеницима остаје свега неколико кућа. То практично значи да људи са децом не могу ни за основни живот да зараде. Део њих ради још неки посао. То није проблем радити и заради за живот, али јесте повод због ког владика тако ради. Држи све у страху, епархија је у распаду – каже један од свештеника Епархије банатске.

Последња оптужба која је стигла на рачун владике, по сазнањима „Блица”, јесте то да је мимо мишљења стручњака и надлежних институција спровео промене у Саборној цркви у Вршцу и тиме је потпуно девастирао. Овом владици на терет се ставља и сумњиво управљање епархијским новцем.

Владика банатски Никанор често је један од најгласнијих епископа на Сабору. И током овог заседања он је био потписник петиције да се не смењују владике канадски и милешевски Георгије и Филарет. Циљ ове петиције је заправо не толико заштита владика, већ смена овог састава Синода који по благослову патријарха Иринеја контролише рад епископа. Никанор, као и део владика од 21 потписника ставили су своје име на петицију у страху од даљег ангажмана Синода.

Па шта ако сам дао!

Како „Блиц“ сазнаје, владика милешевски Филарет терети се за дуг од око 200.000 евра који је оставио епархији а који ће морати да враћа нови епископ или ће Црква морати да покрије његово лоше пословање. Међу оптужбама је и да је део црквене земље дао на коришћење приватном лицу, и то на 99 година. Бивши милешевски епископ се на Сабору бранио речима:

– Па шта ако сам дао! И земљу у Београду су дали на 99 година за Београд на води.

Међутим, владика Филарет ничим није могао да оправда своју блуд о којој су поједини монаси бојажљиво проговорили и јавно.

Жељка Јевтић

(Блиц, 25. 5. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-4Aq

Advertisements