Ирци на референдуму легализовали истополни брак

ДАБЛИН – Ирци су великом већином гласали за легализацију хомосексуалног брака на референдуму одржаном у петак у тој традиционално католичкој земљи у којој резултати гласања сведоче о све слабијем утицају цркве. Укупно 62,4 одсто грађана гласало је за хомосексуални брак у 40 од 43 округа у Ирској.

Tan2015-5-22_14403283_1

Ирска ће постати 19. земља у свету и 14. у Европи која ће легализовати хомосексуални брак. Међутим, та земља је једина која је путем референдум легализовала тај брак, док су остале парламентарним путем.

Бета-АФП

(Политика, 23. 5. 2015)

Ирци масовно гласали за легализациjу геj бракова

Геj бракови у Ирскоj, иако званични резултати историjског референдума jош нису обjављени, биће наjвероватниjе легализовани, а лидер кампање против легализациjе истополних бракова и директор католичког института Иона Деjвид Kвин признао jе пораз

ДAБЛИН – Геj бракови у Ирскоj, иако званични резултати историjског референдума jош нису обjављени, биће наjвероватниjе легализовани, а лидер кампање против легализациjе истополних бракова и директор католичког института Иона Деjвид Kвин признао jе пораз.

Државна телевизиjа РTE jе обjавила да jе на биралиштима забележен већи одзив него што jе уобичаjено за референдуме у Ирскоj. У неким градовима, као што су Даблин, Лимерик и Вотерфорд гласало jе и 60 одсто бирача, наводи AфП.

Tа телевизиjа jе jавила да jе виђен велики броj младих бирача широм земље, а да су редови испред неких биралишта током раног jутра и увече били огромни.

Броjање гласова jе почело jутрос у девет часова по локалном времену, а обjављивање резултата очекуjе се после подне.

Kвин jе рекао да до сада преброjани гласови показуjу да jе дупло више људи гласало за легализациjу.

„Браво и честитам страни коjа се залагала за потврдни одговор (на референдуму). Донекле сам разочаран, али истовремено прилазим томе филозофски“, казао jе Kвин.

Његов колега из института Иона Џон Mареj рекао jе да се његова страна припрема за извесни пораз.

Државна телевизиjа РTE jе обjавила да jе победа, по свему судећи, убедљива, а министар у влади Kевин Хемфриз jе изнео процену да jе дупло више људи гласало за легализациjу него против ње.

„Mислим да jе победио табор – за. Броj изашлих бирача jе био без преседана. Tо jе заиста било дирљиво данас у Ирскоj“, изjавио jе министар за равноправност Aодан O’Рирдан за Роjтерс у главном центру за преброjавање гласова у Даблину.

This slideshow requires JavaScript.

Oдзив на историjском референдуму о легализациjи истополних гракова у Ирскоj био jе знатно већи од очекиваног, а процењуjе се да jе већина гласала са „да“.

Oко 3,2 милиона Ираца има право гласа, а одзив jе, према извештаjима, био већи од очекиваног.

Легализациjа геj бракова би била сеизмичка промена у тоj традиционално католичкоj републици, где jе хомосексуалност била нелегална до 1993. године, а абортус jе и даље забрањен осим у случаjу када jе угрожен живот маjке.

Резултати анкета уочи референдума показивали су да ће већина бирача гласати за легализациjу истополних бракова.

Mеђутим, присталице легализациjе недељама су упозоравале на велики броj стидљивих, претежно руралних и стариjих бирача коjи ће гласати против легализациjе, а нису били много гласни за време кампање пре референдума.

Легализациjу истополних бракова подржаваjу све водеће политичке партиjе, док jе католичка црква против.

Бирачима jе на референдуму постављено питање да ли желе да се у устав дода члан коjи гласи: „Брак могу склопити две особе у складу са законом без обзира на њихов пол“.

Биралишта су отворена jуче уjутро у седам часова, а затворена у 22. сата.

У Ирскоj jе више месеци траjала расправа о томе да ли треба дозволити геj бракове.

Резултати анкета показуjу да ће већина гласати за измену устава тако да геj бракови убудуће буду дозвољени.

Mеђутим званичници владе и активисти за права хомосексуалаца изражаваjу опрез због тога што jе Ирска позната по изненађењима на референдумима.

Oни кажу да jе одзив бирача кључни фактор, нарочито када jе у питању млађа популациjа коjа обично не гласа у великом броjу.

Лидери римокатоличке цркве су током кампање заступали став против легализациjе истополних бракова.

Фото:

(Танјуг, 23. 5. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-4yICategories: Вести над вестима

4 replies

 1. Referendum je rezultat (1) efikasnosti socijalno-ideoloskog inzenjeringa nad malobrojnim narodom Irske, ostvaren iznutra a po instrukcijama spoljnih politickih centara moci (2) drustvene marginalizacije irskog/domaceg dela RK Crkve, inace visevekovnog zastitnika nacionalnog identiteta nasuprot britanskom okupatoru (3) dezorijentacije sirih narodnih masa zbog gubitka duhovnog uporista (4)
  idiotizacije novih generacija preko sistematske propagande razvrata i nemorala. Ovaj dogadjaj zasluzuje ozbiljnija poredjenja sa slicnim malim narodima i drzavama koje su u neo-kolonijalnom ropstvu, pod cizmom NATO pakta ili u finansijskim lancima MMF… Irci nisu (potpuno) poklekli tokom skoro pet vekova britanskog okupacionog jarma a evo ih sad prevazilaze svoje nekadasnje gazde u prihvatanju ekstremnih oblika anti-hriscanske pseudo-kulture u bezumnoj trci ka Sodomu koja im nista korisno ne moze doneti. Ovo desavanje u Irskoj je i ubedljiv poraz RKC i dokaz da je od slavnog naroda (Irsku su dok je jos bila pravoslavna nazivali zemljom naucnika i svestenika) ostalo tek stado a od Crkve ljustura sebe same. Gledano sire, ovaj referendum (prvi te vrste, ali vec se naglasave ne i jedini) je znak zastrasujuceg (duhovnog) stanja velikog dela modernog sveta (tj. Zapada) koji je odbacio Spasitelja, Gospoda Isusa Hrista i gde nalik gadarinskom krdu, mase ljudi pa evo i skoro citav narod, do juce veran Gospodu, srljaju u duhovnu provaliju terani raspomamljenim demonima novog svetskog besporetka. Gospode dodji!

 2. @Don Quixote
  Dobro ste rekli ovo.
  Sa dodatkom: Irci nisu nikad bili pravoslavni, oduvijek im je katolička crkva bila jedan od stubova opstanka pod engleskom čizmom. Neki pravoslavni sveštenici u Irskoj i u Rusiji samo govore da su mnogi svetitelji Keltske crkve (sv. Patrik, Brigita Kildarska, Kolumbana, Brendana…) po duhu bili pravoslavni.

 3. Да ли ће и Шкоти кренути тим путем?
  Они бар носе сукње.
  Или баш због тога неће гласати за геј бракове!

 4. @citalac
  Сви светитељи које споменусте су православни као што је била и целина Цркве u Ирској, од доба крштења Ираца (пети век после Христа) па до времена великог раскола и отпадања РКЦ.

Оставите коментар