Политика: Обрт на заседању Сабора СПЦ – владика Георгије трајно разрешен

СПЦ: Саопштење за јавност – 20. мај 2015. године

Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве на данашњој седници донео је своју коначну одлуку којом је Његово Преосвештенство Епископа Георгија трајно разрешио управљања Епархијом канадском.

ger-2052015

Епархијом канадском администрира Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј.

(Сајт СПЦ, 20. 5. 2015)

Обрт на заседању Сабора СПЦ – владика Георгије трајно разрешен

За трајно разрешење владике Георгија гласао је 21 епископ – исто толико их је, пре само неколико дана, потписало петицију да се преиспита начин на који је вођен синодски поступак против њега. Сабор би тек требало да се изјасни о владики милешевском Филарету, који је такође, одлуком синода привремено разрешен управљања епархијом.

Свети архијерејски сабор Српске православне цркве трајно је разрешио управљања Епархијом канадском владику Георгија, саопштила је јуче касно поподне СПЦ.

У кратком саопштењу за јавност наводи се да је одлука највишег црквеног тела донета на јучерашњој седници, као и да Епархијом администрира патријарх Иринеј.

Званичници СПЦ на светој архијерејској литургији - разрешени владика Георгије други с леве стране

Званичници СПЦ на светој архијерејској литургији – разрешени владика Георгије други с леве стране

Како је „Политици“ објашњено у црквеним круговима владика Георгије остаје у статусу епископа, али неће више моћи да управља ниједном епархијом.

Незванично, 21 архијереј био је за да епископ Георгије буде смењен, а њих 16 били су против. Претходно, Сабору је представљен извештај синодске комисије која је посетила Епархију канадску да испита стање у овој удаљеној епархији српске цркве. На основу тог извештаја, као и другог доказног материјала, синод је крајем априла донео Акт о канонској одговорности и привременио сменио владику Георгија. Сабор је, практично, ту одлуку синода потврдио.

Иначе, цео предмет везан за епископа Георгија има око 1.400 страна. Овај владика у понедељак је износио своју одбрану на 45 страна, после чега је сабор почео расправу о њему.

Доношењу одлуке претходила је бурна, вишедневна полемика чланова највишег црквеног тела. Судећи према сазнањима до којих смо дошли, епископат се није поделио на оне који Георгија сматрају невиним и оне који га сматрају кривим, већ на оне који су за и против синодских одлука. Архијереји су, незванично, имали супротстављена мишљења о томе како треба судити епископима, а владика Георгије, уз другог привремено разрешеног епископа Филарета, био је само повод за полемику. Почетак заседања обележила је, тако, петиција којом се тражи преиспитивање синодских одлука донетих у вези са овом двојицом епископа. Део епископата који је потписао петицију, незванично, тражио је преиспитивање начина на који је синод привремено сменио двојицу владика. Као иницијатор петиције у црквеним круговима се помиње владика бачки Иринеј, а тај документ је потписао 21 епископ – исто онолико колико их је гласало за разрешење владике Георгија.

Тај обрт показује да је тешко предвидети у ком смеру ће кренути заседање сабора. Као што се обрт десио и на самом почетку седнице када је промењен предложени дневни ред, па се одмах почело са расправом о епископима Георгију и Филарету. У делу црквених кругова тада се коментарисало да би то могао бити наговештај да ће се ситуација решити позитивно по двојицу епископа. Али, уследио је нови обрт: владика Георгије је трајно разрешен и после више од тридесет година више нема придев „канадски“ уз своју епископску титулу.

Наши саговорници из врха СПЦ наводе да су чланови сабора, тек када су чули једну и другу страну, односно и оптужбе против владике Георгија и његову одбрану, одлучили да га разреше, иако су неки од њих, очигледно, претходно доводили у питање поступак који је против њега водио синод. Део епископата, од почетка заседања, међутим, није имао дилему да ли је синод поступио исправно када је покренуо и водио поступак против двојице епископа. На овој позицији био је и поглавар српске цркве, патријарх Иринеј, који је и председавајући синода, али и митрополит црногорско-приморски Амфилохије, један од најутицајнијих чланова овог црквеног тела.

Сабор би тек требало да се изјасни о владики милешевском Филарету, који је такође, одлуком синода привремено разрешен управљања епархијом. И у његовом случају, највише црквено тело би требало да донесе коначну одлуку, а незванично се помињало да би он чак могао затражити од сабора да га пензионише.

Ј. Чалија

(Политика, 20. 5. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-4wECategories: Вести над вестима

1 reply

Оставите коментар