Александар Вучић: Не бавим се медијима, али половина је против владе  (преглед штампе 22-23. 4. 2015)

Премијер Александар Вучић тврди да се не бави медијима и не би да говори о томе какве би медије волео да Србија има, али му је сметало када су му на најбруталнији начин нападали породицу.

Премијер Александар Вучић

Премијер Александар Вучић

Истиче, ипак, да његов кабинет ради у атмосфери у којој је више „од пола новина против њих”.

„Сви недељници попут вашег, је л’ има неки да је на страни СНС? Нема ниједан, изразито су против. Да ли су то Мишковићеве новине, директно или индиректно, није важно, нема никог. Од дневних листова? Који је то дневни лист, осим једног, на страни владе или на мојој страни? Од телевизија, осим једне приватне телевизије, која је то још на страни СНС?”, запитао је Вучић у интервјуу магазину Недељник поводом годину дана рада владе.

Приметио је и да о претходним владама и премијерима није било ни толико хумористичких емисија.

„Будите поштени па ми реците једну хумористичку или било какву емисију у којој су критиковани Борис Тадић или мој друг Драган Ђилас? Ко је то смео да ради? Б92, Иван Ивановић? Када је то Иван Ивановић критиковао Драгана Ђиласа? Па, никада”, рекао је премијер напоменувши да је данас свака емисија у Србији о томе „како ћемо да се спрдамо са Александром Вучићем и шта ћемо да урадимо и шта ћемо да слажемо против њега”.

Изузетак од тога је, подсећа, био Мики Манојловић који је управо у једној таквој хумористичкој емисији недавно рекао нешто похвално о њему.

„ И хвала му што је имао храбрости да то каже, јер је један од ретких људи који је показао да има петљу и да има храбрости да то уради…”, рекао је Вучић.

Упитан да ли му недостаје „Утисак недеље”, премијер каже:

„Ја не могу то да кажем. Знате, био бих лицемер када бих сада говорио – ја мислим све најдивније о некоме ко о мени говори најгоре могуће ствари“

Истиче да нема проблем са дуелима и као пример наводи спремност да сваки пут када је потребно буде у Скупштини.

„Па када су ме то поразили, а сваки пут су најављивали како ће то лако да ураде и сваки пут изађу као боси по трњу”, навео је премијер подсетивши да је он политички ветеран и да не постоји човек у Србији који је имао толико политичких дуела као он.

„Чак је Ивица Дачић још 1995. године дао изјаву да прва песница радикала није Шешељ него Вучић, и много му је горе и теже са Вучићем него са Шешељом”, подсетио је премијер.

Вучић: Нико ме се не плаши,сви у мојој околини ми противрече

Мислим да се мене нико не плаши, да ми се нико не додворава, иако многи људи о томе говоре, каже премијер Александар Вучић и објашњава да се људи у суштини плаше за себе, па кад дође тешко стање не желе да у томе учествују.

А на питање има ли онда, рецимо, особу која му у свему противречи и говори му ствари које не он воли да чује, у интервјуу Недељнику Вучић каже: „Не бисте веровали да то раде готово сви”.

Набраја затим људе, како каже, различитих уверења у свом окружењу, а који му се на такав начин обраћају.

„Тешко да ћете да кажете да је Ивица Којић, који је чудесно вредан, делио нека моја политичка уверења у ранијем периоду. Тања Јовић, која је на месту спољнополитичког саветника заменила Ђерђа Матковића – обоје су били за господина Тадића. Нико није делио моје политичко уверење. Сузана Васиљевић никада није ниједан део мојих политичких уверења имала. Алекса Јокић је у странци коју ја водим, али је пре тога био у СПС. И то је широка лепеза људи другачије мислећих које ја слушам сваки дан, али ја сам тај који доноси одлуку”, наводи Вучић.

На опаску новинара да, с друге стране, својим страначким колегама и онима у влади забрањује да јавно иступају, као што је случај са министарком Зораном Михајловић, Вучић примећује да њој није забрањено, да је чињеница да иступа сваки дан, али да је њој „само речено да треба да се зна шта је то што радимо и са којим порукама излазимо”.

Он је, додаје, уверен да се тог правила сви придржавају, а кад је реч о министрима које посебно поштује, који су то, каже, видеће се у наредном периоду.

У том смислу понавља да још није донео одлуку о било каквој реконструкцији, као и да и у том случају поступа по савести а не да би био симпатичан медијима, те негира да с одлагањем реконструкција било какве везе има „деливери јунит”, јер тврди да већ има сасвим оформљено мишљење о сваком министру и сваку причу на ту тему оставља за период након 27. априла.

Поносан је, истиче и овог пута, што је његова странка изборе добила поверењем „незабележеним у српској историји”, а при томе „без велике националне теме и без рушења било каквог режима, без референдума”.

Упитан на чему је СНС добила изборе без дилеме одговара: „на озбиљности и одговорности”.

Вучић: Подршка влади упркос тешким мерама

Председник Владе Србије Александар Вучић каже да, након годину дана рада његовог кабинета, мора да призна да је и сам изненађен подршком коју ова влада има, имајући у виду, пре свега, тежину мера које су у протеком периоду предузете.

Признаје, каже, и да се влада „страшно плашила” резултата за фискалну консолидацију, јер кад смањите део плата у јавном сектору и кад смањите део пензија, онда, наравно, очекујете да се смањи потрошња.

„Међутим, људи су, изгледа, решили да троше више него раније. Зато што су схватили да ми имамо сигурну будућност и да они могу да рачунају да ће ствари 2016. кренути на боље. И први резултати су показали, већ у новембру и децембру, да је то добро и да је боље него што смо очекивали”, рекао је премијер у интервјуу магазину „Недељник”.

У последњих годину дана покренуто је много важних питања, најважније су економске реформе, рекао је премијер уверен да ће Србија заиста моћи да има бољу будућност и да ће грађанима већ наредне године кренути на боље.

Ова влада је, подсетио је, за разлику од претходних показала „јединствену храброст, као једина земља јужне Европе која је успела да уђе у те најтеже реформе без притисака ММФ-а, Европске уније и Европске централне банке.

„И када смо ушли у то, знао сам да ћемо да се суочимо с безбројним проблемима, али сам сам себи поставио једно питање: да ли желиш да се после четири године мандата бориш за власт тако што ћеш да критикујеш друге или зато што ће људи у Србији заиста моћи да виде да имају бољу будућност? Ја сам преломио још тада”, рекао је Вучић и додао да је знао како ће то да иде.

Задовољан је каже радом Народне банке Србије као независне институције и у прилог томе додаје да је у августу 2012. године курс је био 118 динара, а данас је 120.

„Мислим да мало коју земљу можете да пронађете са тако чврстом, стабилном валутом као што има Србија и то нам омогућава задужења, излазак са евробондовима на европско тржиште под најповољнијим каматним стопама”, навео је Вучић.

Упитан где је ту привреда и развој, Вучић каже да је српска привреда мртва, као и предузетнички дух.

„Ми смо покушали да покажемо људима у Србији да је могућ преокрет, као што смо успели са Ер Србијом. Упркос бројним противљењима, прича о уговорима и свему другом, данас нема никог ко може да каже нешто против”, навео је и додао да су „они мислили да ту има неких пара за мене”, али да им је он рекао: не полазите од себе, не полазите од оне Тијанићеве да се свако креће у опсегу сопствене покварености, зато што сам ја спреман да идем на полиграф, нисам и нећу да узмем динара, не можете то да нађете, немојте да мислите на то, немогуће је”, навео је премијер.

Исти пример је, каже, Железара Смедерево где је, након низа разговора и састанака по целом свету, добијено најбоље за Србију.

Откривајући планове за наредни период, премијер каже да много чиме, ипак, није задовољан.

Себи приписује кривицу за више ствари, а једна од тих је то што није раније покренуо питање путева и аутопутева.

Упитан чиме лично није задовољан у влади, Вучић истиче да је тек увођењем „деливери јунита” видео колико има проблема у разним министарствима.

„Оно што ја сада видим, јесте да у многим деловима државне управе постоји безброј активности, а резултата нема. И сад нећете веровати, али уопште нећу то да злоупотребљавам и да говорим о политичким противницима. Ради се и о људима који су ми пријатељи, са којима сарађујем и о мојим противницима и питам се – а што суботом нема више људи на послу, а што недељом нема више људи на послу”, рекао је премијер.

Без рада нема ни резултата и то је, како каже, први предуслов, а онда и добра организација и све друго.

На питање ко у влади има добре резултате, премијер је издвојио Министарство одбране које ће, како је најавио, до краја године или до марта наредне, имати четири МиГ-а 29 и два МиГ-а 21 и два нова хеликоптера.

„Нажалост, најбољи хеликоптер смо изгубили, највредније људе смо изгубили. Купићемо исти такав један МИ-7 и купићемо модернији МИ-171”, навео је премијер.

На констатацију да му лидер ЛСВ-а Ненад Чанак замера то што између њега „као генерала и пешадије нема никога”, Вучић каже да је то тачно, али и да „када дође тешко стање – неће људи”.

„Кад смо имали тај случај око сучељавања са Европом, па неће нико да каже ништа јер се плаше за себе. Не рачунајући једног, двојицу, тројицу људи, ови остали се сви плаше јер размишљају о себи – па чекај, ови ће мене сутра да склоне, ако тако смеју да нападну Вучића, па шта би мени урадили”, објашњава премијер.

Издваја неколико министара које, каже, изузетно цени, не желећи да износи њихова имена. Додао је, међутим, да ће се то у наредном периоду видети.

„Још нисам доносио одлуке о било каквој реконструкцији, али има доста министара које заиста изузетно ценим, који су врло вредни. Ја не правим исту оцену као медији. Ја не радим по томе да ли је неко симпатичан медијима или није, него се трудим да будем објективан и да то испоштујем”, закључио је премијер.

Николић – пријатељ или најјача опозиција

Премијер Александар Вучић каже да су за владу, али и Србију, у овом тренутку велика опасност десничарске странке, да владу неће срушити ни ДС ни ДСС, а на опаску да многи као његовог највећег „противника” виде Томислава Николића, каже да њега доживљава као пријатеља.

Сам себи је најопаснији противник, каже премијер у интервјуу магазину Недељник и додаје да себе свакога дана преиспитује, критикује и незадовољан је својим радом и резултатима.

Говорећи о Николићу, премијер истиче да мисли да обојица сматрају да је приоритет Србије пут у ЕУ.

„Желимо добре односе са Руском Федерацијом. Иако је популарно бити русофил данас, приморан сам као председник владе да водим неретко непопуларну политику, не зато што морам и не зато што неко врши притисак, већ зато што ја сматрам да је тако боље за Србију”, рекао је Вучић.

О политици у региону, премијер каже да гледа да на начин успостави добре односе са свим државама.

„Гледам да не одговарам на све што се чује из региона када неко жели да то на унутрашњој политичкој сцени употреби. Видите да се чак трудим да Рами одговарам у лице, а не са 700 километара удаљености. Просто, нама Србима је најпотребнија стабилност”, навео је Вучић и најавио да ће поново отићи у Сарајево да разговара са бошњачким чланом Председништва БиХ Бакиром Изетбеговићем.

Сматра да су Срби и Албанци највећи народи по бројности на западном Балкану и као такви су услов за кичму мирних односа.

„Али, ја бих рекао да је за нас од највећег значаја однос са муслиманима и Бошњацима. Ми добрим делом живимо на истој територији. Свака врста сукоба значила би катастрофу за овај народ. Ја знам да има усијаних глава и код нас и код њих, и сам сам био једна од њих”, навео је премијер.

Али, додао је, озбиљни људи и они који су државници и они који се баве државом и нису државници, морају да разумеју да је суштински дијалог са муслиманима од пресудног значаја за будућност Србије и српског народа.

„Са Албанцима смо имали стратешко неслагање око Косова и Метохије и дела општине Бујановац и већег дела општине Прешево, дакле, говоримо о ономе што они нескривено показују, али мислим да су то ствари које историјски и ми и они уз велику одговорност можемо да држимо под контролом”, рекао је премијер.

Упитан ко су за њега највећи Срби, Вучић каже да је то ужасно тешко питање, али да су у историјском смислу то Стефан Немања и Милош Обреновић, али и Андрић, Тесла, Селимовић…

(Танјуг/Политика, 23. 4. 2015)

Среда, 22. април, преглед најважнијих тема на насловним странама у српској штампи

У Бриселу је синоћ почела нова рунда преговора Београда и Приштине. Вучић и Рама су током дана, каже Ђурић, разговарали „без дипломатских рукавица“. Према Антићевој оцени, за квар на „фалкону“ није крива кафа, већ министарка Михајловић. Николић ће прихватити позив Изетбеговића и отићи у званичну посету Сарајеву. Одржана је свечаност поводом Дана војске у Дому Гарде. Око 40 маскираних и наоружаних особа са ознакама ОВК, за које се тврди да су Албанци с Косова, упало је у караулу у Македонији. Стефановић је изјавио да Јанковић није имао оружани лист за пиштољ којим је извршено самоубиство у стану његовог оца 1993. Почело је прикупљање потписа за подршку омбудсману. „Филмски пут“ напомиње да ће уложити 10 милиона евра у Авала филм. Одбојкаши Партизана играће финале плеј-офа Суперлиге против Звезде

Смардан, Галати, 21.04.2015 - заједничка вежба НАТО снага САД, Британије, Молдавије и Румуније „Wind Spring 15“

Смардан, Галати, 21.04.2015 – заједничка вежба НАТО снага САД, Британије, Молдавије и Румуније „Wind Spring 15“ 

Нова рунда дијалога Београда и Приштине

У Бриселу је синоћ почела нова рунда дијалога Београда и Приштине уз посредовање високе представнице ЕУ за спољну политику Федерике Могерини. Како је изјавио премијер Александар Вучић, на дневном реду требало је да буде више тема и међу њима и оне које нису директно повезане са Бриселским споразумом – телекомуникације и енергетика, осигурање, цивилна заштита, општински буџети, пре свега на северу, мост на Ибру, пишу Новости. Вучић је нагласио да што се тиче Бриселског споразума није испуњено првих шест тачака, и то су оне које се тичу права српских грађана. Како је раније саопштила портпаролка Могеринијеве, на састанку ће бити размотрен напредак у примени до сада постигнутих договора и размењена мишљења о даљем току нормализације односа. Претходна рунда одржана је 9. фебруара, после вишемесечног застоја, а тада је парафиран споразум о правосуђу.

Брисел, 21.04.2015 - учесници састанка председника влада „Западнобалканске шесторке“, под покровитељством европског комесара за суседску политику и проширење Јоханеса Хана, у главном граду Белгије: Никола Груевски - премијер Македоније, Иса Мустафа - премијер Косова, Александар Вучић - председник Владе Србије, Мило Ђукановић - премијер Црне Горе, Виолета Булц - европска комесарка за саобраћај, Јоханнес Хахн, Еди Рама - премијер Албаније, Денис Звиздић - председавајући Савета министара Босне и Херцеговине (БиХ)

Брисел, 21.04.2015 – учесници састанка председника влада „Западнобалканске шесторке“, под покровитељством европског комесара за суседску политику и проширење Јоханеса Хана, у главном граду Белгије: Никола Груевски – премијер Македоније, Иса Мустафа – премијер Косова, Александар Вучић – председник Владе Србије, Мило Ђукановић – премијер Црне Горе, Виолета Булц – европска комесарка за саобраћај, Јоханнес Хахн, Еди Рама – премијер Албаније, Денис Звиздић – председавајући Савета министара Босне и Херцеговине (БиХ)

Вучић и Рама „без дипломатских рукавица“

Разговор премијера Србије Александра Вучића са албанским колегом Едијем Рамом јуче у Бриселу био је без дипломатских рукавица и Вучић је још енергичније ставио до знања шта је мислио о Раминим изјавама о уједињењу Косова и Албаније, изјавио је директор Канцеларије за Космет Марко Ђурић а преноси Блиц. “Оно што је премијер Вучић већ рекао у свом саопштењу када је Рама те чувене своје изјаве дао, председник Владе Србије је рекао још много енергичније и одлучније на самом састанку“, рекао је Ђурић. Он је додао да је разговор био „без дипломатских рукавица“, али и да српска страна није наступила свађалачки, већ усмерена ка решавању проблема. „Србима и Албанцима у региону је у интересу да имају нормалне односе“, рекао је Ђурић, наводећи да су управо такве Рамине изјаве оно што нарушава односе. „То је без длаке на језику Рами у лице пренето“, истакао је он.

Антић: Није крива кафа, него министарка

Настављен је сукоб кабинета председника Томислава Николића и министарке у Влади Србије поводом неуспелог лета „фалкона“ за Рим, пише Данас. Саветник председника Оливер Антић за квар на авиону којим је Николић кренуо у посету папи Фрањи, оптужује искључиво потпредседницу Владе и министарку за грађевину, саобраћај и инфраструктуру Зорану Михајловић. Он тврди и да пратиоци председника који су били у авиону у тренутку квара нису угрозили репутацију институције председника препричавањем својих утисака, који су у највећем делу јавности оцењени као претерани и сувишни, и истакао да је Николићу био угрожен живот, за шта одговорност сноси Михајловићева. „Несумњиво да је дошло до квара мотора, све је то утврђено сада, да је авион изгубио висину, и тако редом… Узрочна веза између кафе и престанка рада мотора је потпуно измишљена и нема никакве везе. Истицати неку кафу а престао је да ради мотор, то је неозбиљно“, тврди Антић. Он је оценио да је мотор престао да ради јер „не постоји озбиљно одржавање рада таквог мотора“.

Београд, 21.04.2015 - конференција за новинаре представника Директората за цивилно ваздухопловство - презентација извештаја о инциденту на лету Фалкона 50 Владе Србије, којим је председник Томислав Николић летео за Рим: Мирјана Чизмаров - директорка Директората за цивилно ваздухопловство (ДЦВ), Александар Бодић - директор директората за безбедност у ДЦВ

Београд, 21.04.2015 – конференција за новинаре представника Директората за цивилно ваздухопловство – презентација извештаја о инциденту на лету Фалкона 50 Владе Србије, којим је председник Томислав Николић летео за Рим: Мирјана Чизмаров – директорка Директората за цивилно ваздухопловство (ДЦВ), Александар Бодић – директор директората за безбедност у ДЦВ

Ко ће бити избачен из СНС-а због „нереда“

Свако ко уноси неред у странку и државу и користи медије да напада своје, биће избачен из странке после првог будућег инцидента, казао је Александар Вучић на последњој седници Главног одбора СНС-а пре три месеца. Повод за овакво решење била је ситуација готово идентична садашњој, пише Политика – сукоб Станиславе Пак Станковић и Зоране Михајловић. „Да ли је актуелни спор довољно значајан да унесе ’неред у странку и државу’, због чега би неко требало да буде искључен из СНС-а, напредњачки врх ће бити у прилици да разматра већ у недељу на седници ГО“, подсећа лист. Ипак, према неким изворима у овој странци, мале су шансе да то буде чак и тема седнице а камоли да неко буде избачен, јер се јавно препуцавање саветнице председника Србије и потпредседнице Владе посматра као лични однос, пун нетрпељивости, између њих две. Како тврде исти извори, између Андрићевог венца и Немањине, то јест њихових шефова Томислава Николића и Вучића, све је у реду а њихови односи су сасвим коректни.

Јелисејска палата/Париз, 21.04.2015 - састанак председника Француске Франсоа Оланда и министра иностраних послова Кубе Бруна Родригеза у париској Јелисејској палати

Јелисејска палата/Париз, 21.04.2015 – састанак председника Француске Франсоа Оланда и министра иностраних послова Кубе Бруна Родригеза у париској Јелисејској палати

Николић ускоро у званичној посети Сарајеву

Председник Србије Томислав Николић прихватиће позив Бакира Изетбеговића, члана Председништва БиХ, и отпутовати у званичну посету Сарајеву, најавио је за Данас Иван Мркић, саветник председника. Он, међутим, није имао конкретан одговор на питање да ли ће Николић ићи у Поточаре на обележавање двадесетогодишњице геноцида над сребреничким муслиманима. Саветник председника рекао је да је Николић предлагао Изетбеговићу да заједно обиђу бошњачке и српске меморијале. „Председник Србије је већ предлагао да са члановима Председништва БиХ заједно обиђу бошњачке и српске меморијале и тиме манифестују дубоко жаљење због свих жртава и упуте поруке помирења. Међутим, још немамо одговор“, напомиње Мркић. Он је прецизирао да је Николић тај позив упутио још прошле године. Николић је бити присутан, на позив председника Јерменије, на обележавању 100 година од геноцида над Јерменима, 24. априла. Том догађају ће присуствовати и председник Републике Српске Милорад Додик.

Свечаност поводом Дана Војске

Поводом Дана Војске Србије, који се обележава 23. априла, јуче је у Дому Гарде организована свечаност на којој су присуствовали бројни политичари, али и гости из иностранства. Министар одбране Братислав Гашић изјавио је да су Војска и Министарство одбране успешно радили на јачању мира, регионалне безбедности и процесу евроинтеграција, пише Блиц. „У очувању националног идентитета 23. април има изузетан значај, као дан почетка Другог српског устанка који је представљао увод у ослобођење Србије. Министарство одбране и Војска Србије привешће крају започете реформске процесе, чему ће допринети и доношење адекватних закона“, рекао је Гашић и поздравио госте. Председнику Србије начелник Генералштаба ВС Љубиша Диковић уручио је амблеме ВС а Гашић војну споменицу за учешће на паради „Корак победника“, организованој прошле године на Дан ослобођења Београда у Другом светском рату.

Београд, 21.04.2015 - традиционални пријем министра одбране и начелника Генералштаба ВС поводом Дана Војске Србије: Љубиша Диковић, Томислав Николић, Братислав Гашић

Београд, 21.04.2015 – традиционални пријем министра одбране и начелника Генералштаба ВС поводом Дана Војске Србије: Љубиша Диковић, Томислав Николић, Братислав Гашић

Нападачи на македонску караулу – из Гњилана

Четрдесет маскираних и наоружаних особа са ознакама ОВК заузело је током ноћи, у понедељак на уторак, на неколико сати испоставу у којој су била дежурна четири полицајца, у македонском селу Гошинце близу северне границе земље. Напад је извршила терористичка група из Гњилана, преносе Новости. У питању су Џевахир Адеми и извесни Фарух из тог села, као и Елихан Бајрами и његов брат Кадри из села Жегра. Они су добро познати полицији и раније су имали проблеме са законом а сумњиче се и за кријумчарење и друге злочине. Македонска полиција није потврдила ове информације а више о нападу знаће се након завршетка увиђаја. Након саопштења македонског МУП-а да је у караулу упало 40 наоружаних маскираних особа, највероватније с Косова, уследили су демантији странака и појединаца да је то само покушај премијера Николе Груевског да скрене пажњу јавности од ескалације политичке кризе.

Гошинце, 21.04.2015 - македонска полиција интервенише у рејону села Гошнице, у близини северне границе земље, где је, према саопштењу полиције, извршен оружани напада на посаду граничне карауле

Гошинце, 21.04.2015 – македонска полиција интервенише у рејону села Гошнице, у близини северне границе земље, где је, према саопштењу полиције, извршен оружани напада на посаду граничне карауле

Стефановић: Јанковић није имао оружани лист

Омбудсман Саша Јанковић, 1. априла 1993, када је у његовом стану мртав затечен Предраг Гојковић, није имао оружани лист за пиштољ ЦЗ-99 са фабричким бројем 42004, пише у полицијском записнику са лица места од пре 22 године. Овај извештај, пише Политика, прочитао је Небојша Стефановић, министар унутрашњих послова на конференцији за новинаре у Палати Србије. У записнику пише и да је пиштољ тада одузет Јанковићу. Медији су претходних дана објавили да Јанковић није имао дозволу за пиштољ којим се 1993. у стану његовог оца убио Гојковић. Информер је навео да је у том тренутку у стану био и Ђорђе Грубачић, тада студент из Лознице. Грубачић је седам година касније као полицајац ухапшен и осуђен, због помоћи после убиства Жељка Ражнатовића Аркана. Стефановић је јуче рекао и да МУП неће водити истрагу поводом смрти у стану омбудсмана, због апсолутне застарелости случаја.

Прикупљање потписа за подршку омбудсману

Више од 1.500 људи, међу којима су бројне јавне личности, интелектуалци и уметници, потписало је Апел упозорења демократској јавности поводом хајке на заштитника грађана Сашу Јанковића, преноси Блиц. Акција је почела у понедељак а до јуче ујутру подршку је дало више од 1.500 грађана. Међу њима су музичар Марко Шелић Марчело, писац Гојко Божовић, новинари Оља Бећковић, Надежда Гаће, Светлана Лукић, Гордана Игрић, Милош Васић, Тања Тагиров, Бојана Лекић, Ратко Фемић, Маја Драгић… Апел су потписали и бројни универзитетски професори, редитељи, глумци. Апел демократској јавности и прикупљање потписа подршке омбудсману Саши Јанковићу покренула је невладина организација Центар за практичну политику.

Sinuwa, 21.04.2015 - учеснице прве женске хималајске експедиције стигле су до места Sinuwa, које се налази на 2.340 метара надморске висине

Sinuwa, 21.04.2015 – учеснице прве женске хималајске експедиције стигле су до места Sinuwa, које се налази на 2.340 метара надморске висине

Лидер Исламске државе рањен у Ираку?

Лидер Исламске државе Абу Бакр Багдади тешко је рањен у ваздушном нападу на западу Ирака, објавио је лондонски Гардијан а преноси Политика. Позивајући се на неименоване изворе блиске овој екстремистичкој организацији, Гардијан је навео да је Багдади задобио тешке повреде током напада коалиционих снага, предвођених САД, у марту. Багдадију је живот био угрожен, али је потом почео полако да се опоравља, рекао је исти извор. Због свакодневно не руководи Исламском државом. Због рањавања Багдадија одржан је хитан састанак лидера ИД-а, који су у први мах мислили да ће он умрети, па су планирали да изаберу новог вођу. У новембру и децембру је такође објављено да је Багдади рањен, али се показало да ниједан извештај није био тачан, подсећа британски лист.

Абакан, 21.04.2015 - председник Русије Владимир Путин током посете Републици Хакасији, сибирском подручју где су прошле недеље беснели велики шумски пожари, састао се и са становницима који су у тој стихији изгубили своје куће

Абакан, 21.04.2015 – председник Русије Владимир Путин током посете Републици Хакасији, сибирском подручју где су прошле недеље беснели велики шумски пожари, састао се и са становницима који су у тој стихији изгубили своје куће

Прва улагања у Авала филм – 10 милиона евра

Уколико лицитација Авала филма из стечаја, заказана за данас у подне, буде успешна, конзорцијум Филмски пут који је једини положио депозит и тиме стекао право на учествовање у куповини тог предузећа, наставиће да се бави истом делатношћу, одмах након првих неопходних улагања за која је спреман да издвоји око 10 милиона евра, пишеДанас. Још није познато ко су чланови овог конзорцијума, али њихов правни саветник Дејан Петровић каже да су међу њима и познати светски продуценти, као и банке спремне да подрже пословни план. Конзорцијум купује руинирану фирму у коју ће уложити средства да створи услове за рад. Неопходно је све очистити, окречити, офарбати, уклонити азбест. Петровић каже да ће се у првој фази довести у ред оно што је најбрже могуће, док је у другој планирана изградња још једног студија од 5.000 квадрата који недостаје овом простору. „Продукција од пет до 10 филмова годишње, и очекивања да ће у Србији, као у земљама из окружења, бити усвојен закон о пореским олакшицама за стране продуценте, чине бизнис план конзорцијума реалним“, наводи он.

Одбојкаши Партизана и Звезде у финалу плеј-офа

Одбојкаши Партизана савладали су синоћ у гостима екипу Новог Пазара са 3:0 и тако изборили пласман у финале плеј-офа Суперлиге у којем ће се састати са Црвеном звездом. Партизан је полуфиналну серију против Новог Пазара решио у своју корист а идентичним резултатом Црвена звезда је елиминисала Војводину, пише Курир. После 74 минута игре у Пазару, црно-беле је предводио Душан Лопар са 12 поена а следили су га Милија Мрдак и Марко Николић са по 10.

Данијела Ћировић

Цео текст прочитајте ОВДЕ

(Балкан магазин, 22. 4. 2015)

Четвртак, 23. април, преглед најважнијих тема на насловним странама у српској штампи

Топола, 22.04.2015 - освећење војних застава у цркви Светог Ђорђа на Опленцу, поводом Дана Војске Србије, 23. априла

Топола, 22.04.2015 – освећење војних застава у цркви Светог Ђорђа на Опленцу, поводом Дана Војске Србије, 23. априла

Министарка Зорана Михајловић изјавила је да не жели да полемише са Станиславом Пак, те да су њене тврдње „лудост и глупост“. Турци Додику нису одобрили прелет преко своје територије, на путу ка Јерменији, и оставили су авион РС да чека у Бугарској четири сата. МУП је објавио да је Јанковић имао трагове барута на рукама када се пре 22 године убио његов пријатељ; омбудсман каже да га је помиловао по коси. Први сведок у случају против Ивановића није могао да потврди да је овај учествовао у инциденту у Митровици. Авала филм продат је Филмском путу за нешто више од 980 милиона динара, заједно са фондом од преко 800 филмова. Цедевита је победила Будућност, у финалу плеј-офа АБА лиге играће против Звезде

Београд, 22.04.2015 - отварање изложба „Други српски устанак и прва владавина кнеза Милоша Обреновића“ у Војном музеју, поводом обележавања 200 година од Другог српског устанка

Београд, 22.04.2015 – отварање изложба „Други српски устанак и прва владавина кнеза Милоша Обреновића“ у Војном музеју, поводом обележавања 200 година од Другог српског устанка

Михајловићева: Тврдње Пакове су глупост

Лист Данас пише да је најављено да ће врх СНС-а разматрати сукоб између потпредседнице странке и министарке у Влади, и чланице Главног одбора из Кабинета председника Србије. „Не желим да полемишем са Станиславом Пак. Не разумем ни њене оптужбе. Мој задатак је да створим услове да јавност добије извештај и информацију о фалкону, авиону којим је Николић летео за Ватикан. Уосталом, извештај су начиниле овлашћене институције а не министар“, каже министарка саобраћаја, урбанизма и инфраструктуре Зорана Михајловић, упитана да ли су тачне тврдње да она стоји иза напада на председника Србије са циљем да се он дискредитује а умањи инцидент са авионом. На питање има ли истине у тврдњи Пакове да „подрива председника Србије без знања премијера и са циљем да заузме позицију или премијера или председника“, Михајловићева је одговорила: „То је лудост и глупост. Таква спиновања не желим ни да коментаришем.“

Београд, 22.04.2015 - почетак снимање игране ТВ серије „Чизмаши, по делу Драгослава Михаиловића и режији Дејана Зечевића, у касарни Топчидер

Београд, 22.04.2015 – почетак снимање игране ТВ серије „Чизмаши, по делу Драгослава Михаиловића и режији Дејана Зечевића, у касарни Топчидер

Турци спречили Додиков одлазак у Јерменију

Милорад Додик није успео да оде у Јереван, где је требало да присуствује манифестацијама посвећеним обележавању годишњице геноцида над Јерменима, јер надлежне институције Турске нису одобриле прелет авиона Владе Републике Српске преко своје територије, преноси Политика. На сајту председника РС пише да се Додик, након вишечасовног чекања у Бургасу у Бугарској да надлежне институције Турске одобре прелет авиона, јуче вратио у Бањалуку, уз опаску да је председник раније добио дозволу за прелет. Додик је објаснио да се његов авион који је летео преко Србије, Бугарске и Турске до Јеревана, ради горива зауставио у Бугарској. „Док смо сипали гориво, речено нам је да немамо дозволу за прелет преко турске територије јер им није јасно власништво авиона, то јест којој нацији припада авион Републике Српске. Оставили су нас да на писти чекамо преко четири сата. Кад нам је постало јасно да бисмо тако могли да чекамо и три дана, полетели смо назад за Бањалуку. Кад смо слетели у Бањалуку, речено нам је да је Турска у међувремену одобрила прелет. То је прича за малу децу“, рекао је Додик за овај лист.

Сиднеј, 22.04.2015 - последице жестоке олује на југоистоку Аустралије. У невремену смртно је страдало неколико људи, уништено је су бројне куће и оштећени инфраструктурни објекти

Сиднеј, 22.04.2015 – последице жестоке олује на југоистоку Аустралије. У невремену смртно је страдало неколико људи, уништено је су бројне куће и оштећени инфраструктурни објекти

МУП: Јанковић имао барут на рукама

На рукама Саше Јанковића пронађени су трагови барута, после самоубиства које је у његовом стану 1. априла 1993. извршио Предраг Гојковић. Ово пише у налазу које је тада потписала вештак Драгана Отовић а преносе Новости. Тај документ објављен је јуче на сајту МУП-а, чиме је вишедневна сага о заштитнику грађана, која је попримила и „контуре дневно-политичког обрачуна“, постала још замршенија. Јавност је усталасао текст у једном таблоиду, који је поставио питање о улози омбудсмана у трагичном догађају од пре 22 године у којем је страдао његов пријатељ. МУП је објавио мишљење вештака, оружани лист… Заштитник грађана потврдио је да је после несреће утврђено присуство барута на његовим рукама: „Тачно је да су нађени трагови нитрата, али због тога што сам свог пријатеља који је лежао мртав, помазио по коси. Ушао сам у свој стан 15 минута после његове смрти а пре мене су тамо биле најмање три особе. Све ово је изгубило сваки смисао и ја даље не желим ништа више да коментаришем.“

Омбудсман – институција и/или личност

У тексту под насловом „Ко ће да заштити заштитника“ Политика пише да се и јуче наставила жестока јавна полемика о случају пиштоља омбудсмана Саше Јанковића, „али овога пута изјашњавањем о заштитнику грађана као институцији и Саши Јанковићу као личности“. Упитан да коментарише забринутост мисије ОЕБС у Србији због кампање против омбудсмана, али и поруку првог потпредседника Владе Ивице Дачића да је Јанковићу потребна заштита, премијер Александар Вучић је рекао да је изненађен лицемерјем целог друштва. Он је казао да не мисли да цео случај има везе са Владом Србије: „Какве везе Влада има с тим да је неко убијен из неког пиштоља?“ Вучић је рекао и да поштује институције у нашој земљи и институцију заштитника грађана „а личности су нешто друго“. Амбасадор САД Мајкл Кирби казао је да подржава независност заштитника а детаље који се тичу његове личности оставља онима „који су задужени да о томе размишљају“.

Београд, 22.04.2015 - полагање венаца на Споменик жртвама геноцида на Старом сајмишту у Београду

Београд, 22.04.2015 – полагање венаца на Споменик жртвама геноцида на Старом сајмишту у Београду

Сведок није видео Ивановића спорне ноћи

У наставку суђења петорици Срба, међу којима је и лидер Грађанске иницијативе СДП-а Оливер Ивановић, јуче је саслушан Шаип Цанхаси, први сведок по другој тачки оптужнице за догађај из фебруара 2000. године који није имао никаква сазнања о томе, пишу Новости. Сведок је одговарао на питања тужиоца у вези са догађајима у Косовској Митровици 3. фебруара пре 15 година када је, према наводима оптужнице, убијено 10 Албанаца. Он је рекао да је у врата стана у којем је тада живео било испаљено шест до осам хитаца и да су неки погодили његову супругу која је издахнула. Затим је у стан, како је рекао, упало неколико људи у цивилу. Цанхаси је рекао да је Ивановића чуо, али да није имао контакт са њим и да га тог дана није видео. Што се тиче осталих оптужених Срба, сведок је рекао да је за Драгољуба Делибашића чуо, али да га није познавао. Александра Лазовића сведок такође не познаје, као ни Небојшу Вучајића, Илију Вујачића зна из виђења.

 

Палата Србија/Београд, 22.04.2015 - завршна Јавна расправа о „Стратегији истрага финансијског криминала“: Мајкл Давенпорт - шеф Делегације ЕУ у Србији, Мајкл Кирби - амбасадор САД у Србији, Никола Селаковић - министар правде, Милосав Миличковић - државни секретар у МУП Србије 

Палата Србија/Београд, 22.04.2015 – завршна Јавна расправа о „Стратегији истрага финансијског криминала“: Мајкл Давенпорт – шеф Делегације ЕУ у Србији, Мајкл Кирби – амбасадор САД у Србији, Никола Селаковић – министар правде, Милосав Миличковић – државни секретар у МУП Србије

Пала још једна фасада – девојци повређени глава и зуби

Девојка (21) повређена је синоћ када је на њу пала фасада са зграде у Улици Милана Ракића 2 и због повреде главе превезена је на ВМА. На девојку се, док је шетала тротоаром на Звездари, изненада обрушио део фасаде, кажу у Хитној помоћи а пише Блиц. Ипак, сумња се да је девојку погодило и нешто друго, јер на фасади зграде нема видљивих оштећења, али и на улици – осим трагова крви нема делова фасаде, флаше или нечега што би указивало на предмет којим је погођена. „Девојка има лакше повреде главе, посекотине на челу и темену а сломљени су јој зуби“, наводе у Хитној помоћи. Ово је трећи случај падања фасаде у последњих месец дана. Дечак од 15 година тешко је повређен када је на њега пао део фасаде са зграде у Македонској улици. Пре недељу дана на улазу у Дечју болницу у Тиршовој улици у Београду срушио се плафон од 50 квадрата, када на срећу, нико није био повређен.

 

Загреб, 22.04.2015 - председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић на свечаној академији поводом обележавања 10 година оснивања „Српске православне опште гимназије Кантакузина Катарина Бранковић“ и два века српске просвете у Хрватској, у Хрватском народном казалишту (ХНК) 21. априла, у организацији Епархије загребачко-љубљанске

Загреб, 22.04.2015 – председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић на свечаној академији поводом обележавања 10 година оснивања „Српске православне опште гимназије Кантакузина Катарина Бранковић“ и два века српске просвете у Хрватској, у Хрватском народном казалишту (ХНК) 21. априла, у организацији Епархије загребачко-љубљанске

Оланд и Порошенко за Споразум из Минска

Председници Француске и Украјине Франсоа Оланд и Петро Порошенко заложили су се јуче у Паризу за потпуну примену мировног Споразума из Минска о источној Украјини. „Једини начин је потпуна примена споразума из Минска, постигнутог 12. фебруара“, изјавио је Оланд а преноси Блиц. Према његовим речима, у начелу се поштују прекид ватре и повлачење тешког наоружања с прве линије фронта између украјинске војске и проруских побуњеника на истоку Украјине. Оланд ће о томе у петак разговарати с руским колегом Владимиром Путином у Јеревану. „Нема алтернативе за тај споразум. Једини пут су мир и безбедност на истоку Украјине“, рекао је Порошенко, који борави у првој званичној посети Француској. Око 6.000 људи погинуло је у рату који је почео пре годину дана на истоку Украјине.

 

Париз, 22.04.2015 - француски председник Франсоа Оланд и председник Украјине Петро Порошенко после потписивања билатералних докумената у Паризу

Париз, 22.04.2015 – француски председник Франсоа Оланд и председник Украјине Петро Порошенко после потписивања билатералних докумената у Паризу

Авала филм продат „Филмском путу“..

Део конзорцијума Филмски пут д.о.о. који је јуче купио Авала филм, некада највећи продуцентски студио на Балкану, по почетној цени од нешто више од 980 милиона динара, јесте и америчка медијска компанија „Релативити медија“, пише Данас. Филмски продуцент због кога су у Београд дошли Кевин Костнер, Пирс Броснан, Џон Кјузак на снимање филмова „Три дана за убијање“, „Новембарски човек“ и „Гавран“, глобална је медијска компанија која се бави продукцијом и дистрибуцијом филмова, али и телевизијских, модних, спортских, музичких и дигиталних садржаја. „Релативити студиос“ чине највећи део компаније и продуцирали су, дистрибуирали или финансијски учествовали у више од 200 остварења, који су остварили протиф од 17 милијарди на биоскопским благајнама широм света и освојили 60 номинација за Оскара. Оснивач компаније је филмски продуцент Рајан Каванов, који се нашао на 19. месту Форбсове листе најмлађих милијардера 2013. године.

 

Београд, 22.04.2015 - протестни скуп филмских радника испред Агенције за приватизацију, где је у току лицитација за продају филмске компаније „Авала филм“ основане 1945. године

Београд, 22.04.2015 – протестни скуп филмских радника испред Агенције за приватизацију, где је у току лицитација за продају филмске компаније „Авала филм“ основане 1945. године

… Фирми Мишела Бабића, старој месец дана

Политика подсећа да се на лицитацији појавио једини учесник на надметању Видоје Марјановић, заступник „Филмског пута“ и да је за неколико минута завршена формална процедура продаје Авала филма. Чланови трочлане комисије само су питали Марјановића да ли пристаје на почетну цену, што је он потврдио. Тиме је поред објеката и земљишта, нови власник добио и продуцентска права на 200 играних и више од 600 документарних Авалиних филмова. Иако је Кинотека протеклих дана упутила захтев да се филмски фонда изузме из приватизације, и филмаџије апеловале да се то учини, Привредни суд је ово одбио. Директор „Филмског пута“ је Мишел Бабић, француски држављанин на кога се води и 100 одсто капитала. Предузеће је основано 25. марта ове године са оснивачким капиталом од 60.000 динара. Реч је о компанији иза које стоји француски и амерички капитал. „Иронија или не, Мишел Бабић име је филмског јунака кога тумачи Раде Шербеџија у филму ’Уна’, насталом по књизи Моме Капора. Да га нема, већ би га неко измислио“, наводи лист.

Звезда и Цедевита у финалу плеј-офа АБА лиге

Кошаркаши Црвене звезде и Цедевите играће у финалу плеј-офа АБА лиге а биће и учесници Евролиге следеће сезоне, пише Курир. Црвено-бели су још раније обезбедили пласман у финале преко Партизана, док су се Загрепчани за то изборили синоћ, остваривши велики преокрет у полуфиналној серији против Будућности. После два меча у Подгорици, црногорски тим је водио 2:0, али је Цедевита добила наредне три утакмице, закључно са јучерашњом у Морачи. Будућност је изгубила од Цедевите са 66:70. Цедевита је и прошле године играла у финалу, с тим што се тада играо Фајнал фор у Београду, али је у борби за трофеј поражена Цибона. Финална серија плеј-офа АБА лиге почеће у суботу 25. априла у Пиониру. Звезда је добила оба овосезонска меча са Цедевитом у АБА лиги. Ко год да освоји титулу регионалног шампиона, биће му то први пут.

Данијела Ћировић

Цео текст прочитајте ОВДЕ

(Балкан магазин, 23. 4. 2015)

Иван Цветковић: Спиц између „Омеге” и истине

Иван Цветковић

Иван Цветковић

Лондонски „Експрес” је објавио изјаву Марка Спица, седмоструког олимпијског победника 1972, да има доказ добијен од „Омеге” да је на Олимпијским играма у Пекингу 2008. на 100 метара делфин стилом победио Милорад Чавић, а не Мајкл Фелпс. Сада то оповргава. Наводно, новинар га није добро разумео. Као да се смисао загубио у „преводу” с америчког енглеског на британски енглески.

Ипак, није све било нетачно. Спиц је потврдио да је Фелпс најбољи пливач свих времена. Фелпс је у Пекингу 2008. освојио осам златних медаља. Циљ му је и био да обори Спицов рекорд из Минхена. Да се припреми за то, штедро су му помагали спонзори, међу којима и „Омега”. Чавићева победа би срушила све у тренутку када је подвиг био надохват руке. Финале на 100 метара делфин је Фелпсу било – седмо! И само у том финалу није поставио светски рекорд.

На олимпијским играма је учествовао четири пута. У Сиднеју 2000. као петнаестогодишњак није освојио ништа, у Атини 2004. је освојио шест злата и две бронзе, у Пекингу 2008. осам злата и у Лондону 2012. четири злата и два сребра. С 22 медаље олимпијски је рекордер.

Спиц је пливачку каријеру завршио кад је имао 22 године (Фелпс 27), на Олимпијским играма у Минхену, на којима је победио у свих седам дисциплина у којима је пливао и у свим тркама у финалу постављао је светски рекорд. Пре тога је пливао и у Сјудад Мексику 1968. године. Са два злата у штафетама (4 х 100 и 4 х 200 слободно), сребром на 100 делфин и бронзом на 100 слободно није био задовољан. Четири године касније у Минхену је остварио све што је хтео. Од тада па до Пекинга 2008. сматран је за најбољег пливача свих времена.

И то је решио да наплати, а МОК је у то време наметао аматеризам. За велике паре Спиц је рекламирао свашта. У телевизијској емисији обријао је бркове, по којима је познат. За то му је, како се причало, неки произвођач ножића за бријање платио – милион долара. Сваке олимпијске игре стварају нове идоле и нова лица за рекламирање. Због тога је потражња за Спицом почела да пада. Ипак, паметно је уложио зарађено – у Холивуду је отворио агенцију за продају непокретне имовине. Почео је да се бави једрењем, а у пливање је пробао да се врати – за добре паре. Требало је само да се квалификује за Олимпијске игре 1992. у Барселони. Постигао је резултате који су били на нивоу оних из 1972, али то више не само да није било довољно за медаље него ни да уђе у америчку олимпијску екипу. Лично је ипак могао да буде презадовољан. У 41. години је пливао као кад је имао 22 године!

После овог најсвежијег скока у пливање брзо је схватио да је гурнуо нос тамо где му није место. У Фелпсових осам олимпијских злата уложена су огромна средства, па и „Омегина”, због чега Спицу као предузетнику није било тешко да схвати да не треба једним Србином да квари другоме бизнис.

(Политика, 22. 4. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-4dv



Categories: Преносимо

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading