Јулија Кош: Поставка јасеновачког музеја прикрива историјску истину о почињеном геноциду

„Будете ли икада јавно говорили у функцији посебне саветнице председнице Републике за питања Холокауста, а нарочито на било којој комеморацији за страдале Јевреје, сматраћу то јавним ругањем Председнице Јеврејима-жртвама етничког чишћења у Независној Држави Хрватској и њиховим потомцима.“

Kolinda-Grabar-490

То је реченица из отвореног писма Јулије Кош, јеврејске интелектуалке и пензионисане библиотекарке Јеврејске општине Загреб чија је породица убијена у Холокаусту, којим је ових дана директорку Спомен подручја Јасеновац Наташу Јовичић позвала да одбије саветничко место које јој је понудила председница Републике.

У оштро интонираном писму, Јулија Кош оспорава Наташи Јовичић стручне компетенције да саветује председницу државе у питањима Холокауста, понављајући своју јавно већ изнесену тврдњу како је Јовичић одговорна за прикривање истине о Холокаусту и геноциду у садашњој поставци Спомен подручја Јасеновац.

„Након свега што знам о вашем професионалном деловању у последњој деценији, згрозила ме је вест да Председница Републике Хрватске најављује Ваше именовање за своју саветницу за питања Холокауста. Апелујем: С поштовањем одбијте понуђену дужност! Пронађите у себи снаге и људског поштења за то, јер Ви добро знате да имате далеко премало знања о Холокаусту и о геноциду који се догодио на подручју бивше НДХ“, пише Кош у своме писму.

Тврди како би то „недовољно знање“ Наташе Јовичић било погубно за историјску истину о Јасеновцу и злочинима НДХ.

„Стога ће ово Отворено писмо истовремено бити, осим хрватским, израелским и међународним медијима, те највећем могућем броју заинтересованих особа у земљи и иностранству, достављено и (на знање) у Уред Председнице РХ. Ово стога што искрено верујем да Председница није још свесна ни мањег дела проблема уз који се у свету још живих преживелих жртава и потомака смртно страдалих Јевреја повезује Ваше име, као својеврсног експонента политике замагљивања историјске истине у Хрватској,” наводи се у писму.

Јулија Кош једна је од оних који су у више наврата јавно критиковали садашњу поставку јасеновачког музеја, тврдећи да замагљује и прикрива историјску истину о почињеном геноциду. Притом је Кош подсетила како је и сама Наташа Јовичић својевремено признала да поставка има недостатака те врсте, али да их управа музеја настоји да исправи. То, међутим, до данас није учињено. Јулија Кош је и спољна сарадница израелске установе Yad Vashem, која чува успомену на јеврејске жртве Холокауста. Лично је припремила материјале и доказе за проглашење више од 55 хрватских Праведника међу народима, што је више од половине укупно проглашених Праведника међу народима из Хрватске.

У једној од својих стручних анализа Кош наводи да поставка Јасеновца имплицира да за геноцид у НДХ претежну одговорност сноси немачки и италијански окупатор, док се улога усташа представља у пасивном смислу, а злочин се „више прикрива него приказује.”

Подсећамо да се вечерас одржава трибина на Правном факултету у Београду под називом „Јасеновац јуче и данас”, учесници су проф. др Жарко Видовић и рабин Исак Асиел.

Plakat-jasenovac

Наслов: Стање ствари

(Novi list/Israel News, 22. 4. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-4c1Categories: Преносимо

Оставите коментар