Шамбези: Трећи састанак Специјалне међуправославне комисије

Трећи радни састанак Специјалне комисије за ревизију и редакцију текстова за дневни ред будућег Светог и Великог Сабора Православне Цркве, одржава се ове седмице, од 30. марта до 3. априла, у Православном центру Васељенске Патријаршије у Шамбезију код Женеве.

398dionisiat1

С обзиром на то да је Комисија на претходна два састанка с успехом редиговала старије текстове који су захтевали веће захвате (однос Православне Цркве према инославнима, као и допринос Цркве миру и јединству међу народима и укидању расних и других дискриминација), теме овог састанка су: 1) значај поста, 2) проблеми брака и породице и 3) питање црквеног календара, које су већ раније разматране и које захтевају само мању редактуру текста, без суштинских захвата.

Сви текстови ће бити поднети на увид и одобрење помесним Црквама, а потом на свеправославну потврду, јер сви треба да буду усвојени консензусом, на следећој Петој свеправославној предсаборској конференцији, која би према динамици рада и предвиђеном програму мола бити одржана у јуну или на јесен текуће године.

У раду поменутог скупа учествују представници свих петнаест помесних Православних Цркава.  У име Српске Православне Цркве у раду Комисије учествују Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, овога пута као председавајући редакционог одбора Комисије, Епископ бачки г. Иринеј као саветник и протопрезвитер Гајо Гајић као секретар.

Радом Комисије председава Митрополит пергамски г. Јован (Цариградска Патријаршија), сходно поретку Цркава. Изузетан рад редакционог одбора дао је резултате већ првог дана, када је редигован текст о Посту.

Комисија наставља рад разматрањем питања везаних за проблеме породице и брака, који су у налету секуларног  духа живота као институција, можда и више него било која друга Света Тајна Цркве, изузетно угрожени.

Информативна служба СПЦ

(Сајт СПЦ, 31. 3. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3WiCategories: Преносимо

2 replies

  1. Добро је да је Информативна служба СПЦ овога пута била агилна. На неки начин, тиме је потврдила информацију светосавља.орг коју је пренијело Стање ствари да је на прошлом засиједању Комисије најспорније питање био однос према хомосексуалности. Из садашњег засиједања мало чуди вијест да је сагласност о црквеном календару већ раније постигнута. Значи ли то да ће се све Православне помјесне цркве придржавати Пасхалије Првог васељенског сабора? (Сада од ње грубо одступа Финска црква, а дјелимично и све новокалендарске цркве: скраћивање Петровског и других постова.). Како послије овог засиједања остају већ прилично усаглашени текстови о проглашењу аутономије и аутокефалије цркава (питање о диптисима још је неусаглашено, мада од избијања економске кризе на острву, Кипарска црква иако ранга архиепископије више не захтјева пето мјесто сада резервисано за Московску патријаршију, што је у Руској цркви тумачено као настојање Грка да обезбиједе некадашњи „пентархијски систем“ у прилично измјењеним условима), може да се каже да би, без задирања у архијерејима дату учитељску благодат у Цркви Божијој, сва пуноћа Цркве, клир, монаштво, лаос Божији, могли да буду упзнати са припремљеним документима предстојећег Великог сабора.

Оставите коментар