Премијер обећао повећање плата и пензија, економисти кажу да је то немогуће (преглед штампе за 27. 3. 2015)

Петак, 27. март, преглед најважнијих тема на насловним странама у српској штампи

Београд, 26. 3. 2015. – у Палати Србија данас је одржано прво јавно надметање за продају службених моторних возила у власништву државе Србије. Да нам је толико добро не бисмо морали да повећамо плате и пензије, већ бисмо били задовољни њима – каже Милојко Арсић. Копилот авиокомпаније Џерман вингс, који је идентификован као Немац Андреас Лубиц (28), намерно је оборио авион „ербас“ на лету 9525. Вакцинација деце у Србији биће обавезна. Руси се добро припремили за наступ на београдској конференцији.

Лима, 26.03.2015 - ревија колекција јесен-зима 2015/16. на Недељи моде у престоници Перуа: колекција - Ana Maria Guiulfo

Лима, 26.03.2015 – ревија колекција јесен-зима 2015/16. на Недељи моде у престоници Перуа: колекција – Ana Maria Guiulfo

Вучић би због рејтинга да повећа смањене плате и пензије

Постоји могућност да се пензије и плате запосленима у јавном сектору повећају још у току ове године. Ово је, учествујући на регионалној конференцији Бизнис плус, најавио премијер Александар Вучић. О томе ће, како каже тек разговарати са ММФ са којим Србија има аранжман из предострожности, за чије потписивање је први услов био управо смањење плата и пензија, пишу Новости.

Економисти, међутим, нису били одушевљени вешћу о евентуалном повећању плата и пензија. Љубомиру Маџару је Политика узела муштулук да постоји могућност да ће му пензија бити повећана. „Бојим се да је премијера повукла жеља за популарношћу, па је тако и обећао нешто што неће моћи да испуни. А ако испуни онда то неће бити добро за српску економију” – казао је Маџар. Ни Милојка Арсића, професора Економског факултета, није обрадовала вест о евентуалном повећању плата запослених у јавном сектору. „Да нам је толико добро не бисмо морали да повећамо плате и пензије, већ бисмо били задовољни њима. Знатно мањи дефицит у првом кварталу великим делом биће остварен деловањем једнократних фактора, као што су наплате дивиденди од јавних предузећа, али и врло ниски ниво јавних инвестиција. Ако би се вредност уплата јавних предузећа равномерно распоредила по месецима фискални дефицит у првом кварталу износио би око 40 милијарди динара. Да су јавне инвестиције биле на „нормалном” нивоу дефицит би био већи за још неколико милијарди динара” – казао је Арсић и закључио да ово није излазна стратегија власти да оконча штрајк просветара.

Београд, 26.03.2015 - Влада Јапана донирала јавном сектору Републике Србије 117 возила „мазда 3”

Београд, 26.03.2015 – Влада Јапана донирала јавном сектору Републике Србије 117 возила „мазда 3”

Копилот побио 150 људи

Копилот авиокомпаније Џерман вингс, који је идентификован као Немац Андреас Лубиц (28), намерно је оборио авион „ербас“ на лету 9525, тако што је летелицу усмерио ка француским Алпима, док је пилот хистерично лупао на врата, покушавајући да уђе у пилотску кабину, рекао је јуче на конференцији за новинаре у Паризу Брис Робин, тужилац из Марсеља, позивајући се на истражитеље француског ваздухопловства, који су имали увид у снимак с црне кутије. Авион А320, који је летео из Барселоне у Дизелдорф, срушио се у уторак са 150 путника и чланова посаде, пошто је достигавши крузинг висину, почео да пада, а затим изгубио контакт с контролом летења, пише Данас.

Родитељи копилота Андреаса Лубица, којег се сумњичи да је намерно изазвао смрт 150 људи, сазнали су за његову улогу у несрећи пре него што су француски тужиоци јавно објавили информације. Према изјавама сведока, вест их је шокирала и ужаснула. Када су их довезли на место несреће, одвојили су их од других рођака страдалих и предали жандармерији на испитивање. Лубицови су добростојећа породица, чији дом у Монтабауру вреди пола милиона евра. Његов отац је успешан пословни човек, а мајка професор клавира, пишу Новости.

„Авион је управо пао ту, ударио је у планину – рекао је уплашени комшија тог јутра, само неколико минута после експлозије, показујући руком на Алпе који се подижу практично одмах иза града. Сви смо били у шоку, пратили смо вести на телевизији, спасилачке екипе одмах су из Гренобла кренуле да претражују терен”, прича за Политику Арно Гујон, председник француске хуманитарне организације „Солидарност за Косово”, описујући трагедију у којој је приликом удара „ербаса 320” немачке компаније „Џерманвингс” у алпске планине пре три дана погинуло 150 особа. Гренобл, у којем је наш саговорник тренутно у посети родитељима, налази се, каже, „три брда” од места удеса и многи житељи су прискочили у помоћ, али нажалост нису имали кога да спасу.

Могерини: Речи, а посебно дела о стратешком придруживању ЕУ

Очекујем да Београд испоштује правне обавезе које је преузео процесом приступања Унији, истиче у интервјуу за Данас Федерика Могерини, висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност, одговарајући на питања о одбијању српских власти да ускладе спољну политику са ЕУ и уведу санкције Русији. Дан уочи прве посете Србији у својству шефице дипломатије ЕУ, Могерини у интервјуу за тај лист истиче чињеницу да је Србија прокламовала процес приступања пуноправном чланству у Европској унији за свој кључни стратешки циљ, указујући да је то премијер Вучић недвосмислено поновио током посете председника Руске Федерације Владимира Путина Београду, 16. октобра, прошле године. У контексту односа према Русији, шефица дипломатије ЕУ очекује да ће српске власти показати да се Србија држи свог стратешког циља придруживања ЕУ – речима, а посебно делима. Она одбацује наводе да ЕУ гледа кроз прсте Београду када је реч о унутрашњим реформама, због спремности да се реши питање Косова, напомињући да се економске, социјалне и политичке реформе морају остварити и применити без одлагања.

Sand Springs/Оклахома, 26.03.2015 - последице торнада у савезној држави Оклахоми

Sand Springs/Оклахома, 26.03.2015 – последице торнада у савезној држави Оклахоми

Превирања у напредњачким одборима

Неки од локалних напредњака стављају знак једнакости између партије и секте, а политичко једноумље у СНС није пожељно, каже за Политику Игор Мировић, о превирањима у локалним одборима странке у Нишу, Брусу, Лесковцу. Потпредседник СНС Радомир Николић смењује одборе и поставља своје људе, што је пуч на Александра Вучића, пише Курир.

Вакцинација ће бити обавезна

Вакцинација деце у Србији биће обавезна, пишу Новости. Уосталом, и све развијене европске земље имају своје спискове обавезних вакцина, направљене, с једне стране, према процени ризика од појединих зараза, и финансијских могућности за спровођење обавезне вакцинације, с друге стране. На тим списковима обавезних је од 12 до 14 вакцина. У Србији је обухват обавезном вакцинацијом углавном добар, али око 2.000 деце сваке године остане невакцинисано. За одбијање вакцине важећим законом запрећена је казна за родитеље до 50.000 динара, али се у пракси не наплаћује. У Америци, рецимо, где је обавезно 15 вакцина, основни податак који траже од усељеника је – да ли су вакцинисани. Ко ће да каже да САД нису демократска земља или да они немају антивакцинални лоби, али ни у обданиште, ни на факултет или радно место не може нико ко није вакцинисан, а из обавезне имунизације изузети су само они који из верских убеђења не желе да се вакцинишу.

Притисци на Бранку Прпу

Госпођо, ви се ничега не сећате. Је ли вам јасно? Ви не можете да направите ову реконструкцију. Јесте ли ме схватили? – била је ово директна претња Бранки Прпи, невенчаној супрузи Славка Ћурувије, кад је више од годину и по после убиства, први пут позвана у београдску полицију ради препознавања могућих нападача и прављења фото-робота, пишу Новости. Везано за препознавање нападача, у истрази је говорио и бивши министар унутрашњих послова Душан Михајловић, који је саслушан у јуну прошле године. Према наводима у оптужници, он је казао да је Прпа код њега дошла у јесен 2003. године и „саопштила да је у ранијој истрази изјавила да је Ћурувијин убица имао фантомку и да није могла да га препозна“: Казала ми је да је то урадила јер се плашила за свој живот и да није имала поверења у тадашњу полицију, али да сада има поверење и да може да изјави како убица није имао фантомку.

Игор Јурић: За овакав злочин мало 40 година

Умро сам са мојом Тијаном, каже за Блиц Игор Јурић, отац мале Тијане Јурић коју је убио монструм прошлог лета код Бајмока. За овакав злочин 40 година није довољна казна, каже Игор, наводећи да Србија мора да пооштри санкције нарочито када су жртве деца. „Убудуће злочинци слични Драгану Ђурићу морају бити свесни да никада неће бити на слободи” – каже Игор Јурић. Припремно рочиште на суђењу Драгану Ђурићу, осумњиченом за силовање и убиство Тијане Јурић, биће одржано 2. априла у Вишем суду у Суботици.

Крај мандата поверенице за равноправност

Повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић неће се кандидовати за други петогодишњи мандат на тој функцији, иако јој Закон о забрани дискриминације то дозвољава, сазнаје Данас. Петрушићева је на место поверенице изабрана 5. маја 2010. одлуком Народне скупштине. Према Закону, парламент мора најкасније три месеца након истека мандата Петрушићеве да изабере новог повереника или повереницу, а то је у овом случају 5. август.

Дуња Мијатовић: Никада нисам оптужила државу за цензуру

Очекујем да ћемо на данашњем састанку са премијером Александром Вучићем видети на који начин се може више урадити на унапређењу стања слободе медија у Србији, шта је он планирао и поновићу све моје поруке које сам давно рекла, а које се нису промениле, истиче за Данас Дуња Мијатовић, представница Организације за европску безбедности и сарадњу, која борави у Београду поводом међународне конференције о заштити новинара.Током своје посете, како каже, разговарала је и са министрима спољних послова и културе – Ивицом Дачићем и Иваном Тасовцем. „Никада нисам оптужила државу за цензуру, већ сам од државе тражила да уради све да то спречи. То је велика разлика. Зашто је то изманипулисано у јавности, ја не могу говорити. Друга ствар, ја се никада нисам укључила у вербалну комуникацију јавно са премијером. Ја сам поновила свој став и обавестила јавност да је дошло до телефонског разговора између мене и премијера, који је био на једном врло високо професионалном нивоу. Разговор је био врло пријатан, конструктиван и он је рекао да ће урадити све што је у његовој моћи да се одговори на све ствари које сам навела у свом саопштењу. Са моје стране је дошло до појашњења да сам позвала владу да уради нешто, јер немам кога другог позвати нити имам какве доказе доставити, то држава треба да уради” – каже Мијатовићева.

Москва, 26.03.2015 - председник Русије Владимир Путин током данашњег састанка са званичницима Федералне службе безбедности (ФСБ) у Москви: Владимир Владимирович Путин, Николај Платонович Патрушев - генерални секретар ФСБ, Јуриј Јаковљевич Чајка - главни тужилац Русије, Александар Васиљевич Бортников - шеф ФСБ

Москва, 26.03.2015 – председник Русије Владимир Путин током данашњег састанка са званичницима Федералне службе безбедности (ФСБ) у Москви: Владимир Владимирович Путин, Николај Платонович Патрушев – генерални секретар ФСБ, Јуриј Јаковљевич Чајка – главни тужилац Русије, Александар Васиљевич Бортников – шеф ФСБ 

Руско-украјински рат на београдској конференцији

Први пут пошто је Србија преузела председавање Организацији за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС), у Београд је јуче стигла Дуња Мијатовић, представница ОЕБС-а за сарадњу са медијима, како би учествовала у Палати „Србија” на међународној конференцији посвећеној заштити безбедности и интегритету новинара. Када је Мијатовићева у контексту неразјашњених убистава споменула име убијене руске новинарке Ане Политиковске, дошло је до „експлозије” међу руском делегацијом која је оштро демантовала представницу ОЕБС-а речима да је то убиство истражено и да су починиоци приведени правди. Даље излагање представника Руске Федерације одвијало се по рецепту западних медија који су, и много пре рата са Украјином, настојали да ову земљу представе као непријатеља. Дакле, присутни су могли да чују низ имена руских медијских радника који су на територији Украјине киднаповани, прогнани, стављени на разне дискриминаторне спискове… Нема сумње, пише Политика, да су Руси унапред режирали наступ на београдској конференцији, будући да је баш на београдској конференцији незванично представљена публикација „Ратни злочин оружаних и безбедносних украјинских снага: тортура и нељудски третман”.

Драгољуб Петровић

(Балкан магазин, 27. 3. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3TACategories: Посрбљено

1 reply

  1. Један део старих возила које држава продаје на лицитацији су деценијама стара Заставина возила која су једва у возном стању и могу једино да иду право на отпад.
    С друге стране, зачуђујуће је колико Полиција има возила с високим нивоом скупе опреме (види се по точковима од лаке легуре), која коштају и до два пута више од истог возила с основном опремом.

    Мислим да се неће ништа много променити – покушавају да се отарасе старих возила и уграбе нове мазде поклоњене од стране Јапанске владе.

Оставите коментар