Оливера Поповић: Умиремо од грипа јер га носимо „на ногама” и јер се не вакцинишемо

olivera-popovic.pngДо потресне вести да је на Инфективној клиници у Београду због грипа умрла трудница у петом месецу трудноће, коју је „Политика” објавили пре тачно девет дана, у Србији, према званичним извештајима, није било смртних случајева од грипа. Ни смрти, ни епидемије. Грип је заправо био само „грипчић”. Лекари су говорили да има „средњи интензитет активности”. Ни то што је пет дана уочи смрти несрећне жене из Крњева, од грипа на Војномедицинској академији умро и млад човек у 34. години, из Ужица, није упалило ничији аларм. Све је било „уобичајено за ово доба године”. И није било „одскакања”, говорили су лекари. Ма шта то значило.

Новинари, шта се чудите?! Па, од грипа се увек умирало и умираће се – чули смо „лекције” неколико пута.

А, онда је кренула лавина лоших вести: умро је генетичар из Београда, па мушкарац из Параћина, потом још једна жена из Новог Пазара… Огласио се и Институт за јавно здравље „Батут” и први пут у редовним недељним извештајима објавио да је до 6. марта умрло 15 особа од грипа. У последњем извештају од пре два дана, тај број је већ нарастао на 24. И овај број изгледа неће бити коначан, јер на респираторима битку за живот води још најмање десетак тешко оболелих.

Зато се мора поставити питање: како то да наши суседи немају већи број умрлих, јер Србија ипак није изоловано острво. Хрватска и Црна Гора су пријавиле по два смртна исхода, Словенија четири, а ми двоцифрени број. Слична ствар се 2013. године догађала са грозницом „западног Нила” – у Србији је умрло 33 људи, убедљиво највише у Европи.

И опет се умире од „старог знанца”. То је вирус који је цео свет звао „свињским”, а сада га зовемо Х1Н1. Или, по српски – сезонски.

Али епидемију су тек пре неколико дана први прогласили Шумадинци.

Касно обраћање лекару због симптома болести је нажалост први разлог зашто нас је грип „изненадио” усред сезоне. Многи су без посла, па и без здравствене књижице, и самим тим и без могућности да их лекар у дому здравља прегледа због „шмрцања” и температуре.

Други разлог је тај што имамо лошу навику да и када смо болесни не узимамо боловање, него грип носимо „на ногама”. Докторка из једног београдског дома здравља каже да око 10 одсто пацијената не послуша савет о боловању. Мртви су болесни, али настављају да раде. Јер, раде „на одређено” или код приватника. Да се не лажемо, боловање је луксуз за све.

Ипак, најважнији разлог зашто нас грип фатално обара јесте тај што се не вакцинишемо. Сви умрли су били невакцинисани. Вакцину против грипа не воле ни доктори ни медицинске сестре: од 80 оболелих од грипа у болници „Топоница” код Ниша, шесторо су медицински радници.

Наслов: Стање ствари

(Политика, 13. 3. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3MB



Categories: Преносимо

13 replies

  1. Добар текст. Погледао сам сајт Института “Батут“ и приметио да када се говори о грипу (инфлуенци) нема листе ризичних група становништва које би требало неизоставно да буду вакцинисане, и није изричито речено када треба примити вакцину – а то је јако важно: то треба да буде од половине октобра – најкасније до половине новембра (да би се пружило времена за формирање имунитета), затим није ништа јасно речено за ризичне групе (које, наравно, нису ни наведене!) – а њих свакако треба вакцинисати, као и да вакцину треба примати сваке године. Некако се не стиче утисак о активности тог института према јавности на пропагирању вакцинације – а и то је сигурно један од важних узрока зашто јавност све више толику пажњу поклања на анти-вакцинационим активисткињама-алапачама типа неке лекарке (?) Велкове (без иједног објављеног стручног рада о имунизацији!), или неке певаљке Карлеуше (неспособне да ишта лепо отпева, али зато “све“ показује – мада то и није релевантно за ово питање , али релевеантно је да та не зна ништа паметно да каже)… Поука: тај институт “Батут“ би већ сада требало да се припрема за бољу активност, и то без уобичајеног чиновничког менталитета, на том пољу за следећу сезону (2015/16г.).

  2. Вакцинација је ствар слободног избора сваког грађанина!
    За сада је тако по Закону о здравственој заштити Републике Србије.
    По Закону о здравственој заштити и правима пацијената /члан 25/ сваки грађанин има право да одбије вакцинацију: ”Сваки грађанин има право да здравствену заштиту остварује уз поштовање највишег могућег стандарда људских права и вредности, односно има права на физички и психички интегритет и на безбедност његове личности , као и на уважавање његових морланих, културних, религијских и филозофских убеђења.”
    На овај део Закона треба да се позове ко жели да одбије вакцине.

    У скоро свим земљама Европе вакцинација НИЈЕ ОБАВЕЗНА, осим у Србији,
    Македонији, БиХ, Црна Гора, Хрватска, Словенија, Чешка ,Словачка, Мађарска,
    Пољска, Румунија, Бугарска – земљама бивше Источне Европе, а које су се
    прикључиле или чекају прикључење у ЕУ!

    Ако немамо домаће вакцине, како законодавац може казнити било кога, а
    не гарантује исправност исте у погледу нежељених појава?
    Важећи законски прописи – о обавезној вакцинацији – донети су у време
    када је бивша Југославија, а касније СРЈ и Србија /донедавно/ производили
    сопствене /домаће/ вакцине.
    Замислите молим вас, увозне вакцине, нико не сноси одговорност за евентуалне трајне и трагичне последице по децу.
    Увозне вакцине нико у Србији не може да тестира јер више немамо могућности
    за тако нешто, због бесловесне одлуке Владе да се приватизује Институт Торлак.
    И, на крају, по важећем Закону о здравственој заштити грађанин може да одбије вакцинацују јер је његово здравље – његово лично право и властан је да самостално одлучује!!!
    Свакако, за овакву врсту насилништва државе над сопственим становништвом, појединцем, треба се обратити адвокату за правну помоћ, и никако не прихватати вакцинацију.
    И не само то, не треба ни потписивати само одбијање вакцинације, јер ако лекар који преписује вакцину одбија да потпише одговорност за евентуалне последице, по тој логици ни пацијент не мора да потпише да одбија вакцинацију!!!!
    Наравно, они се служе триковима, па уцењују родитеље уписом у школу и тсл.
    Али, родитељ мора остати доследан, по сваку цену, и не сме дозволити вакцинацију свог детета неким СМЕЋЕМ ОД ВАКЦИНЕ, чија нежељена дејства нису довољно испитана, а нико не сноси одговорност ако се испоље.

    Драган Славнић

  3. Два питања:
    1. Колико се може веровати дијагнозама смрти (је ли грип стварно узрочник смрти или се приписује грипу само да се народ натера на још један вакциноцид)?
    2. Зашто држава, ако је већ уништила наш институт, не увезе вакцине од више призвођача (не само од Новотариса) и да на сваком паковању тачно стоји спецификација шта се унутра налази (тако да грађани могу бирати)?

  4. Јован Качаки said:

    помињете певаљке и алапаче,
    a да ли је по вама приучени клинички асистент – етрурац, достојан функције министра здравља?
    Шта мислите, још колико дуго ће министарство здравља издржати на ногама под оваквом управом?

  5. @Драган, @Hiperborejac: Ја сматрам да је свака модерна држава дужна да свакоме коме је то медицински потребно, ПОНУДИ, БЕЗ ПРИМОРАВАЊА И САНКЦИЈА прилику да себе/своје дете бесплатно вакцинише против инфективних болести које се могу вакцинацијом спречити. Ко жели:ОК, ко не жели: његова/њена ствар, и готово. Оно што ме код таквих као ви жалости је да сте толико параноидни да под сумњу стављате увозне вакцине само због тога што нису домаће. Па, зар заиста уображавате да специјално за вас ти “злобници” из западних фармацеутских компанија производе посебно конципиране, штетне вакцине? Стварно вас жалим. Ја сам лекар, специјалиста медицинске микробиологије и имунологије, отац – који је своју децу по врло давном исељењу из СФРЈ у Западну Европу вакцинисао (у споразуму са мајком, такође лекарем) свим тим језивим, поквареним, непровереним, штетним западним вакцинама. За дивно чудо, та деца су преживела, одрасла, склопила бракове, а сада имамо и унуке, који су опет тим “ђубретом“ вакцинисани – па опет – за дивно чудо – још су сви живи и здрави. А за комплетирање нашег самоубилачког инстинкта, после 60-те године живота смо и ја и супруга вакцинисани и ревакцинисани против пнеумокока – ама, ни то нам није доста, него се сваке године вакцинишемо против инфлуенце…. и…? Већ скоро 20 година после тога, за сада још увек нисмо отегли папке. А докле ћемо – не знамо…

  6. Јесте, али прећуткујете да једете бели лук и цимет свакодневно…

  7. Носимо на ногама, јер не смемо да одемо на боловање.

  8. интересантна чињеница од пре неки дан – кошаркаши Партизана, иако су вакцинисани против грипа, су десетковани – грипом!

    шта овај гласноговорник фарако мафије булазни?????

  9. @Јован Качаки
    Да ли сте вакцинисани страним вакцинама, или вакцинама земље, државе,
    у којој живите?
    Свакако да су то биле / а и сада јесу/ ДОМАЋЕ вакцине домицилне државе.
    Ако сте вакцинисани /Ви и Ваша деца/ страним вакцинама, свакако да су
    те вакцине провере не од стране референтне здравствене установе земље
    у којој живите, а Србија, на жалост, више нема ткву рефернетну установу.
    Видите, Ви се заклањате иза струке, а губите из вида да постоје Ваше колеге
    које не деле тај Ваш став, и то врло аргументовано и копетентно, само се таквима не дозвољава да изнесу своје мишљење.
    Осим тога, у Србију стижу вакцине из земаља које су 1999-е године посејале
    осиромашени уранијум /и ко зна које још отророве/ по целој територији Србије,
    и зато је разумљива задршка и отклон према вакцинама из тих земаља.
    Зашто не увозимо вакцине из Русије, они нас нису бомардовали осиромашеним уранијумом, не намећу нама /ни осталом свету/ ГМО храну,
    не запрашују токсичним аеросолима /”ккејмтрејловима”/ небо изнад Србије,
    не намећу перверзију хомосексуализма – истополних бракова и усвајање деце
    од таквих брачника…
    Видите, чим је Новартис купио ”Торлак”, одмах је Галеници наређено да укине
    производњу ДОМАЋЕГ ПЕНИЦИЛИНА – а зашто???
    Ето, и ја сам превалио 6о-у годину живота, и до сада се нисам вакцинисао
    од грипа, па сам жив и здрав, заједно са својом вишечланом породицом!

    Драган Слацнић

  10. @мудријашsaid: “интересантна чињеница од пре неки дан – кошаркаши Партизана, иако су вакцинисани против грипа, су десетковани – грипом!
    шта овај гласноговорник фарако мафије булазни?????”
    1. Треба знати да се вакцинација врши против ВИРУСА ИНФЛУЕНЦЕ (одређеног типа за ту годину, а ниједна вакциnа не пружа 100% заштиту), као и да се у народу грипом назива сваки мало јачи назеб (а то узрокује маса разних вируса који немају везе са вирусом инфлуенце, па зато вакцина против “грипа“, како се то уобичајено назива уопште не може да штити против тих назеба).
    2. Без информације о датуму вакцинације тих кошаркаша и датуму њиховог разбољевања, као и – најважније: информације који је тачно вирус од тих оболелих кошаркаша изолован (што највероватније уопште није ни урађено), то што Ви тврдите је обично булажњење.

  11. @Драган пита @Јован Качаки: „Да ли сте вакцинисани страним вакцинама, или вакцинама земље, државе, у којој живите?“ Одговор: Страним.
    „Свакако да су то биле / а и сада јесу/ ДОМАЋЕ вакцине домицилне државе.“ Одговор: Нису. Америчке и француске.
    „Ако сте вакцинисани /Ви и Ваша деца/ страним вакцинама, свакако да су те вакцине проверене од стране референтне здравствене установе земље у којој живите“ Одговор: Свакако. То је холандски Државни Завод за здравствену заштиту (Rijksinstituut voor de Volksgezondheid en Milieu Hygiene: енглески линк http://www.rivm.nl/en)
    „Видите, Ви се заклањате иза струке, а губите из вида да постоје Ваше колеге које не деле тај Ваш став, и то врло аргументовано и копетентно, само се таквима не дозвољава да изнесу своје мишљење“. Одговор: Уопште се не заклањам. Довољно сам стручан да знам о чему говорим. (Идите на Медлајн http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/ , укуцајте Katchaki и погледајте, па онда Kacaki и погледајте, саберите то, и каш`ће Вам се само).Ја сам “налетео“ на српском интернету углавном само на неку лекарку (?) Велков која заиста нема ниједан објављени стручни рад о питањима инфективних болести, имунитета и вакцинације, а галами из све снаге против вакцинација. То довољно говори о њеној компетенцији да се са стручне стране осврће на питање инфективних болести и њиховог спречавања.
    Ваша даља питања су чисто политичке природе. Ја на њих не могу одговорити – то је питање које морате (на овај – или онај начин) рашчистити са властима земље у којој Ви живите.

  12. @Јован Качаки

    Драги пријатељу, јесам ли ја и многи слични мени параноици или не просудиће време. Оно што је сигурно је да сте ви слепи код очију или имате ите како разлога да форсирате причу да не постоји јавно обелодањена агенда да:
    1. Преко вакцинације смањити светску популацију. То није коктел отрова који вас након пар дана убије (ви тражите такав доказ да би се уверили у штетност) већ полагана смрт које нисте ни свесни.
    2. Помоћу разних врста вакцина вршити експерименти на људима (оно што је некад рађено на животињама) у циљу проналажења најбољих које ће бити доступне само одабранима (делу светске покварене елите)
    3. Вакцином се такође (оним произведеним у лабораторијама које контролишу западни зликовци) деци смањује интелигенција и претварају у послушну масу.
    4. Ако већ није а онда у врло блиској будућности ће преко ње да вам убаце и микро чип а да тога нећете бити ни свесни.

    Свако добро

  13. @Хиперборејац: У Вашем врло детаљном, логичном и разложном набрајању штетности вакцина (1..2..3..4), пропустили сте да поменете и онај најштетнији, најсмртоноснији, пети аспект тог пакленог, подмуклог плана западне светске покварене елите. Дакле, да исправим Ваш пропуст: 5. Вакцинација може и да спасава животе – али то је, у ствари, оно најштетније и најгрозније! Јер: нема ничег смртоноснијег од живота….њега нико није преживео!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading