Фондација „Достојанство“: Позив за учешће у писању Српског националног програма 2015-2030.

Одржан је први састанак Комисије за конкурс „Пројекат Србија“.

Уводном речју присутнима се најпре обратио председник Фондације Достојанство, Мирослав Илић који је том приликом представио најзначајније резултате Фондације у 2014. години. Такође, Илић је истакао да је најважнији пројекат Фондације за ову годину Конкурс „Пројекат Србија“ чији је основни циљ писање Српског националног програма 2015-2030. У конкурсу могу да учествују само особе млађе од 30 година које ће радити у трочланим тимовима.

program-srbija

На састанку су се члановима Комисије обратили и чланови Организационог одбора.

Стефан Сурлић је представио правилник оцењивања са освртом на процедуре, задатке чланова Комисије, рокове и тд. Сурлић је истакао да је неопходно да Комисија буде вишечлана због жеље да се окупи што више мудријих глава и истакнутих појединаца Србије.

Гојко Вукоје, руководилац пројекта, представио је медијски план активности попут: посете свим универзитетима у Србији, Црној Гори и Републици Српској, чему ће претходити позивно писмо за учешће у пројекту, слање билтена свим стипендистима који су по природи ствари најзаинтересованији за писање пројеката, коришћење савремених начина промоције (друштвене мреже), сарадња са СКОНУС-ом, интерактивна промоција.

Деспот Ковачевић је истакао шта се очекује од писаног рада који ће се бирати путем конкурса. Циљ је да се изабере рад који има свеобухватан приступ у изградњи српског националног интереса у 21. веку. Најбољи рад мора да добије своју практичну употребу у решавању проблема, а тим који буде изабран као најбољи мора да добије своје место у српској јавности као нешто најбоље што Србија поседује.

Чланови Комисије „Пројекат Србија“:

  • Бранимир Јовановић, директор Музеја Николе Тесле
  • Ненад Крстић, Филозофски факултет у Новом Саду
  • Слободан Владушић, Филозофски факултет у Новом Саду, уредник Летописа Матице Српске
  • Чедомир Антић, историчар, председник и оснивач Напредног клуба
  • Слободан Ерић, главни и одговорни уредник листа Геополитика
  • Срђан Јанићијевић, директор Мокрогорске школе менаџмента
  • Ратко Дмитровић, главни уредник листа Вечерње Новости
  • Милорад Вучелић, главни уредник листа Печат
  • Дарко Ђого, декан Теолошког факултета у Републици Српској
  • Петар Станојловић, редитељ РТС-а
  • пуковник Борислав Гроздић, Војна академија
  • Александар Врањеш, саветник председника Републике Српске
  • Миломир Марић, главни и одговорни уредник ХЕПИ телевизије
  • Стефан Сурлић, директор Центра за друштвена истраживања
  • Деспот Ковачевић, Институт за политичке студије
  • Владимир Божовић, председник УО Матице Српске у Црној Гори
  • Јован Попов, Филолошки факултет у Београду
  • Душан Савић, директор тренерске школе ФСС
  • Александар Протић, директор издавачке куће МИР
  • Дејан Мировић, Универзитет у Приштини
  • Симо Елаковић, Филозофски факултет у Београду
  • Млађан Ђорђевић, председник удружења Наша Србија
  • Жељко Цвијановић, главни уредник портала Нови Стандард
  • Боривој Рашуо, писац и бивши министар у влади РСК
  • Светко Ковач, генерал, бишви начелник ВБА
  • Ненад Боровчанин, државни секретар за омладину, Министарство омладине и спорта
  • Константин Добриловић, председник Хришћанско-слободарске платформе и одборник Скупштине Града Беча
  • Братислав Петковић, српски редитељ, драмски писац и бивши министар културе и информисања у Влади републике Србије
  • Андреј Фајгељ, директор Културног центра Новог Сада
  • Мирослав Паровић, докторанд на Факултету техничких наука​

(Факти, 4. 3. 2015)

ПРОЈЕКАТ СРБИЈА

Фондација Достојанство расписује конкурс за награду у вредности од 1.000.000,00 РСД

Пројектни задатак: Израда српског националног програма за 21. век (од 2015. до 2030. године)

Конкурс је отворен од 27. јануара 2015. године (Св. Сава)

s--nemanja

На сајту Фондације Достојанство (http://www.fonddostojanstvo.rs) од 27. јануара можете преузети пројектну документацију и конкурсне процедуре.

У времену великих јубилеја када обележавамо 900 година од рођења Стефана Немање, оснивача српске средњовековне државе; када се подсећамо Првог светског рата и славних победа које су наши преци извојевали за слободу; када прослављамо светску годину светла у част Михајла Пупина, једног од наших највећих научника и дипломата. У времену када су пред грађанима Србије велика искушења и изазови.

Када је од социјализма, комунизма, капитализма, либерализма, национализма и много других изама преживео и огољен остао само примитивизам. Када су обезвређени и унижени професори, учитељи, васпитачи, лекари, војници, полицајци, свештеници, инжењери, пољопривредници. У времену ишчекивања месија који се најављују са свих светских меридијана, док је сваке године 40 хиљада људи у Србији мање, а сваки десети становник наставља да живи у апсолутној беди.

Ми из Фондације Достојанство одлучили смо да упутимо позив свима који смеју, умеју и желе да пројектују победничку Србију. Свима који желе да буду део успешне нације и јаке државе. Свима који су вредно учили и марљиво радили, свима чији је карактер усмерен ка победи.

Свима који верују у себе и своје ближње – да се пријаве, потруде и понуде програм за Србију будућности. Потребно је понудити решења која ће Србији помоћи да опстане и развије се успешну, модерну и јаку државу. Србију по мери наших предака и потомака, које спаја заједничка љубав према врховној вредности – слободи.

Потребан нам је српски национални програм јер наша нација заслужује: право на достојанствен живот, право на извесну будућност, право на очување породице, право на рад, право на здраву храну, право на уређену државу, право да државу воде државници, право на национални понос.

Уверени да ниједан човек не може много да постигне када је сам, као и када је у великој групи људи, један од услова који треба да се испуни јесте формирање пројектног тима који се састоји од три члана (вође пројекта и два сарадника).

У сваком тиму ниједан такмичар не сме да буде старији од 30 година. На тај начин желимо да пружимо прилику новој неисказаној генерацији да понуди визију успешне Србије. Утисак нам је да су старије генерације пропустиле своју прилику. Међутим, то не значи да стимулишемо сукоб генерација јер у комисији која ће одлучивати о победнику биће већином заступљени људи старији од 30 година. Верујемо у њихово искуство.

Радови морају да се пошаљу на нашу адресу до 6. маја 2015. године , на Ђурђевдан, а одбрана најбољег пројекта и проглашење победника биће 28. јуна 2015. године, на Видовдан, у Тополи. Одбрана пројеката и проглашење победника биће јавна и отворена за заинтересовану публику.

Конкурс је отворен за све појединце без обзира на нацију, вероисповест и држављанство. У комисији која одлучује о победничком раду биће истакнути појединци у српском народу.

Тема које се морају обрадити у тексту програма:

Одабир стратешких праваца за развој Србије. Национални консензус, главни правци промена српског друштва. Интервенција државе у економски и социјални систем земље. Развој привреде у правцу развојно-производно-извозног концепта.Очување стратешких природних и привредних ресурса. Велики стратешки пројекат за Србију у 21. веку.

Очување и пренос културног идентитетског наслеђа на младе генерације. Припрема нових генерација да преузму радну одговорност за управљање државним и друштвеним процесима, стварање развојне и националне свести код младих генерација. Враћање образовању друштвеног угледа и стратешког значаја за државу.

Предлог нове грађанске парадигме, креирање новог модела људских ресурса, креирање атрактивног пословног амбијента, израда система нормативних инструмената и организационе подршке одрживог развоја. Ослањање на сопствене ресурсе у функцији решавање кључних проблема незапослености и сиромаштва.

Креирање пронаталитетне политике, заустављање демографског пражњења рубних подручја Србије. Креирање амбијента за бољу проходност у друштву базирано на позитивној селекцији. Уставно уређење, територијалне границе и безбедносни изазови по земљу.

Међународно позиционирање, политика према региону, политика према Србима у региону и расејању као и друге теме за које групе аутора сматрају да су од изузетног значаја за стварање модерне, развијене, јаке и стабилне државе Србије до 2030. године.

Структура националног програма:

  • Сажетак
  • Увод – тренутна позиције Србије
  • Опис проблематичних категорија које би требало променити у Србији
  • Детекција компаративних предности Србије, дефинисање конкретних решења проблема уз посебан осврт на нове и до сада некоришћене могућности
  • Закључак

Позивамо донаторе да подрже ПРОЈЕКАТ СРБИЈА.

Позив је отворен за све појединце, организације, фирме и институције које желе да подрже избор најбољег српског националног програма.

(Сајт Треће Србије)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3Eo



Categories: Вести над вестима

2 replies

  1. Нисам знао да је и Владушић са њима, деловао је као паметан човек… Али памет и неке друге врлине не иду увек заједно… Недостају Смајловић и Лазански…

    (За оне који не знају) Прво су украли назив организације ”Трећа Србија” чији сам оснивач у АПРу, сада имитарају мој блог (поднаслов је ”Начертаније Меморандума за 21. век”), и идеју ”30испод30” са ”Конференције младих лидера из дијаспоре” (где сам упознао Паровића и Фајгеља, а у чијој сам организацији учествовао па сам их звао као говорнике…).

    Да ли ће у свој ”национални” програм убацити и владавину права и слободу медија?

  2. ЋИРИЛИЦА МОРА ДА БУДЕ ВОДОРАВНА ОСНОВА, АЛИ И УСПРАВНА ВЕРТИКАЛА СВЕГ СРПСТВА

    Не знам много области везаних за национални програм Срба. Једно ипак знам. Ако се у најприоритетније питање националног програма не стави враћање Срба на своје национално писмо као једино писмо у редовном, свакодневном писању у језику Срба, боље је да се не сачињава никакав програм јер ће бити фалсификат. Срби су хиљаду година били у основи ћирилички народ и ћирилички треба и да остану. Без ћирилице Срби нису Срби нити ће Срби бити икада више ако не чувају своје писмо на коме су, као православан народ, крштени и описмењени. Откад су Срби насилно полатиничени у оваквом проценту, они су постали нешто што никада нису били пре латиничења.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading