У Подгорици одржан Светосимеоновски сабор

У Подгорици је данас одржан традиционални Светосимеоновски сабор којим Митрополија црногорско-приморска сваке године свршава спомен на родоначелника светородне лозе Немањића Стефана Немању, потоњег Светог Симеона Мироточивог.

Свету службу у Саборном храму Христовог Васкрсења служио је Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Амфилохије са шесторицом Епископа наше помјесне Цркве – бихаћко-петровачким Атанасијем, будимљанско-никшићким Јоаникијем, полошко-кумановским Јоакимом, брегалничким Марком, нишким Јованом и пакрачко-славонским Јованом, и многобројним свештенством.

sabor-2014-pg

У току Литургије Владика је чином протопрезвитера одликовао подгоричке свештенике Предрага Шћепановића и Мирчету Шљиванчанина и чином протођакона ђакона Владимира Јарамаза.

Литургијску бесједу одржао је Епископ бихаћко-петровачки Атанасије, који је рекао да је Митрополит Амфилохије, освијетљен свјетлошћу Светих Симеона и Саве, разумио да треба у тој свјетлости, у духу њенога трајања, освијетлити простор за трајање овом народу у овом времену.

„Он је такође разумио да треба стварати у духу те свјетлости, показати дјела која ће собом свијетлити, јер Господ није дао да статично боравимо у овом животу, да пасивно пролазимо кроз њега него је заповиједио да стварамо. И ево, управо стојимо на Божанској литургији у овоме светоме, предивноме храму који је најљепши довршени храм у нашој Српској цркви“, казао је Епископ бихаћко-петровачки.

На крају Литургије Митрополит Амфилохије је казао да је кроз Саборни храм Христовог Васкрсења васкрсао и храм Светог Симеона Мироточивог и Духовни центар на ушћу Рибнице у Морачу.

sabor-pg-1

„У Старој вароши, на мјесту названом Немањиним градом. Неки данас тврде како је то турска тврђава. Јесте, тачно, од 1474. године када је Мехмед Фатих Освајач освојио и Цариград и Рибницу. Он је ту створио тврђаву од онога што је ту постојало од другога вијека прије Христа, па редом до Светога Симеона. Од те године Турци су ту завладали као окупатори, а то мјесто данас, хвала Богу, поново васкрсава и обнавља се и овом светом литијом и споменом Светог Симеона и обновом његовога храма који је сигурно најмање из петнаестог вијека“, рекао је Митрополит Амфилохије.

Потом је улицама Подгорице прошла Светосимеоновска литија предвођена архијерејима и свештенством.

На Немањином граду на ушћу Рибнице у Морачу благосиљан је славски колач и одржана духовна академија.

Светосимеоновску бесједу одржао је књижевник Будимир Дубак који је казао да Свети Симеон Мироточиви, који је рођен на овом светом мјесту, свједочи да је његова лоза неискорјењива.

У програму су још учествовали Црквени хор „Бранко“ из Ниша и гуслар Стеван Вујачић.

Потом је на Немањином граду, онако како је Митрополит Амфилохије најавио у бесједи у Саборном храму, обављено освећење Духовног центра са катакомбном црквицом посвећеном Светом Симеону Мироточивом.

sabor-pg-2

Митрополит Амфилохије је након освећења казао да је у порти засађена лоза Светог Симеона Мироточивог.

„Од оне лозе коју смо већ посадили поред његовог пирга на Саборном храму. Он је његов символ и символ живог и опипљивог његовог присуства. Израсла је из његових моштију, па је добро да и овдје дође“, рекао је Митрополит Амфилохије.

Митрополит Амфилохије поклонио је вриједне иконе господи мјештанима Горану Пејановићу и Данку Радовићу, чији су преци сачували темеље и спомен овога древног, сада светосимеоновског храма.

Прослава празника Светог Симеона почела је синоћ у крипти подгоричког Саборног храма Васкрсења Христовог концертом духовне музике. Учествовали су чланови Хора „Бранко“ из Ниша под диригентском палицом Саре Цинцаревић, а изведен је и Божићни кондак – литургијска кантата Милорада Маринковића.

Поздравно слово изговорио је Митрополит Амфилохије, којему је уручена повеља почасног члана Хора „Бранко“ из Ниша.

Р. В.

(Митрополија црногорско-приморска, 21. 2. 2015)

 


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3ws



Categories: Преносимо

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading