Небојша Малић: Лепо што је Вучић признао да је потрчко и послушник

Александар Вучић: БИРН добио паре од ЕУ да говори против Владе Србије

Премијер Србије Александар Вучић одбацио је данас тврдње да је било манипулација у избору фирме која ће бити задужена за испумпавање воде у копу „Тамнава-Западно поље“.

463490_vucic-vlada-ap_f

„БИРН (Балканска истраживачка мрежа), то су они који су лагали око Ер Србије, они који су добили паре од господина Девенпорта и ЕУ да говоре нешто против Владе Србије. Тим лажовима реците да су опет лагали“, рекао је Вучић новинарима после седнице Председништва Српске напредне странке (СНС) у Београду.

Он је казао да је српска фирма „Енерготехника Јужна Бачка“ из Новог Сада имала бољу понуду од две иностране фирме које су конкурисале за тај посао.

„Стварно ми је много жао што смо оштетили те западне фирме“, додао је премијер.

БИРН: Наш текст је 100 одсто истинит

Координатор програма БИРН у Србији Слободан Георгијев казао је да БИРН стоји иза својих текстова и да је текст о испумпавању воде из копа Тамнава 100 одсто истинит.Георгиев је казао да не може да коментарише то што „неко каже да је лажов“ и да је „Испумпавање копа и буџета“ текст који је „чист и конзервативно написан“.

„Ми смо објавили текст иза кога стојимо. Наш текст је 100 одсто тачан, све је јасно, ми никада не објављујемо ствари за које немамо доказе. Жао ми је нико од колега није пренео тај текст“, казао је Георгијев.

Георгијев је додао да је прва тачна чињеница у тексту да Влада није испоштовала рок који је задала за испумпавање воде из копа „Тамнава-Западно поље“.

Бета

(Блиц, 9. 1. 2015)

Александар Вучић: Србија подржава независно и одважно новинарство

vucic-tanjuБЕОГРАД – Премијер Србије Александар Вучић саопштио је вечерас да је веома изненађен тврдњама Маје Коцијанчић, портпаролке Европске комисије за политику суседства и преговоре о проширењу, и истакао да Србија подржава независно новинарство и слободу изражавања.

Вучић је истакао да истински верује у вредности ЕУ али како је рекао, не верује да су лицемерје и лаж, као и прогон оних који слободно мисле и којима се не може наређивати свака реч и сваки потез „било каква вредност за коју се треба борити.„

„Веома сам изненађен најновијим тврдњама Маје Коцијанчић и одлучно одбацујем све њене неосноване тврдње,„ навео је Вучић у саопштењу.

Коцијанчићева је претходно данас негирала да ЕУ појединим организацијама, попут БИРН-а плаћа да воде кампању против српске владе, као што је рекао Вучић, навевши да ЕУ од српских власти очекује да обезбеде окружење које ће подржати слободу изражавања и медија.

„Србија подржава независно и одважно новинарство, као и слободу говора широм Европе и ван ње, и та слобода изражавања је основни принцип демократије. Управо зато, запрепашћен сам чињеницом да Маја Коцијанчић у име ЕУ покушава да ме ућутка, да ми забрани чак и да одговорим на питање новинара,” истакао је Вучић у саопштењу.

Он је додао да је свестан чињенице да је „само обичан председник Владе једне географски мале земље”, а да су Коцијанчићева Девенпорт „велики и важни функционери ЕУ” није ни помислио да ће његов „мали, обични одговор новинару на конференцији за штампу изазвати такав бес моћних и значајних људи.„

„Питам вас госпођо Коцијанчић и господине Девенпорт, да ли ви то забрањујете председнику Владе Србије да одговара на питања новинара, да ли покушавате да ми забраните да јавности Србије саопштим да оне који плаћате не говоре истину и да ли је слобода свакојаких речи дозвољена вама, а слобода изражавања и истине није дозвољена нама обичним смртницима,” истакао је Вучић у саопштењу.

Он је навео да је „знајући како и колико су под заштитом они који су изговарали неистине о Влади Србије”, грађане није ни обавестио да ти, који су код ЕУ победили по строгим процедурама, „покушали су да натерају Владу Србије да прихвати тендерску понуду једне западне компаније која је чак 23 милиона евра скупља од понуде српске компаније.„

„За вас тричавих 23 милиона евра. За мене и земљу коју водим великих 23 милиона,„ рекао је Вучић.

На крају, истински верујем у европске вредности, у вредности ЕУ, али не верујем да су лицемерје и лаж, као и прогон оних који слободно мисле и којима не можете да наређујете сваку реч и сваки потез било каква вредност за коју се треба борити, истакао је премијер Србије.

Он је рекао да је његов избор, упркос свим ризицима које се излаже, да буде слободан и довољно одважан да води независну и суверену земљу на путу ка ЕУ.

Узгред, ако вам лично представљам сметњу јер нећу да будем ваша лутка на повоцу, већ само слуга грађана Србије, јасно ме и недвосмислено о томе обавестите, и не брините, склонићу вам се са пута , а знам да има много оних који чекају да улогу потрчка и послушника истог секунда преузму, наводи се у изјави премијера Вучића.

Танјуг

(Политика, 10. 1. 2015)

Маја Коцијанчич: Свакој влади неопходна је критика

Европска унија од српских власти очекује да обезбеде окружење које ће подржати слободу изражавања и медија

kocijancicМаја Коцијанчич, портпаролка Европске комисије за политику суседства и преговоре о проширењу, одбацила је јуче као неосноване тврдње премијера Србије Александра Вучића „да ЕУ појединим организацијама плаћа да воде кампање против српске владе”.

Подсетимо, Вучић је у петак изјавио да је Балканска истраживачка мрежа (БИРН) била плаћена да говори против „Ер Србије” и недавно о наводним манипулацијама у избору фирме за испумпавање воде у копу „Тамнава Западно поље”. „То су они који су лагали о ’Ер Србија’, они који су добили паре од господина (шефа Мисије ЕУ у Србији Мајкла) Давенпорта и ЕУ да говоре нешто против Владе. Тим лажовима реците да су опет лагали”, поручио је тада Вучић.

С друге стране, Европска комисија, чија је Коцијачич портпарол, сматра да би влада Србије на критику медија требало да реагује на конструктиван начин, а не да је гуше.

„Европска унија подржава независно и одважно новинарство, као и слободу говора широм Европе и изван ње. Слобода изражавања је основни принцип демократије. У настојањима да подржи слободу говора, ЕУ, између осталих активности, пружа бесповратна финансијска средства независним и невладиним организацијама у целом региону, која додељује на такмичарској основи и у складу са строгим процедурама. Сви корисници овакве помоћи имају пуну уређивачку независност и једини су одговорни за објављени материјал. ЕУ од српских власти очекује да обезбеде окружење које ће подржати слободу изражавања и медија. Критика медија, попут оне коју упућује БИРН, неопходна је како би се осигурала стварна одговорност изабраних влада; владе би требало да заузврат реагују на такву критику на конструктиван и транспарентан начин, а не да је гуше”, наводи се у саопштењу Маје Коцијанчич.

И Независно удружење новинара Србије (НУНС) оштро је јуче протестовало због начина на који је премијер Србије Александар Вучић говорио о Балканској истраживачкој мрежи (БИРН). Како је пренео Танјуг, НУНС је оценио у саопштењу да је такво понашање председника Владе Србије отворени притисак, не само на новинаре БИРН-а, већ и угрожавање слободе медија. „Називање новинара БИРН-а „лажовима”, уз оптужбе да су добили новац да би „говорили нешто против Владе Србије”, речник је који припада прошлим временима и неприхватљив је за демократско друштво и државу која, како често истиче и сам Вучић, жели да постане део Европске Уније”, наводи у саопштењу НУНС-а.

М. А.

(Политика, 10. 1. 2015)

Небојша Малић: Лепо што је Вучић признао да је потрчко и послушник

За мене није вест да је BIRN пропагандни орган. То ми је било јасно пре 15 година, када су се још звали IWPR. Пратио сам – и критиковао – њихов рад 1999, када им је један од уредника био апологета шиптарског терора пригодног имена Фрон Наци. И када су цензурисали, а потом отпустили, једног енглеског новинара који се усудио да замери Хашкој инквизицији што користи лажљиве сведоке-сараднике (афера Момир Николић). Само, њих не плаћа ЕУ, него министарства спољних послова САД и Велике Британије, плус стандардни сумњивци из фондова за „отворено друштво“, демократију, људска права и остале методе „усрећивања“.

Vuchych је мало нервозан...

Vuchych је мало нервозан… 

Оно што јесте вест, међутим, је што је Olyksandr Vuchych, у својој патетичној „критици“ ове пропагандне организације – која само ради свој посао утеривања топузом Србије у ЕУропску лудницу – признао ко је и шта је он сам.

Наиме, у агенцијским извештајима који наводе његову изјаву – обавезно уз категорички деманти из Брисела, да не би било забуне ко је стварно господар – налази се и овај цитат:

„Узгред, ако вам лично представљам сметњу јер нећу да будем ваша лутка на повоцу, већ само слуга грађана Србије, јасно ме и недвосмислено о томе обавестите, и не брините, склонићу вам се са пута, а знам да има много оних који чекају да улогу потрчка и послушника истог секунда преузму.“

Погледајте шта је све ту речено. Прво се користи фраза „лутка на повоцу“; иначе очајно лоше преведена енглеска синтагма puppet on a string, која означава – марионету. Vuchych вели да он, као, неће да буде марионета, већ „само слуга грађана Србије“. Стварно? Било који слуга који би овако бесрамно, систематски, презриво и вулгарно упропаштавао свог господара, одавно би добио отказ. Једини контекст у којем ове речи имају икаквог смисла је ако под „грађанима Србије“ мисли на самозване „грађане“ и грађанисте, тј. квислиншки култ – док су за њега (и њих) нормални Срби тек презрени „народ“, који треба „преумљавати“ у ЕУропство.

Чак и да неким чудом он под тим подразумева народ Србије, погледајте шта тобоже захтева од Брисела: нека му безбрижно „јасно и недвосмислено“ кажу шта хоће, он ће истог часа да им се „склони с пута“! Па да ли је и у једном моменту Vuchych понудио да се „склони с пута“ народу Србије? Јок. Коме онда он заиста служи?

И ту долазимо до последње, и кључне, реченице: „знам да има много оних који чекају да улогу потрчка и послушника истог секунда преузму.“

Овим речима, премијер Србије признао је – случајно или намерно – да је он сам, тренутно, у улози потрчка и послушника. Проста анализа структуре ове реченице показује да се њен објект („улогу потрчка и послушника“) недвосмислено односи управо на положај премијера Србије.

Е сад, то многима од нас није ништа већа новост од чињенице да је BIRN пропагандни мегафон Империје. Али је лепо од Vuchycha што је то коначно и признао. Признање је први корак на путу до покајања. Само, нешто ми говори да му то не пада ни на крај памети. Да парафразирам народну пословицу: Vuchych длаку мења, али ћуд никада.

Наслов: Стање ствари

(Сиви соко, 12. 1. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-36QCategories: Вести над вестима

5 replies

 1. Ovde fali i saopštenje CEAS-a da bi slika bila potpunija :

  http://srpskaakcija.com/2014-04-12-22-33-52/1166-c-s-vr-cini-s-z-l-lni-drush-v-ni-r-nd-janisamvucic

  Ovo je vrhunska sprdačina. Srbija je zemlja sprdnje i haosa. Dohvatili se EUstaše za vratove, pozorište je sve interesantnije.

 2. Малићу, ђавољи сине! – Ђаво се скрива у детаљима:))) Браво, луцидно и духовито тумачење, али треба узети у обзир и да ми имамо посла са буздованом (одликашом са правног) који не зна ни да се изражава. Сигурно је хтео да каже како би тај неко други био потрчко, али је то на српском „јако тешко“ формулисати, мада је реченица типично, али и банално фројдијанска. Жао ми је што билмез нема времена да чита твоје текстове…

 3. Немојте бити сигурно да Вућић не стигне да прегледа разноразне текстове. На више места смо могли да прочитамо да је човек опседнут сопственом сликом у јавности, Када Стање ствари буде прозвао АВ лично у некој емисији, као својеврмеено Ђорђа Вукадиновића, онда је то пун погодак. Ниво са Пером Луковићем смо прошли.

 4. „премијер био у праву“
  http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%98%D0%B0.397.html:528564-%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B0-%D0%A2%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%B5%D1%80-%D0%B7%D0%B0-%D0%A2%D0%B0%D0%BC%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D1%83-%D0%BF%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%98%D0%B5%D1%80-%D0%B1%D0%B8%D0%BE-%D1%83-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D1%83
  ——————————
  „svaki cigo svoga konja hvali“ ; ulaganje u SNS , ulaganje u obolelog Vucica je najvece ulaganje onih koji „vuku konce“ politickog zivota u Srba , MMF-a , svetske banke . Dobro-de , Pentagon-a .
  Vucic im treba sve doklen ne prizna KIM, od „nesvrstanog se u NATO svrsta , otudji ostatke ostataka privrede i ondak „leti u kantu“ ….

 5. Ако ћемо право, А.В. је само рекао да зна „… да има много оних који чекају да улогу потрчка и послушника истог секунда преузму.“ али из тога не следи да он ту улогу и врши, него да му се таква улога нуди и намеће. Нажалост, да је то ипак тачно (тј. да је А.В. у служби госпадара који се никад није звао „србски народ“) је јасно на основу досадашњих „доприноса“. Али ја бих апеловао на А.В. да никако не попусти под притиском споља нити пред сопственом савешћу — који год следећи дође по избору споља биће гори од претходника. Томе нас је научила демократија од 2000-те. Или нам треба још лекција.

Оставите коментар