Предлог за акцију: Подржимо штрајк просветних радника и захтев за увођење платних разреда

ss-face-240Штрајк просветних радника – у коме учествује, скраћивањем наставе, око 1100 основних и средњих школа – као тема је потиснут из наших медија. Анализе показују да се смањењем плата просветних радника постиже уштеда у државном буџету од 20 милиона евра. Штета изазвана досадашњим штрајком и његовом радикализацијом већ увелико превазилази ту уштеду.

Подржимо садашњи штрајк просветних радника и не дозволимо манипулацију власти да у име „ђачке добробити“ и ниских примања родитеља и даље угрожава достојанство наших професора и учитеља. Посебно, заложимо се за захтев синдиката да се коначно уведу платни разреди. То је тема која је присутна дуже од десет година у нашој јавности и увек се надуване плате политички постављених кадрова испречавају испред легитмног награђивања по степену стручности.

На крају, али не и најмање важно, ако подржимо просветне раднике онда ћемо подупрети друштво у целини: изузетно важна професија због рада са најмлађима, просвета је добрим делом заснована на ентузијазму и мотивацији учитеља, наставника и професора. Уместо да крене са максимом „само мотивисани радник може бити добар предавач“, министар финансија је изашао са понижавајућим предлогом да „просветни радници пронађу додатно занимање“ и тако допуне буџет. Чак да је, у овој и оваквој Србији, лако могуће пронаћи додатни посао – министров предлог показује да он нимало није заинтересован за квалитет предавања, већ само за „отаљавање“ наставног процеса. Није тешко закључити зашто – за ову власт само необразован гласач јесте добар поданик.

А. Ж. – А. Л.

Конференција за новинаре репрезентативних синдиката просвете

У среду 10. децембра 2014. године у организацији Синдиката образовања Србије одржана је коференција за новинаре представника репрезентативних синдиката из образовања који су у штрајку. У име Синдиката образовања Србије конференцији је присуствовао Александар Ничић, члан Председништва.

prosveta-sindikalci

Главна тема је била досадашњи ток преговора и наредне активности синдиката. Представници синдиката су истакли да је током преговора о Закону о основама система образовања и васпитања усаглашен текст у коме су уважени предлози синдиката који су се односили на члан 130. и 131. у вези са преузимањем технолошких вишкова, али да су на састанку који је одржан у петак 5. децембра представници ресорног министарства оставили утисак да је све још увек под знаком питања. То се односи и на текст Посебног колективног уговора који је усаглашен.

Због тога су синдикати најавили да ће 22. децембра одржати једнодневну обуставу рада и протест у Београду. Саопштење репрезентативних синдиката након данашњег састанка објављујемо.

prosveta-10122014

(Синдикат образовања Србије, 10. 12. 2014)

Саопштење Штрајкачког одбора

Пролази трећа недеља штрајка просветних радника. У овом оправданом бунту, већ је више од 1100 школа, широм Србије.

У одбрану части и егзистенције, свакога дана укључује се на десетине колегиница и колега.

Међутим, то изгледа никога од министара у Влади РС не забрињава.

Као озбиљни људи који раде озбиљан посао, испоставили смо следеће захтеве:

 1. Да будемо изузети од смањења плата, уштедама у сопственом буџету;
 2. Да прецизирамо када ће бити завршен Закон о платним разредима за све делатности које се финансирају из буџета и од када ће се примењивати, чиме би биле решене многе неправде у финансирању јавног сектора;
 3. Потписивање квалитетног Посебаног колективног уговора и учешће у изменама и допунама Закона о основама система образовања и васпитања;

О прва два захтева се и не разговара.

Преговарамо само о ПКУ и то врло неефикасно.

Како сада изгледа, намера Владе РС је да нам узме и она права која сада имамо, што је за више од 100 000 запослених у основним и средњим школама, апсолутно неприхватљиво.

Каква је сутрашњица државе која нема слуха за оне који образују њену будућност?

Спремни смо за преговоре, искрене и конструктивне, а не овакве у којима се причају празне приче.

Такође смо спремни и на радикализацију штрајка.

Чекамо даље кораке Владе.

У Београду,

5. децембар 2014.

(Синдикат образовања Србије, 5. 12. 2014)

Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-2NNCategories: Моба

5 replies

 1. Poštovane kolege srećno, do ostvarenja minimuma prava i pravde, jer do pravog stanja stvari na terenu, imamo mi još da guslamo. To je svest ovog naroda, pa samim tim i države.
  Želeo bih da dam moralnu i kulturnu podršku Štrajku, obzirom da je odavno pređena svaka mera pristojnosti kako Državnog aparata, tako i antipropagande od strane dobrog dela naroda, koja vuče korene još iz vremena Titovog (šta hoće ova inteligencija, kao da ona nekome i treba).
  Pitao sam učenike u sve tri škole u kojima radim, kako bi se Vama deco dopalo, da profesori imaju npr. plate oko 100.000din., da dolaze na posao sa lap-topovima, tabletima i najnovijim mobilnim telefonima, u automobilima, kao što su audi, mercedes itd.? Odgovor je bio – Mmmm profesore, možda bi i mi počeli više tada da učimo i da se trudimo da dosegnemo taj standard, tako što bi jednog dana i mi učili da postanemo profesori. Isplatilo bi se tada učiti, truditi se i ostati u ovoj zemlji.
  Sva ostala pitanja bila su suvišna, nakon tog pitanja. Očigledno je da današnja deca nisu glupa i znaju da je motivacija i dobra stimulacija, gotovo jedini preduslov za dobar i odgovoran rad. Dobro me plati, pa onda od mene traži za te pare opravdanje.
  Voleo bih lično da mi ,,izađju na crtu“ svi koji u javnom sektoru imaju moju platu, po bilo kom pitanju i što se tiče znanja i što se tiče obrazovanja i vere i mnogih drugih oblasti života, pa ukoliko ja naučim da radim njihov posao za tri do šest meseci, oni meni dodaju pola svoje plate svakog meseca na račun, a ako za isto vreme oni nauče da budu profesori fizike i hemije i usput znaju i matematiku i imaju poprilično opšte znanje i iz ostalih oblasti, uključujući i medicinu, umetnost i sve druge oblasti života, onda ću ja raditi doživotno bez plate, kao Sv.Sava i to u Prosvetiteljstvu a ne samo u Prosveti i Obrazovanju.
  Takođe, da ne pominjem sve one druge, koji imaju duplo i mnogo puta više plate, jer bi onda tek nastao haos, jer ne bi imali odgovora na pitanje, žašto imaju tolike plate a smatraju da profesori ne bi trebalo da ih imaju.
  Zimski raspust nam je duži nedelju dana od svih ostalih javnih sektora, a oni koje i rade tada, imaju duple dnevnice za novogodišnje praznike. Letnji raspust je prosećne dužine od 35 do 50 dana u zavisnosti od radnog staža i to isključivo kao godišnji odmor u toku jula i dela avgusta a nikako kada mi to želimo u toku godine, a prolećni raspust imaju i ostale javne službe, možda u razlici dva do tri dana.
  Obzirom da Prosvetari imaju psihološki zahtevan i mentalno opterećujući posao, a beneficija ili pristojne i stimultaivne otpremnine za pre-vremene penzijonere nigde ni na vidiku, onda molim Vas gospodo iz foteljaških profesija, koji ponešto piskarate čitavog radnog veka, a primate po nekoliko profesorskih plata uz mnoge druge beneficije, da makar budete pristojni ako već i tražite još i da Vam neko uči decu za džabe.
  Naravno, imam još mnogo toga što bih mogao da iznesem ovde kao odbranu štrajka. To bi svakao mnoge, ničim zaslužne i decenijama privilegovane, prozvalo i povredilo im sujetu, te zbog toga ovde prestajem, u nadi da će se svi oni najzad prestati sa neargumentovanom hajkom na prosvetare, . . ., jer kada njihova deca završe visoke škole, oni očekuju da imaju plate oko 100.000dinara.

 2. @Kolega profesor
  Боље да нисте ништа ни написали. Ваша подршка латиницом и садржајем у коме заговарате, да мотив учења и образовања траба да буде лова је непримерен просветном раднику. Детињасто је питање постављено ученицима и заснивање Вашег писанија на истом. Колико видим слабо владате и употребом великих слова!!?? Шта уопште значи Ваша подршка колегама на овај начин. Ваљда се Ваша подршка подразумева? Колико ми се чини проширили сте прилично захтеве, па се питам, да ли то Ви гурате клипове? Јесте ли Ви просветни радник?

 3. – – Za kolegu profesora :
  Vrlo mi se dopala vasa lepo napisana, argumentovana i primerima podkrepljena podrska strajku prosvetnih radnika. Podpisujem.

  – – Za G. Mlinarevica :
  Vi ste kolegi profesoru prebacili da bi bilo bolje da nije nista ni napisao, da pise latinicom i da slabo vlada upotrebom velikih slova.
  Mene ste vise puta nazvali provokatorom i bar dva puta ste napisali : „znam ja za koga Deda Djole radi“

  – – G. Mlinarevicu, za koga vi radite ?

 4. Вербић данас изјавио:
  “Министар просвете Срђан Вербић изјавио је данас да однос према просветним радницима који су у штрајку треба да се пооштри поручивши да ђаци не смеју да трпе“.

  Извор:
  http://www.nspm.rs/hronika/strajk-prosvetara-rad-obustavljen-u-700-skola-srdjan-verbic-%E2%80%93-treba-poostriti-odnos-prema-strajkacima.html

  Мој коментар:
  А просветни радници могу да трпе пљачку од 10%?!
  Ко им је крив што овом “јапијевцу“ нису на време прилепили неколико васпитних ћушки!?
  Подршка просветарима!
  Издржите док се не дигну и остали опљачкани!

  Јапијевац:
  http://www.nspm.rs/images/stories/1-marko/2014-avg/srdjan-verbic-1.jpg

 5. @Deda Djole
  Јасно је шта пише у саопштењу. Господин „професор“ своје допуне треба тамо да предложи, а не нама ненадлежнима. Свакоме је јасно изузев Вама да сваки професор у Србији треба да пише ћирилицом. Из текста се види да није припадник националних и других мањина, јер би писао латиноцом на свом језику. Професор када напише Штрајк, Државна управа и Просветари великим словима очигледно не влада правописом. Можда ни Ви? Као и сви Ваши коментари до сада и овај је провокација. Ред је био, да на многобројна постављења питања Вама, Ви и одговорите. Никада ни један одговор нисте дали, а постављате питање! Тешко да сам изјавио: „znam ja za koga Deda Djole radi“,. Не лупетам и не подмећем, као Ви. Како бих ја знао за кога Ви радите? Радо бих ја то све и проверио, али сте се сакрили иза „Деда ђоле“, па не могу, да Вам уђем у траг. Ви мени лако! На овим теренима, а колико је мени познато и шире, ја сам уникат. Нема више никог са истим именом и презименом..

Оставите коментар