Историјски пројекат Сребреница: Документарни филм о Сарајевском атентату на шпанском језику

Александар Вуксановић је припадник српске дијаспоре који већ двадесет година живи и ради у Шпанији. Без његовог драгоценог доприноса не би била објављена прва књига о Сребреници на шпанском језику у издању “Историјског пројекта Сребреница”, Srebrenica: ciudad sin Dios, нити би се одржала наша прва јавна презентација сребреничке теме на шпанском говорном подручју у Мадриду у мају 2013. године.

korak-odavde-490

Вреди поменути да је г. Вуксановић оснивач и уредник (колико нам је познато) првог и јединог српског  интернет портала на шпанском језику, Semanario Serbio. Тим већ импозантним референцама, Александар Вуксановић додаје и овај пионирски кинематографски рад, такође на шпанском језику и намењен огромном и све утицајнијем шпанском говорном подручју. У документарном филму „На пуцањ одавде“ сагледавају се контекст, узроци и последице Видовданског атентата у Сарајеву 28. јуна 2014. године. Топло га препоручујемо свима који прате рад „Историјског пројекта Сребреница.“ Колико год се теме разликовале, изазови су исти. И Сребреница и Видовдан предмети су безобзирне кампање прекрајања историјских чињеница. У продужетку је излагање г. Вуксановића у вези са документарним филмом „На пуцањ одавде“ и упутница на интернет адресу где се може гледати први део његовог изузетног филмског остварења.

Александар Вуксановић: На пуцањ одавде

Сви који пратимо страну штампу готово свакодневно наилазимо на овакве или онакве коментаре везане за стогодишњицу избијања Првог светског рата. Иако би било за очекивати да се у том контексту озбиљно огласи и земља која је, колико год то њени званичници покушавали да сакрију од сопственог јавног мњења, у великом броју поменутих коментара означена као кривац за рат, то се никако не дешава.

Изузимајући немуште покушаје јавног сервиса да се од прекрајања старих програма направи неки нови који би причао о нечему али ништа не би рекао, Србија као држава и на овом примеру доказује своју потпуну аутичност.

Ова годишњица је била прилика да се организују научни скупови, сниме документарни и играни филмови, објаве неке нове али у сваком случају поново штампају неке старе већ заборављене књиге, једном речју прилика прилика да се без комплекса укључи у живу дебату о поводима и последицама Великог рата. Србија то није урадила.

На сву срећу, у ери електронских комуникација, покренути су неки пројекти који ако ништа друго, бар показују да у српској духовној пустињи постоје особе које би се правом могли да назовемо  “српско цивилно друштво” и које доказују да живота има и изван духовне жабокречине у којој нас дави власт у спрези са “слободним” медијима и такозваним “цивилним сектором”.

Један од пројеката који заслужује да буде поменут је документарни филм на шпанском језику (и српским преводом) “На пуцањ одавде” чија прва два дванаестоминутна дела могу да се виде овде:

http://www.semanarioserbio.com/disparo/

Ради се о интересантном приступу који ће, према аутору, бити уоквирен у пет епизода и који би требало да буде завршен до јесени. Прва епизода реконструише догађаје на сам дан атентата, 28. јуна 1914. док се друга бави узроцима избијања рата.

Сигурно је, као и у свакој сличној прилици, да ће мишљења о вредности овог рада бити подељена међутим то, по аутору, и није битно. Највећа вредност, по њему, је већ постигнута чињеницом да сама израда овог пројекта доказује сву нетачност тврдње да “за то требају велике паре”, вечитог српског оправдања за сопствени нерад.

Било како било, најискреније препоручујемо да одвојите двадесетак минута и погледате прва два наставка овог мини-серијала, могуће је да ћете бити пријатно изненађени. Скоро исто онолико колико би требало да буду изненађени руководиоци наше државне телевизије и надлежних министарстава којима овај пројекат избија из руку тај до љигавости коршћен алиби да “за то требају велике паре”.

Александар Вуксановић, Мадрид

(Историјски пројекат Сребреница/Стање ствари)



Categories: Аз и буки

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading