Блиц: „Бот“ сам и тим се дичим

Један од највећих доприноса политичких странака у последњих пет година је довођење тзв. ботовања готово до савршенства.

botovi-blic

Квалитетно ботовање подразумева широк дијапазон од штанцовања наручених коментара на интернету, до масовног укључивања страначких војника” у телевизијске и радио емисије, кад год гостује неко од партијских функционера. Иако то није њихов изум Српска напредна странка је од Демократске странке преузела штафету ботовања и довела цео систем до савршенства.

Политичари наравно одбацују тврдње да они на тај начин утичу на креирање јавног мњења, те да су важан део њихове партијске машинерије и ботови.

– Ако би то заиста било тако, како бисте онда назвали свих оних скоро па 50 одсто гласача који су поверење на изборима указали Српској напредној странци – каже шеф напредњачких посланика Зоран Бабић.

А да су напредњаци заиста ангажовали праву армију ботова, може се видети из неколико докумената, презентација, које су, како се претпоставља, процуриле из изборног штаба СНС. Један од тих представља и упутство за остављање коментара на интеренту, у којем се констатује да “нас овај вид кампање не кошта ништа, а има велики ефекат на бираче”, да у интернет тиму има већ више од 500 људи, који недељно објаве више од 17.500 коментара.

У ДС-у, која је највише критиковао рад “СНС ботова” негирају да се они баве истим стварима. Мало кроз шалу незванично кажу да немају пара да плаћају ни оне које би требало, а камо ли да дају паре и за ботове. Међутим истина је да се и ДС својевремено када је била на власти и имала више новца успешно бавила овом делатношћу. Међутим 2008. значај интернет портала је био доста мањи па су и ботови били слабије организовани.

Шеф информативне службе ДС-а, у којој делује и интеренет редакција, Александра Јерков каже да су демократе имале организоване акције, у смислу “шеровања” одређеног прмотивног материјала на интернету, али да се нису бавили “ботовањем”.

Шта је бот

Бот је скраћени назив за софтверског робота, односно интелигентног софтверског агента.

Ботови често укључују елементе вештачке интелигенције.

У пренесеном значењу на српској политичкој сцени, ботови су страначки војници који за мале паре куцају коментаре по интернету, јер странке не располажу одговарајућим софтверима.

То раде за ситну надокнаду и као залог за напредовање у странци јер тако доказују своју лојалност и пожртвованост за страначке интересе

Упутство*

Ник (име) треба да буде обично, али истовремено и уочљиво како би привукло пажњу читаоца

Вктхгдфп (лош пример) Драган – Г. Милановац, Јелена 82 (добар пример)

Користити што већи број имена, како би обичним грађанима који читају изгледало да их је више особа написало, али та имена морају да буду доста различита једна од других, никако слична (алексаалексић, маркомарковић, динкидинић…)

коментар треба да буде смислен и да аргументовано иде у прилог нашој странци или да критикује рад актуелне власти

* Једно од страначких упутстава које кружи интернетом

М. Р. Петровић

Илустрација: Графички студио Блица

(Блиц, 22. 6. 2014)Categories: Преносимо

3 replies

 1. Botova ima svuda, u svim zemljama.
  Kad se znatan broj gradjana ukljuci u diskusije i forume, botovi ce izgubiti znacaj.
  Tim pre sto su njihovi komentari uvek jednosmerni, neinventivni

 2. Kао министар информисања у Слобино време, Вучић зна УЛОГУ МЕДИЈА у креирању јавног мњења и перманентно их контролише. Увео је организоване пропагандне погоне, тзв БОТОВЕ који раде као стално запослена подршка режимској пропаганди на интернету.

  Обични грађани немају ни времена ни могућности да седе пред екранима. За разлику од њих, плаћени БОТОВИ – често запослени у државној фирми, лепа и сигурна плата, канцеларија, ауто, компјутер, секретарица и удобна фотеља – имају не само времена и могућности, него и дужност да подрже режим.

  О ботовској централи СНС – редакцијски коментар ДАНАСа :

  https://www.danas.rs/dijalog/redakcijski-komentar/botovska-centrala/

 3. Bela Srkva : Gimnazijske profesorice dobile otkaz jer nisu prihvatile da rade (kucaju komentare) za SNS :

  https://www.danas.rs/politika/belocrkvanske-novosti-profesorice-u-gimnaziji-dobile-otkaz-jer-nisu-zelele-da-budu-botovi/

Оставите коментар