Седам спорних тачака новог Закона о раду

blic-logoКоначна верзија измена Закона о раду биће позната за две недеље. Влада ће се о њему изјаснити почетком јуна.

Нова правила за раднике требало би да ступе на снагу средином године. 

– Предлог измена Закона о раду је полазна тачка за разговоре унутар радне групе који ће се интензивирати од понедељка – објашњавају у Министарству за рад.

Рокови се, како нам је речено, сигурно неће мењати, а нова радна група која је оформљена јуче радиће „ако треба сваки дан“.

– Предлози Министарства су исти какве је имао и бивши министар привреде Радуловић – тврди за „Блиц“ Бранислав Чанак, председник УГС „Независност“.

После четири месеца у којима су се представници државе, синдиката и послодаваца састајали једном недељно, и када је деловало да постоје само две или три спорне тачке, као да се враћа на почетак.

Чланови радне групе из редова синдиката јуче су се, после заседања радне групе, окупили и анализирали предлоге Министарства. Израчунали су да ће, уколико се прихвате измене које траже законодавци, примања радника у Србији бити умањена за око 10 одсто.

radni-zakon

Кликните на слику за увећање

Да су ставови синдиката и послодаваца опет максимално удаљени потврдио је јуче “Блицу” и члан радне групе Небојша Милетић.

– Охрабрује нас став министра Вулина који настоји да у овом послу има неутралан став, односно да покушава да арбитрира између очито јако удаљених мишљења послодаваца и синдиката. А што се тиче синдикалаца, они би, дефинитивно, да се постојећи закон и не мења – констатује Милетић и додаје да ће чланови радне групе који представљају послодавце током викенда анализирати све предлоге Министарства, али и да ће на преговарачки сто ставити и своје предлоге.

Сличног става је и Небојша Атанацковић који као врло добар види потез Привредне коморе Србије да се укључи у рад на изради измена Закона о раду. Јуче је састанку радне групе присуствовао и председник Привредне коморе Србије Жељко Сертић.

– Влада ће се трудити да своје решење донесе у сагласности света рада и света капитала – коментар је министра Александра Вулина. Он је јучерашњи састанак заказао за осам сати, а и наредни, у понедељак, почеће у исто време.

Гордана Булатовић

(Блиц, 10. 5. 2014)

Сутра састанак Радне групе за измене Закона о раду

Радна група за измене Закона о раду започеће сутра рад како би нацрт тог докмента завршила у што краћем року, најавило је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије.

Како је раније саопштило то министарство, чланови Радне групе су се на састанку у петак сагласили да ће свакодневно радити на припреми Нацрта закона о раду и да ће га завршити у што краћем року.

Члановима Радне групе је тада подељен текст радне верзије Нацрта закона који је припремило Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Шеф Преговарачког тима Уније послодаваца Србије за Закон о раду Небојша Милетић раније је рекао агенцији Бета да је рок који је Влада Србије дала за завршетак нацрта измена Закона о раду две седмице.

– Дат нам је рок од две седмице да се договоримо о изменама Закона о раду. Како нам је речено, или ћемо се договорити или ћемо пустити да то Влада уради – рекао је он.

Милетић и додао да је члановима Радне групе у петак подељен и текст радне верзије нацрта Закона о раду који је припремило Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Он је рекао да очекује да ће Радна група у понедељак наставити разговоре тамо где су до сада у прегорима стигли представници власти, послодаваца и синдиката.

Милетић је напоменуо да је на том састанку члановима Радне групе за Закон о раду подељено решење Министарства рада о проширењу Радне групе члановима из Привредне коморе Србије.

– Сем тога, у радној групи је остало све мање, више исто, а социјални партнери имају по два члана – рекао је шеф Преговарачког тима Уније послодаваца Србије Небојша Милетић.

Радну групи сачињавају представници Владе Србије, односно министарстава рада, финансија и привреде, УПС-а, два репрезентативна синдиката – Савеза самосталних синдиката Србије и Уједињених гранских синдиката “Независност” и, од петка, и Привредна комора Србије.

(Бета/Блиц, 11. 5. 2014)

Удружени синдикати Србије “Слога”: Хитно објавити Нацрт Закона о раду

Удружени синдикати Србије “Слога” траже од Министарства за рад да сутра на сајту објави нацрт Закона о раду који је члановима радне групе дат у петак и у данашњем саопштењу питају да ли су досадашњи преговори били фарса када се преговарало без документа на столу.

“Слога” и њен председник Жељко Веселиновић у саопштењу оцењују и да је потпуно невероватно да је документ тек у петак подељен члановима радне групе, како би се остали релевантни синдикати и јавност упознали са текстом радне верзије Нацрта закона који је припремило то Министарство и дали своје примедбе и сугестије.

– С друге стране, потпуно је невероватно да је Нацрт закона тек сада подељен члановима радне групе, па се оправдано питамо, а верујемо и јавност: чему ова фарса од досадашњег преговарања, о чему су до сада у последња два месеца преговарали када основни и полазни нацрт закона није био на столу?”, наводи се у саопштењу “Слоге”.

Према оцени “Слоге” јавност има права да зна о чему се ту преговара, шта то нуди држава радницима и у ком правцу се креће национално радно законодавство.

(Бета/Блиц, 11. 5. 2014)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: НАЦРТ ЗАКОНА О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О РАДУ (последња јавности доступна верзија од 17. 12. 2013)



Categories: Вести над вестима

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading