Вечерње новости: Увид у Вучићев програм нове Владе Србије

Новости објављују делове програма будуће извршне власти који предлаже Александар Вучић. Кључне тачке програма су: структурне реформе, фискална консолидација, инвестиције и нова радна места

vn-vucic

Програм нове Владе Србије представиће сутра Александар Вучић председништву своје странке. Од понедељка, лидер СНС започиње и прве међустраначке консултације за формирање министарског тима у Немањиној 11 – сазнају „Новости“.

Већ током викенда, према нашим информацијама, будући премијер ће о програмском документу који је ставио на папир, разговарати са нестраначким стручњацима али и експертима који су партијски ангажовани.

„Новости“ ексклузивно објављују најважније делове Вучићевог економског програма, у који смо имали увид, а који ће чинити и окосницу његовог премијерског експозеа.

План је подељен у три тачке: велике структурне реформе у земљи, финансијска консолидација државног буџета и подстицајне мере.

Структурне реформе

– Влада Србије предложиће усвајање закона о раду, стечају, приватизацији и државним службеницима.

Предвиђа се јача улога Канцеларије за брзе одговоре, темељно реструктурирање предузећа, окончање процеса приватизације и постављање јавних предузећа на другачији систем пословања.

Финансијска консолидација

– Планиране су драстичне уштеде на расходној страни буџета кроз укидање службених аутомобила и дневница у државној администрацији.

Да би се повећала приходна страна, држава ће појачати борбу против сиве економије, а донеће се и мере за јачање приватног сектора.

Подстицајне мере за инвеститоре и запошљавање

– Влада ће активно радити на привлачењу страних и ангажовању домаћих инвеститора. Главни циљ је да све те мере доведу до смањења стопе незапослености, кроз олакшице приватницима за запошљавање нових радника.

Према нашим информацијама, Вучић је и током припреме програма за нову Владу био под сталним притиском Међународног монетарног фонда и Светске банке.

Те глобалне финансијске организације, наиме, траже од будућег премијера да Влада у наредном периоду смањи пензије за 25 одсто, а плате у јавном сектору за 20 процената. Такође, према њиховим „рачуницама“, у јавном сектору би требало да се отпусти 15 одсто запослених.

Наши извори преносе да им је током разговора Вучић пренео да разуме њихове захтеве али да неће пристати да се у Србији закочи живот.

Пренео је саговорницима да је наследио катастрофално стање, и подсетио да су у 2008. и 2009. пензије повећане за 22 одсто. А претходна власт је за пет година створила рупу у буџету од седам милијарди евра.

Приклештен спољним захтевима, тмурном сликом у буџетској каси, али и потребом да се животни стандард грађанима постепено поправља, Вучић је и решио да у средишту програма Владе буду економске реформе.

Према установљеном „реду вожње“, Вучић ће објавити имена министара до Васкрса, пошто се конституише парламент (17.априла), а он званично добије од председника државе Томислава Николића мандат за састављање Владе.

Тако би требало да експозе изнесе пред посланике 24. априла, а нови министри би положили заклетву и Влада би ступила на дужност дан или два дана касније.

У међувремену, лидер напредњака склапаће кадровске коцкице свог будућег тима који ће у великој мери бити састављен од ванстраначких стручњака. Засада је једино вероватно да ће СВМ бити у некој врсти формалне коалиције са напредњацима.

Е. В. Н

(Вечерње новости, 3. 4. 2014)



Categories: Вести над вестима

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading