Брисел: Троје повређених на синдикалним протестима, полиција употребила водене топове

brisel-topovi-200Брисел – Два демонстранта и један полицајац повређени су током синдикалних протеста у Бриселу на којима је полиција употребила водене топове и сузавац против насилника.

Један демонстрант је повређен када је покушао да баци каменицу на припаднике полиције и случајно погодио себе у главу, саопштила је белгијска полиција. 

Репортер агенције АП јавио је да је видео неколико повређених, међу којима и једног полицајца, највероватније погођеног коцком из калдрме.

Организатори протеста очекивали су око 40.000 учесника, али портпаролка бриселске полиције Илсе ван де Кере оцењује да се одазвало око 25.000 људи.

Демонстрације, који је организовала Федерација европских синдиката, позивајући грађане из целе Европе да шетњом покажу протест због мера штедње, почео је мирно, али је до сукоба с полицијом дошло на самом крају шетње, на Шумановом тргу, где се налази седиште већине институција ЕУ.

b-sindikalni-1

Фото: Бета/АП

Полиција тврди да су насиље изазвали скинхеди и чланови синдиката лучких радника из Антверпена, који су напали полицајце каменицама, након чега је полиција употребила сузавац и водене топове.

Осим што су готово паралисале саобраћај у Бриселу, америчка амбасада била је закључана док је амбасадор САД у ЕУ Ентони Л. Гарднер, држао брифинг с новинарима, невезан за протесте. Особље амбасаде каже да је ово први пут, колико се сећају последњих година, да је амбасада била закључана.

Циљ окупљања је да се “понуди нови пут у Европи, без мера штедње, већ са великим улагањима у циљу трајног раста и квалитетних радних места”, рекла је портпаролка конфедерације Емануела Боначина.

“Наша порука је једноставна, али ту поруку не желе да чују европски званичници. Наша порука је да њихова политика као одговор на финансијску кризу није довољна и заправо је погоршала социјалну и економску кризу”.

“Наша порука је да мере штедње не функционишу”, рекла је генерална секретарка Европске конфедерације синдиката Бернадет Сегол.

Синдикати желе да позову грађане да 25. маја на европским изборима гласају за “кандидате који ће променити начин вођења ЕУ”.

b-sindikalni-2

Фото: Бета/АП

Више од 26 милиона Европљана је без посла. Има 10 милиона незапослених више него 2008. године, а у 18 од 28 чланица ЕУ дошло је до пада зараде, указују европски синдикалци.

“Ситуација је још гора код младих: 7,5 милиона младих Европљана не ради, не студира, нити се образује. Многи међу њима су високо образовани … и напуштају своју земљу да би тражили посао негде другде”, рекла је Сеголова.

(Б92, 4. 4. 2014)



Categories: Вести над вестима

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading