Српско лекарско друштво: Бизарна сарадња Министарства здравља и квази НВО „Србија у покрету“

Саопштење са Скупштине Српског лекарског друштва од 7. 3. 2014.

sld-logoСуочени са дубоком кризом у којој се налази здравствени систем Србије, неповољним стањем здравља грађана и њиховом биолошком угроженошћу, која прети да доведе до нестанка нашег народа с ових простора, које вековима насељавамо, делегати редовне годишње скупштине Српског лекарског друштва одржане 7. марта 2014. године у Београду једногласно су донели следећи апел који упућују јавности и државним органима власти, са Министарством здравља Републике Србије на челу. 

1. Упозоравамо да су појачани неоправдано криминализовање и стигматизација лекара, које се огледа у прогону појединаца због наводне корупције и прогона појединаца због наводног несавесног лечења и тобожње стручне грешке.

Поред непрофесионалног изношења чињеница у вези с исходом лечења грађана, које је у супротности с Кодексом новинарске етике, са којима се свакодневно сусрећемо у појединим средствима јавног информисања , сведоци смо бизарне сарадње Министарства здравља и квази невладине организације „Србија у покрету“, која је довела до тога да актуелна министарка расписом директорима здравствених установа доставља и наређује лепљење промотивног плаката „нулте толеранције на корупцију у здравству“, који изгледом и садржином вређа достојанство већине запослених у тим установама. Ако већ није у стању да креира и поставља на видно место у здравственим установама промотивне плакате посвећене здравственом просвећивању, неукусно је да поставља промотивне плакате криминогене садржине. Посебно је забрињавајућа најава да ће се у здравственим установама организовати обавезна једноипосатна едукација здравствених радника о начинима спречавања корупције, етичком понашању и професионалном интегритету од стране самозваних етичких арбитара. Слободни смо да подсетимо на то да је етика грана филозофије која се бави моралом, као и да је студенти медицине изучавају у оквиру редовне наставе на факултету. Српско лекарско друштво, са своје стране, недвосмислено се определило за осуду корупције у здравству доношењем јасних закључака на Трибини одржаној 28. новембра 2013. године, који су доступни на нашем сајту.

nulta-t-k

2. Све је више угрожена аутономија лекара, поготово у примарној здравственој заштити, спутавањем слободне примене одговарајућих мера дијагностике и лечења, доношењем и применом прописа који нису у интересу пацијената и њиховог бољег здравља. Мере које примењују Министарство здравља и Републички фонд за здравствено осигурање у оквиру система капитације само доводе до додатног деградирања лекара и урушавања здравственог система, са чим је неопходно да се прекине доношењем адекватне законодавне и нормативне регулативе.

3. Српско лекарско друштво сматра да су најновијим мерама штедње у Србији додатно угрожени материјална сигурност и стандард здравствених радника, што може једино да доведе до немогућности тих радника да пруже адекватан допринос у погледу пружања услуга сложене и софистициране медицинске помоћи, неопходне нашим грађанима. Апелујемо на органе власти да одговарајућим мерама поправе материјалну сигурност и урушени стандард лекара, уз подсећање да штедња која доводи до веће штете није друштвено оправдана.

Следећи општу констатацију да данас нико на прави начин не штити интересе лекара појединца и струке у целини, Српско лекарско друштво ће се и убудуће оглашавати о свим важнијим проблемима у друштву који су у вези са здрављем грађана.

(Стање ствари)Categories: Вести над вестима

2 replies

  1. Добра прилика да укину здравство, а о истом трошку и просвету. Нек остане само полиција и судство да штите и уздижу првог потпредседника и будућег преЦедника владе

  2. Потребан текст, али недостаје објашњење мотива за овакво деловање. Лако га је наћи:
    “Udruženje građana Srbija u pokretu uz podršku USAID Projekta za reformu pravosuđa i odgovornu vlast, a u partnerstvu sa Komorom zdravstvenih ustanova Srbije pokreće projekat „Bolnice bez korupcije“…

    И погледајте фотку, још је експлицитнија:
    http://www.srbijaupokretu.org/index.php/medija-centar/102-bolnice-bez-korupcije-okrugli-sto

    УСАИД. Јављам се зато што тај жиг стоји и на сајту Града Чачка, а с разлогом, америчка служба овде инспирише гро акција од стратешког значаја за град. Најзанимљивије, ни странку од које по њиховом саморазумевању у васиони нема српскије, нисам могао да умолим да бар неки њихов одборник покрене питање тог канцера. Итд

Оставите коментар