Александар Лазић: За кога гласате кад не гласате

al-nova-240Како уопште гласати: Овај текст је, не треба крити, настајао дуго. Текстописац је требало, макар као дописни математичар, да пучанству разјасни Д’Онтов (флам. Victor D’Hondt) систем расподеле посланичких места (види наслов), а уместо да мисли о том начину изборног дељења плена мученом (тексто)писцу се стално враћаху речи које је записао пре пет година, такође поводом избора:

„… опредељивање за кога (не) гласати на парламентарним изборима у Србији мука је невиђена и највише личи на прелиставање адресара бивших љубави – све смо их видели (осетили!) на делу, а треба опет да поверујемо да се мртав коњ јахати може.

У тој сневеселој атмосфери, где тобожњи главни актер (читај: српски бирач) нажалост не памти ни као омањи слон – а склон је да поверује да поменута живуљка може и да лети, само ако то „види“ на телевизији или му то лично саопшти текући Господар Сербије – тешко је разабрати и сабрати самог себе а камоли још у то убацити и Д’Онта, његов систем и утицај на српске изборе.

Виктор Д’Онт

Теме и изборне дилеме: Угрожена врста на парламентарним изборима 2014. јесте сигурно онај тзв. патриотски бирач – замислимо га као некога коме је битно да се 1) не направи двотрећинска већина у Скупштини која би променом Устава могла да легализује Бриселски споразум, и да 2) странка за коју гласа никако не ступи у коалицију са назадним напредњацима. (Они који нимало не маре за две напред наведене ствари имају тушта и тма могућности: гласали за СНС, СПС, НДС Бориса Тадића или ЛДП, а можда и за ДС Драгана Ђиласа – испадне до на пермутацију исто.) Дакле, овај текст (или онај о коме је текстописац неуспешно покушавао да мисли) требало је тој реткој звери у виду тзв. патриотског бирача да објасни за кога гласа ако не изађе на изборе и/или практично подари упутство кога да заокружи: сви који то буду очекивали остаће разочарани чак и ако стигну до краја чланка – систем јесте Д’Онтов али избори су у Србији.

Мучење ДОнтом: Систем расподеле посланика који је 1878. године развио Виктор Д’Онт благо фаворизује јаче странке противу слабијих – у том смислу ако не изађете на изборе најпре гласате за првопласиране; елем, јаким странкама одговара ниска излазност – идеална комбинација за оне који сигурно прелазе цензус је да изађу само њихови сигурни гласачи. Још гора опција је да изађете на изборе и гласате за странку која не прелази цензус – тада се ваш глас из бунара прелива у кофу најбоље пласираних плус што дижете праг за оне који јуре цензус. Да погледамо један пример који није сасвим нереалан у земљи Србији, с напоменом да се у овој симулацији дели само 16 мандата (али је порука, рекло би се, и овде кристално јасна):

Странка 1 осваја 2 000 000 гласова

Странка 2 осваја    450 000 гласова

Странка 3 осваја    300 000 гласова

Странка 4 осваја    280 000 гласова

Странка 5 осваја    250 000 гласова

Странка 6 осваја    210 000 гласова

Странка 7 осваја    170 000 гласова

Странка 8 осваја    150 000 гласова

Странка 9 осваја    100 000 гласова

Странка 10 осваја    80 000 гласова

dontov

Симулација расподеле (кликните за већу слику)

(Пажљив читалац вероватно ће у симулацији препознати излазност од нпр. 60 посто и проценте оквирно расподељене по истраживањима јавног мњења. Ово ипак није изборна прогноза – нема процената свих учесника нити неважећих листића – већ само објашњење расподеле, па су зато и узети округли бројеви.)

Ergo, при горњој расподели гласова (ако и ви хоћете да се овако играте то можете овде) 16 мандата иду овако:

Странка 1 осваја      10 мандата

Странка 2 осваја        2 мандата

Странка 3 осваја        1 мандат

Странка 4 осваја        1 мандат

Странка 5 осваја        1 мандат

Странка 6 осваја        1 мандат

Странка 7 осваја        0 мандата

Странка 8 осваја        0 мандата

Странка 9 осваја        0 мандата

Странка 10 осваја      0 мандата

Прво што закључујемо јесте да победника, странку 1, посланик „кошта“ најмање – 200 000 гласова; другопласираном је за једног посланика потребно 225 000 гласова, а идући на доле „цена“ расте – странци 3 треба 300 хиљада, странци 4 потребно је 280 хиљада, странци 5 за једног посланика 250 хиљада, једино се странка 6, на ивици цензуса, „провлачи“ са 210 хиљада. Друго, странке 7-10 не пролазе цензус и њихових пола милиона (!) гласова пропадају и преливају се најјачем и сасвим делимично другопласираном.

dont-viki

Симулација Д’Онтове расподеле са Википедије (осам мандата се расподељује на четири странке)

Гласање у које верујемо: Вратимо се мученом патриоти који би уз то још и да гласа – иако је још на почетку изборне кампање убијен у појам чињеницом да није било ни примисли од формирања заједничког блока три партије (ДСС, СРС и Двери) које, мученик, може да заокружи ако жели да се окврино држи она два принципа о немењању Устава (чувању КиМ у уставноправном поретку Србије) и несарадњи са СНС-ом. (Само као илустрацију – мада се гласови никад код коалиција не могу књижити простим сабирањем – кад саберемо гласове странака 5, 7 и 8 то чини 570 хиљада гласова и тиме би та несуђена коалиција избила на друго место.)

Дакле, заједничког наступа нема нити је могло бити – наш потенцијални бирач, ако није отишао у резигнацију и бојкот који може имати једино ефекат за спас душе, мора да се определи између ДСС, СРС и Двери; сва истраживања говоре да ДСС сигурно прелази цензус а да су остале две партије око/испод уласка у парламент. И сад би човек мирне савести могао да каже да би тај бирач требало да гласа за ДСС – али неколико ствари ту изборну срећу квари: 1) ДСС се нигде није обавезао да неће ступати у коалицију са СНС-ом, 2) изненада је добио медијску подршку и похвале од Вучићевих чауша и 3) изгледа да им је мера ствари парче власти у Београду („Косово за београдску власт“).

Уместо очаја: Сад имаш, драги патриотски бирачу, све удробљено, чак је и Д’Онтов систем сажвакан. Изгледа да је порука текста да останеш код куће, али није – „помози се па ће ти и Бог помоћи“ каже наше народно искуство. Хришћанство такође не саветује неактивност („маловерни, зашто посумња“, Мт. 14, 31). За оне који не воле да се политика и Бог налазе у истој реченици – подсећам на чувену Џојсову реченицу да се „џентлмен бори и за унапред изгубљену ствар“.



Categories: Судбина као политика

4 replies

  1. Сјајан текст г. Лазићу.
    Лепо објашњено, просто да простије не може бити.

  2. Обрни-окрени, испада да треба гласати за ДСС… Али их треба упозорити да ћемо гледати шта раде и ако начине погрешан корак (било шта у правцу коалиције са СНС-ом или “легање на руду” око Бриселског споразума, Устава, КиМ) да морају да схвате да ће им то бити КРАЈ! И да сви ми евентуални гласачи морамо имати задатак, ако ДСС изда, да га бацимо на сметлиште историје. Дакле, никакве приче они су најбољи, него (што рече Чанак) опет запушити нос и гласати за њих, дати им последњу шансу, а онда КЉУЧ И КАТАНАЦ. Ко изда п….!!!!!!

  3. ”Уместо очаја: Сад имаш, драги патриотски бирачу, све удробљено, чак је и Д’Онтов систем сажвакан. Изгледа да је порука текста да останеш код куће, али није – „помози се па ће ти и Бог помоћи“ каже наше народно искуство. Хришћанство такође не саветује неактивност („маловерни, зашто посумња“, Мт. 14, 31). За оне који не воле да се политика и Бог налазе у истој реченици – подсећам на чувену Џојсову реченицу да се „џентлмен бори и за унапред изгубљену ствар“.”

    БРАВО, г. Лазићу!

    Ево и мог малог доприноса мотивисању очајника да у недељу пораде нешто корисно, како би трајно елиминисали свој очај:

    Свима онима који још нису преломили и онима који намеравају да у свету недељу завуку главу у песак, препоручујем да поново одслушају (и одгледају) величанствену ”Пркосну песму” чудесног песника Добрице Ерића у још чудеснијој интерпретацији Иване Жигон:

    http://www.youtube.com/watch?v=osRSzPK6NNM

    Не верујем да има србског родољуба који ће после тога моћи да у недељу остане пасиван!
    СВИ НА ИЗБОРЕ ЗА СПАС СРБИЈЕ!
    СРС или ДВЕРИ, нека свако одлучи по својој савести!
    Време је за ВАСКРС Србије!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading